URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2021, 17:40

Cei doi pompieri bihoreni plecaţi să lupte cu flăcările în Grecia s-au întors marţi acasă. Vezi povestea lor! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi pompieri bihoreni plecaţi să lupte cu flăcările în Grecia s-au întors marţi acasă, după 10 zile petrecute în ţara elenă. Florin Mădălin Selegean şi Cătălin Andrei Mada, activează în Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea şi Garda 1 Mai, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Ei şi-au povestit experienţa miercuri, într-o conferinţă de presă.

"Au fost primii pe care i-am sunat"

Potrivit informaţiilor prezentate la întâlnirea cu jurnaliştii, în curtea ISU Crişana, militarii au aflat de misiune în după-amiaza zilei de 5 august.

Cătălin se afla la cumpărături cu soţia şi cei doi copii, iar Florin îşi ajuta un prieten la lucrări de construcţie.

Horia Cheregi, ISU Crișana"În momentul în care am primit ordinul privind pregătirea a doi colegi care să facă deplasarea în Grecia, au fost primii doi colegi pe care i-am sunat să văd dacă sunt dispuşi să participe la această misiune. I-am sunat, având în vedere nivelul profesional pe care îl au, domnul Mada Cătălin participând în trecut şi la alte misiuni, cum ar fi un exerciţiu NATO", a declarat miercuri, în conferinţa de presă, maiorul Horia Cheregi (foto), comandantul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea.

În seara aceleiaşi zile, urcau deja în autospeciala ISU şi au pornit spre Grecia.

Familiile lor au primit cu greu vestea plecării. Cei doi copii, o fetiţă de 11 ani şi un băieţel de 8 ani, i-au dăruit lui Cătălin un "talisman" cu mesajele "Drum bun" şi "I love you" care să-i poarte noroc şi pe care l-a agăţat în autospecială.

"M-au întrebat: Nu poate să meargă altcineva? Dar m-au susţinut, m-au încurajat şi mi-au spus că mă aşteaptă acasă", a spus Cătălin. Mamei lui nici măcar nu a apucat să-i spună iniţial.

La rândul său, Florin a participat la prima lui misiune, iar plecarea a fost cu atât mai grea cu cât urmează să se căsătorească în luna septembrie.

Haos şi teroare

Cei doi pompieri bihoreni au pornit de acasă cu o autocisternă cu o capacitate de 7000 de litri de apă, spre Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei - Ciolpani, unde s-au alăturat convoiului format din 108 pompieri salvatori români, cu 23 de autospeciale. În dimineaţa zilei de 6 august, au început deplasarea spre Grecia.

Misiunea nu a fost deloc una uşoară. Pe cum se apropiau de zona afectată de incendiu, tabloul era dezolant: totul în jur era ars, soarele era acoperit de nori groşi de fum, iar zona verde dintre sensurile de mers ale autostrăzii era pârjolită.

"Cel mai tare m-a impresionat când am ajuns aproape spre Atena şi am văzut mii de hectare, toate arse, cenuşa densă. Temperatura era foarte ridicată, fumul se simţea foarte tare", a rememorat Florin în întâlnirea de miercuri cu jurnaliştii.

"Cel mai greu lucru a fost impactul cu zona afectată. Era haos, era teroare. Era fum peste tot, cerul era acoperit, flăcări peste tot, oameni panicaţi, speriaţi", a relatat şi Cătălin.

Apă şi mâncare, de la localnici

În timpul misiunii din Grecia, cei doi pompieri bihoreni au desfăşurat 10 operaţiuni, sarcina lor principală constând în alimentarea autospecialelor cu apă.

Camelia Roșca, purtător de cuvânt ISU Crișana"Misiunile, efectuate în ture de câte 6 ore, erau executate în condiţii grele şi solicitante: căldura excesivă, cenuşa care plutea în aer, fumul prezent peste tot, vântul care îşi schimba subit direcţia creând noi focare şi terenul accidentat îngreunând acţiunile pompierilor", a precizat maior Camelia Roşca (foto), purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Relaţia cu localnicii, spun cei doi pompieri, a fost specială: pe de-o parte salvatorii erau mişcaţi de dramele familiilor elene şi făceau tot ce puteau pentru a le ajuta, iar pe de cealaltă parte, localnicii îşi exprimau vădit profunda recunoştinţă, aducându-le apă şi mâncare şi punându-şi palma în dreptul inimii de fiecare dată când treceau pe lângă salvatori.

"Nu contează din ce ţară eşti pompier, trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt", a spus Florin, impresionat de ospitalitatea localnicilor. "Au fost foarte primitori, ne aduceau apă. Cel mai mult ne-a ajutat apa rece pe care am primit-o", a adăugat pompierul.

"Localnicii, după ce au început să revină în satele lor, au încercat să ne mulţumească cum au ştiut ei mai bine. Cu lacrimi în ochi, cu îmbrăţişări", a povestit Cătălin.

Cătălin Mada, 37 de ani, lucrează de 15 ani la ISU Crişana fiind comandant de echipaj şi conducător auto. El îşi desfăşoară activitatea în cadrul Gărzii II de Intervenţie 1 Mai.

Florin Selegean, 25 de ani, este la ISU de 4 ani, fiind servant, iar din ultimul an, conducător auto, el activând în cadrul Detaşamentului I Oradea.

Avansaţi în grad

Cei 108 pompieri români au revenit în ţară în cursul zilei de marţi, 17 august. La finalul misiunii, ei au fost însoţiţi de aplauze, urale şi gesturi de gratitudine din partea celor la a căror protecţie şi salvare au participat alături de salvatorii greci.

Împreună cu ceilalţi colegi, luni, când au ajuns înapoi în ţară, bihorenii au fost răsplătiţi pentru curajul lor în cadrul unei ceremonii la care au participat prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi secretarul de stat Raed Arafat.

Celor doi pompieri bihoreni le-a fost acordată "Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă" şi au fost avansaţi, în mod excepţional: Florin de la gradul de plutonier la plutonier major, iar Cătălin de la plutonier major, la gradul de plutonier adjutant.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON