URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2022, 08:44

Ce trebuie să ştii despre Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Întrebări şi explicaţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recensământul este o acţiune care se desfăşoară în toate ţările Uniunii Europene, fiind pentru prima dată când numărarea populaţiei şi a locuinţelor este 100% informatizată. Toate întrebările din chestionar sunt obligatorii şi fiecare dintre noi trebuie să-l completăm în întregime. Navigarea prin formular urmează anumite reguli, iar răspunsurile trebuie completate în funcţie de propria situaţie demo-socio-economice. Chestionarul este disponibil în mai multe limbi ale minorităţilor etnice, precum şi în limba engleză.

Reşedinţa obişnuită înseamnă locul în care îţi petreci, în mod normal, perioada de odihnă zilnică, independent de absenţele temporare în scopul recreerii, al vacanţei, al vizitelor la prieteni şi rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase.

Dacă te afli în afara hotarelor ţării pentru mai puţin de 12 luni, te poţi autorecenza online. În cazul apatrizilor, aceştia pot să se recenzeze cu condiţia să locuiască pe teritoriul României pentru o perioadă de minimum 12 luni.

În cazul în care deţii mai multe locuinţe, vei fi recenzat la locuinţa care reprezintă reşedinţa obişnuită. Dacă o locuinţă este ocupată, vor răspunde la recensământ cei care locuiesc efectiv acolo (rude, chiriaşi, etc.).

Dacă locuieşti cu chirie, trebuie să furnizezi informaţii despre acea locuinţă. De reţinut faptul că art. 52 alin (1) din OUG nr.19/2020 prevede că "Rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică."

Dacă o familie locuieşte în străinătate, dar vine în ţară în vacanţă, doar membrii gospodăriei rămaşi în ţară, la reşedinţa obişnuită, se vor recenza. Membrii din străinătate vor fi declaraţi plecaţi pe perioadă îndelungată (cel puţin 12 luni).

În cazul copiilor care locuiesc alternativ în două locuri de reşedinţă, se ia în considerare reşedinţa în care şi-au petrecut cel mai mult timp. Dacă perioada de timp este egală, atunci reşedinţa este cea la care copiii şi-au petrecut ziua de 1 decembrie 2021.

Atenţie! Doar în ultimă instanţă, o persoană poate oferi recenzorului, pe propria răspundere, informaţii corecte şi complete despre o altă persoană care nu poate participa la recensământ. Interviurile proxy se realizează doar în cazuri excepţionale şi doar dacă recenzorul nu a putut contacta în prealabil persoana ce trebuie recenzată.

În cazul persoanelor minore, completarea chestionarului în perioada de autorecenzare poate fi făcută de către unul dintre părinţi, de tutorele legal sau persoana majoră la care este în grijă.

De menţionat este faptul că la adresă se completează reşedinţa obişnuită. Pentru a servi unor politici publice benefice pentru comunităţi, scopul principal al recensământului este înregistrarea şi măsurarea populaţiei rezidente (conform reşedinţei obişnuite) şi NU a populaţiei după domiciliu, număr care poate include şi persoane care au părăsit România pentru o perioadă temporară.

Numărul de înregistrări pe o singură adresă de e-mail este nelimitat. Cel mai important aspect este ca e-mail-ul să fie unul valid, iar persoana care se ocupă de autorecenzare să aibă acces la respectiva adresă.

Cum se recenzează şi ceilalţi membri ai gospodăriei în etapa de autorecenzare?

Pas 1: Membrii gospodăriei pot desemna o persoană de referinţă (cap de familie) care să completeze formularul de preînregistrare. Această persoană înregistrează completează CNP-urile şi adresele de e-mail ale fiecărui membru.

Pas 2: Fiecare membru al gospodăriei primeşte, la adresa de e-mail indicată în formularul de preînregistrare, propriul chestionar de recensământ.

Pas 3: Mai apoi, fiecare intră pe link-ul primit prin e-mail unde i se deschide chestionarul la care va trebui să răspundă.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON