Siteul politicall.ro scrie că, după ce în urmă cu 25 de ani a fost distins cu titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Nisa, Nicolae Ceauşescu beneficiază şi astăzi de aceeaşi distincţie, pentru că titlul nu i-a fost retras între timp.
Titlul în cauză i-a fost acordat fostului preşedinte al României într-un moment în care făcea efoturi pentru poza într-un "rebel" faţă de regimul de la Moscova, fapt care a încurajat puterile occidentale să acorde o atenţie specială României. Vizita în China, apropierea de regimurile controversate ale Orientului - Siria, Libia, liderii palestinieni - au însemnat şi răcirea relaţiilor cu Occidentul la sfârşitul anilor '70, dar mai ales în ultimul deceniu al dictaturii ceauşiste.
În ultimii ani în care acesta a deţinut puterea, imaginea liderului PCR şi a regimului său politic s-a înrăutăţit considerabil. Cultul personalităţii, teroarea şi dictatura au luat locul brutal "comunismului cu faţă umană" pe care fostul dictator a încercat să-l promoveze în primii săi ani la conducerea ţării şi era de aşteptat ca distincţiile primite de el din partea Occidentului - un duşman al comuniştilor în acele vremuri ale "Războiului Rece" - să îi fie retrase. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Siuaţia a ieşit la iveală de curând, după ce un deputat francez a primit titlul similar din partea Universităţii din Nisa, dar l-a refuzat. Francezul Lionnel Luca face parte din partidul de guvernământ, iar tatăl său este de origine română. Lionnel a afirmat că titlul îşi pierde semnificaţia, pentru că în 1975 i-a fost acordat dictatorului comunist, Nicolae Ceauşescu.
Purtătorul de cuvânt al Universităţii din Nisa, Caty Conraux, a recunoscut ulterior că titlul nu i-a fost retras niciodată fostului preşedinte român, iar Lionnel Luca a replicat că nu înţelege "tăcerea care se menţine asupra acestui caz". Deputatul francez este fiul unui român care a fugit în timpul războiului de nazism, apoi de regimul comunist din România şi s-a stabilit ulterior în Franţa.
Pe de altă parte, Albert Marouani, preşedintele Universităţii din Nisa, a afirmat că regulamentul de funcţionare a acesteia nu permite retragerea titlului şi că acum 20 de ani, pe 25 ianuarie 1990, Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ a încercat să "revină asupra acestei distincţii", dar fără succes.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.