URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2024, 10:15

Cei care intră cu mașinile în zonele pietonale din Oradea vor fi sancționați cu amenzi între 2.000 și 2.500 lei. Lista acestor zone va fi extinsă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intrarea cu maşina în zonele pietonale din Oradea se va sancţiona cu amendă între 2.000 lei şi 2.500 lei, dacă aleșii orădenilor vor aproba noul „Regulament privind ocuparea domeniului public cu autovehicule, în piaţete şi zone modernizate destinate traficului pietonal”.

Consiliul Local Oradea va dezbate în ședința de miercuri, 31 iulie, acest proiect. Regulamentul, care ar înlocui un normativ similar din 2021, extinde totodată zonele interzise accesului auto, prin adăugarea unor amplasamente amenajate între timp.

„Proiectul noului regulament cuprinde, pe lângă zonele pietonale deja existente în străzile Republicii, Vasile Alecsandri ori Piaţa Unirii, şi zonele amenajate între timp. În regulament au fost cuprinse, printre altele, piaţetele Cazaban şi Magnoliei, strada Pictor Nicolae Grigorescu ori porţiunea pietonală a Pieţei Independenţei, încă în lucru, dintre Parcul 1 Decembrie şi Piaţa Unirii", a declarat, pentru BIHOREANUL, unul dintre iniţiatorii proiectului, şeful Direcţiei Poliţia Locală Oradea, Samuel Milian.

Amendă minimă: 2.000 lei

Odată cu revizuirea regulamentului, se va schimba și cuantumul amenzilor aplicate conducătorilor auto care încalcă interdicţiile privind accesul în zonele pietonale.

„În vechiul regulament exista doar amenda fixă de 2.500 lei. Proiectul noului normativ prevede o sancţiune pornind de la 2.000 lei până la 2.500 lei, în funcţie de gravitatea faptei", a explicat Milian. Cei care vor achita amenda în termen de 15 zile vor plăti doar jumătate din sumă.

Totul se plăteşte

La fel ca până în prezent, și după adoptarea noului regulament, șoferii vor trebui să acopere şi costurile eventualelor distrugeri pe care le-au provocat în timp ce au intrat cu maşina în zonele pietonale.

Pentru înlocuirea unui metru de rigolă sau bordură din piatră, șoferul găsit vinovat va trebui să plătească 1.100 lei, iar pentru refacerea unei bucăţi pătrate de pavaj din piatră naturală din pieţele Unirii sau Ferdinand suma va urca la 1.400 lei.

La fel, înlocuirea unui arbore rupt va fi taxată cu 5.000 lei, în cazul în care a distrus o fântână arteziană, șoferul va avea de plătit 34.000 lei, iar dacă a avariat un stâlp de iluminat înalt de 10 metri, conducătorul auto va datora 50.000 lei.

Minimum 5 cazuri pe săptămână

Potrivit directorului Poliţiei Locale, în Oradea sunt mulți șoferi care merg cu mașinile printre pietoni. „Avem săptămânal între 5 şi 10 cazuri de şoferi intraţi cu maşina în zonele pietonale", a spus Samuel Milian.

La fel ca precedentul normativ, noul regulament se bazează pe prevederile Ordonanţei de urgenţă 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Potrivit acesteia, "în zona pietonală, semnalizată ca atare, conducătorul de vehicule poate intra numai dacă locuieşte în această zonă sau prestează servicii publice «din poartă în poartă» şi nu are altă posibilitate de acces. Acesta este obligat să circule cu viteză maximă de 5 km/h, să nu stânjenească ori să împiedice circulaţia pietonilor şi, dacă este necesar, să oprească pentru a permite circulaţia acestora".

Cu excepţia riveranilor...

Noul regulament, la fel ca și cel iniţial, permite accesul în zonele pietonale doar pentru maşinile riveranilor şi cele ale instituţiilor bancare și cu timp limitat de staționare.

„Fac excepţie autovehiculele riveranilor şi autovehiculele care asigură transportul de valori la (şi de la) instituţiile bancare, acestora fiindu-le permisă ocuparea domeniului public în zonele enumerate mai sus pentru o perioadă de maximum 30 de minute", se menţionează în proiectul normativului.

De menţionat că perioada de "graţie" a fost prelungită pentru că în regulamentul iniţial aceasta era de numai 15 minute.

În cazul în care va fi votat miercurea viitoare de către consilierii locali, aşa cum este de aşteptat să se întâmple, regulamentul privind accesul autovehiculelor în zonele pietonale ar urma să intre în vigoare în termen de 30 de zile, începând din luna septembrie.


Vezi aici proiectul noului regulament privind accesul autovehiculelor în zonele pietonale:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Asta dacă nu te cheamă Micula
Evident...
Postat 27 Iulie 2024, 09:16 de Vio_427
ERATĂ...
... și taxiurile au dreptul de a intra în acele zone (să ia un riveran sau să-l lase)
Postat 27 Iulie 2024, 07:52 de Taxi-driver
REGULI ???
DE MENTIONAT CA AMENZILE SE APLICA DOAR GÂȘTELOR SI OAMENILOR DE RAND NU SI CELOR CARE AU NUMARUL LUI HANIS SAU SUNT NASI DE CUNUNIE AI LUI CUM A PROCEDAT VICTORAS MICULA CAND A FOST INTREBAT DE CE A INTRAT CU MASINA PE PIETONALA L-A SUNAT PE FINUL HANIȘ ( cel corect si nevinovat ) SA SE PLANGA DE INDRAZNEALA POLITISTILOR , IAR APOI SEFUL SI-A TRIMIS SUBALTERNII LA PLIMBARE SI L-AU IERTAT PE VICTORAS
Postat 27 Iulie 2024, 04:52 de Mare_blue17
"Fagmilia" Milian are inițiative.
După mintea lor de edili obraznicu, nu poți nici măcar să oprești mașina în fața propiei case, pe multe străzi din centru. Fiind mai mulți Milian la Poliția Locală, nici nu ști care-i mai deștept dintre ei la inițiative. Ar fi cazul ca oamenii să știe că municipalitatea nu poate și nu are dreptul legal de a impune amenzi în cuantumul pe care îl visează, pentru că există un algoritm de calcul stabilit prin acte normative la nivel național. Așa că, ar fi cazul ca și Oradea să știe că se află în România, nu în altă țară ... și că legitimațiile (autorizațiile) pentru acces comercial pe pietonale, pe care le emite, trebuie să fie legale. Nu pe ochii de partid.
Postat 26 Iulie 2024, 22:31 de KP
Reguli fara aplicare
Oricum smecheri cu masini de lux se vor baga pe strada Vasile Alecsandri pana in usa la magazin sa isi cumpere o apa plata si pe urma pleaca. Degeaba se baga reguli daca nu stau in "zonele fierbinti" la piscat smecheri cu masini de lux.
Postat 26 Iulie 2024, 11:42 de MaXnonus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON