URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2021, 16:19

CEDO i-a dat dreptate lui László Tőkés, sancţionat pentru că a arborat steagul secuiesc şi pe cel al Partium în centrul Oradiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România în două procese deschis de fostul europarlamentar László Tőkés, care s-a plâns că a fost obligat de Poliţia Locală Oradea să dea jos steagul secuiesc şi cel al Ungariei Mari, arborate la balconul biroului său, care era amenajat în centrul municipiului.

Tőkés a contestat sancţiunile în instanţă, a pierdut definitiv, dar CEDO a stabilit acum că judecătorii români au fost superficiali.

Steaguri... cu publicitate

Într-un comunicat transmis marţi, CEDO descrie pe scurt şi cele două acţiuni deschise de László Tőkés.

În vara anului 2014, aşa cum şi BIHOREANUL a scris la acea vreme, fostul episcop reformat a arborat la balconul clădirii de pe strada Jean Calvin un steag secuiesc, în cadrul unui flashmob în care l-a comemorat şi pe criminalul de război Wass Albert. Pe 20 august 2014, politicianul a primit un avertisment de la Poliţia Locală Oradea, pe motiv că a încălcat regulamentul local de publicitate stradală şi Legea 185/2013, arborând un „steag publicitar” fără autorizaţie. Totodată, lui Tőkés, atunci europarlamentar, i s-a cerut să înlăture steagul, ceea ce nu a făcut. În schimb, a contestat în instanţă procesul verbal al poliţiştilor locali.

Pe 25 ianuarie 2015, Judecătoria Oradea a respins acţiunea europarlamentarului, iar ulterior Tribunalul Bihor a păstrat sentinţa, stabilind că arborarea steagului pe o clădire privată nu este interzisă, dar trebuia făcută în acord cu regulamentul local de publicitate.

În acelaşi timp, Tőkés a sporit „colecţia” de steaguri din balcon. În decembrie 2015, a arborat şi drapelul regiunii Partium, anunţând că este un gest de protest faţă de sancţiunea Poliţiei Locale Oradea. Fostul europarlamentar a primit un nou avertisment similar, l-a contestat, dar din nou fără succes. Abia în 2020, a dat jos ambele steaguri.

Tokes steag Partium

Instanţele româneşti, criticate

László Tőkés s-a plâns Curţii Europene de Justiţie că i-a fost încălcată libertatea de expresie, în două procese distincte. 

„Curtea nu este de acord cu punctul de vedere al aplicantului potrivit căruia ingerinţa în dreptul său la liberă exprimare nu avea un temei juridic. Totuşi, a constatat că instanţele naţionale nu au examinat în profunzime toate probele relevante lor și că motivele din deciziile lor au fost insuficiente. Hotărârile motivate au fost succinte și nu conțineau suficiente informații pentru a permite Curții să discearnă raționamentul”, se arată în comunicatul transmis marţi.

Justiția română trebuie să stabilească un echilibru între dreptul la liberă exprimare invocat de Tőkés și drepturile publice în contextul aplicabilității legii publicității stradale. Instanțele românești nu au explicat de ce au considerat steagurile o formă de publicitate stradală și nu au ținut seama de afirmațiile lui Tőkés, care a spus că reprezintă o formă de exprimare a identității proprii.

Curtea a reținut că publicitatea este o noțiune de referință pentru activitățile comerciale, care nu se regăsesc în cazul de față, iar instanțele românești nu au explicat de ce consideră arborarea celor două steaguri o formă de publicitate. Mai mult, acestea nu au dovedit că afișarea acestora ar fi încălcat normele de siguranță publică.

Faptul că acestea au fost sancțiuni minore nu justifică încălcarea libertății de expresie a reclamantului, au mai stabilit judecătorii CEDO.

Judecătoarea Iulia Motoc a avut o opinie separată în acestă cauză, precum și judecătorul Kucsko-Stadlmayer.

Potrivit deciziei CEDO, România trebuie să-i plătească lui Tőkés 2.112 euro, cheltuielile de judecată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
@Adriana totorean
Ori n-ai citit ce ai scris, ori "n-ai inteles ce ai scris"! „Curtea nu este de acord cu punctul de vedere al aplicantului potrivit căruia ingerinţa în dreptul său la liberă exprimare nu avea un temei juridic. Totuşi, a constatat că instanţele naţionale nu au examinat în profunzime toate probele relevante lor și că motivele din deciziile lor au fost insuficiente. Hotărârile motivate au fost succinte și nu conțineau suficiente informații pentru a permite Curții să discearnă raționamentul” Deci nu i-a dat dreptate lui Tokes ci i-a mai dat o palma justitiei romane formata (in mare parte) din magistrati analfabeti functional. O zi buna si tie si "magistratilor".
Postat 27 Aprilie 2021, 18:51 de Salontanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON