Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunțat că în această perioadă va face o serie de verificări pentru a afla dacă sunt respectate regulile în privința păstrării și comercializării alimentelor specifice pentru Sărbătoarea Pascală și, totodată, le face bihorenilor o serie de recomandări de care să țină cont atunci când cumpără ouă, carne, lapte și alte produse alimentare.
Cum se pot face reclamațiile
Potrivit unei informări, DSVSA Bihor efectuează controale în Oradea, Beiuş, Ștei, Nucet, Aleşd, Tileagd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita, precum și în alte localități ale județului, pentru prevenirea apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară.
Angajații instituției vor viza operatori economici care se ocupă cu producerea, manipularea și comercializarea alimentelor specifice perioadei, cu accent pe unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, lapte, ouă, patiserie-cofetărie, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul, depozite, unități de alimentație publică, dar și în locurile special amenajate unde prin tradiție poate fi aprobată sacrificarea mieilor.
Șeful DSVSA Bihor, Remus Moțoc, citat în comunicat, le transmite bihorenilor să „informeze de urgență” instituția pe care o conduce în cazul în care au de-a face cu orice fel de încălcare a normelor în privința siguranței alimentare.
„Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și al circumscripțiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro ori la call center-ul din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro”, se arată în comunicat.
Reguli pentru sănătate
În această perioadă, consumatorii trebuie să aibă „o atenţie deosebită în achiziționarea alimentelor şi în special a produselor specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, pește, produse lactate, cozonaci și produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situații nedorite”.
Concret, subliniază DSVSA Bihor, „pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar-veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puțin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere și categoria de greutate”.
Laptele crud și produse obținute din lapte pot fi comercializate „numai în ambalaje corespunzătoare de unică folosinţă, produsele fiind expuse în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. Pe perioada expunerii la vânzare și a comercializării, laptele și produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliță etc)”.
În ceea ce privește carnea de oaie/capră, comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.), aceasta trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar-veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA. „Tot în acest context, recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore), ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi (dinți anteriori), aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv – moale, numit burelet”, precizează DSVSA Bihor.
În fine, DSVSA Bihor punctează câteva reguli în privința comercializării produselor alimentare:
1. este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA);
2. din cauza evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat;
3. vânzarea/ achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor;
4. se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare;
5. achiziționarea de alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul de specialitate;
6. în cazul achiziției de alimente din mediul on-line, avertizăm toți consumatorii să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, DACĂ PRODUCĂTORUL/FURNIZORUL DE ALIMENTE DEȚINE AUTORIZAȚIE SANITARĂ VETERINARĂ!!!. Verificarea este la îndemâna oricărui consumator și se realizează prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană, din județul în care se găsește vânzătorul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.