Alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, sunt cele mai importante din ultimul deceniu în condiţiile pot marca o „pace politică” pentru următorii patru ani, iar viitorii aleşi vor decide cadrul legislativ pentru toate domeniile vieţii sociale, economice şi culturale.
În Bihor, pot vota peste o jumătate de milion de locuitori ai judeţului, marea necunoscută fiind câţi îşi vor exercita dreptul electoral.
Măsuri de protecţie
În judeţul Bihor, vor putea vota duminică 501.752 alegători înscrişi pe listele electorale permanente, pentru care autorităţile au organizat 655 secţii de votare, care vor funcţiona între orele 7.00 şi 21.00.
Din cauza pandemiei Covid, alegătorii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar secţiile de votare au fost dotate cu materiale de protecţie, de la măşti şi mănuşi la dezinfectanţi.
Două buletine de vot
La scrutinul legislativ se folosesc două buletine de vot, unul pentru alegerea viitorilor membri ai Senatului, iar celălalt pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor.
În Bihor au înregistrat liste pentru Senat 11 partide – PSD, Pro România, PMP, UDMR, PNL, Partidul Puterii Umaniste, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul Ecologist Român, Alianţa pentru Renaşterea Naţională, Partidul România Mare, precum şi o alianţă politică formată din două partide – USR-PLUS.
Pentru Camera Deputaţilor, au depus liste rămase definitive cele 13 formaţiuni mai sus enumerate, precum şi un candidat independent, Sebastian Duma, şi 17 organizaţii ale minorităţilor naţionale - Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Uniunea Croaţilor, Uniunea Polonezilor, Uniunea Armenilor, Forumul Democrat al Germanilor din România, Uniunea Democratică a Cehilor şi Slovacilor din România (Adrian Merka), Comunitatea Ruşilor Lipoveni, Uniunea Elenă, Asociaţia Macedonenilor din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti, Asociaţia Italienilor din România, Liga Albanezilor, Uniunea Bulgară din Banat, Partida Romilor, Uniunea Democrată Turcă din România şi Uniunea Sârbilor din România.
Unde votezi
Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare la care sunt arondaţi teritorial, iar cei care nu sunt siguri unde se află secţia de votare de care aparţin putând obţine informaţia aceasta de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în ţară în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.
Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Dacă acesta a fost omis din lista electorală permanentă, este înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. Dacă alegătorul nu a formulat cerere privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară.
În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, adică în același județ. În acest caz, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul care are domiciliul şi reşedinţa în aceeaşi unitate administrativ-teritorială poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz fiind înscris în lista electorală suplimentară.
Persoanele în izolare sau carantină pot vota cu urna mobilă
Pentru cetățenii cu drept de vot din țară care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba votarea prin intermediul urnei speciale.
Măsura se poate aproba la cererea scrisă a alegătorului, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată în preziua votării, în data de 5 decembrie 2020, în intervalul 18 - 20 la cea mai apropiată secție de votare.
Pot solicita urna specială și persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, cu condiția să domicilieze în raza teritorială a circumscripţiei electorale în care au loc alegeri. Procedura de exercitare a dreptului de vot de către această categorie de alegători este stabilită prin hotărâre a Biroului Electoral Central.
Cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti.
Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente: biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti; rezultatul testării Covid (pozitiv) din ultimele 14 zile.
Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii cărora nu li s-au eliberat actele în cauză pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.
Alegătorul care este în izolare, în carantină sau în spital în alt județ decât cel în care are domiciliul sau reședința nu poate solicita urna mobilă, astfel că nu poate vota.
Fără declarație pe propria răspundere
Pentru prima dată, alegerile se desfăşoară cu localităţi aflate în carantină din cauza numărului mare de cazuri de Covid, dar alegătorii se vor putea prezenta la urne fără să fie nevoiţi să completeze o declaraţie pe propria răspundere.
Pentru cetăţenii cu drept de vot va exista libertate de mişcare între ora 05:00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 01:00 dimineaţa în data de 7 decembrie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.