URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2020, 19:40

Ce spune Bolojan despre refuzul donaţiei de teren pentru viitorul stadion al Oradiei şi despre mutarea bazei 5x5 din Ioşia

Ce spune Bolojan despre refuzul donaţiei de teren pentru viitorul stadion al Oradiei şi despre mutarea bazei 5x5 din Ioşia (foto: generic, sursa: Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Provocat de PSD-istul Liviu Sabău Popa să explice din ce motive a refuzat oferta de donaţie a unui teren în Oşorhei pentru edificarea noului stadion, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a spus, joi, în plenul Consiliului Local că specialiştii contractaţi de Primărie au găsit deja amplasamentul potrivit, cel de lângă Peţa, şi că astfel de oferte "nu pot fi luate în calcul la modul serios".

În ceea ce priveşte mutarea bazei sportive private 5x5 din Ioşia după expirarea contractului existent, edilul a spus că Primăria are interesul ca acel loc să fie liber de sarcini în perspectiva modernizării Ştrandului Ioşia şi a întregii zone. 

S-a stabilit: va fi lângă Peţa!

Temele au fost aduse în discuţie la finalul şedinţei ordinare a Consiliului Local Oradea. Atunci, liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, i-a spus primarului că a citit "în presă" - adică în BIHOREANUL - că a refuzat propunerea omului de sport Ion Marin de a prelua, prin donaţie, un teren de lângă viitoarea centură a Oşorheiului pentru viitorul stadion al oraşului. Sabău Popa a vrut să ştie de ce a fost refuzată oferta, subliniind că n-a "văzut niciun material (n.r. – proiect de HCL)" în acest sens. 

"Mă bucur că colegii noştri de la PSD citesc presa, sunt interesaţi de ce declaraţii se mai fac de unii, de alţii", şi-a început Bolojan, persiflant, răspunsul. "Există un contract pentru realizarea unui studiu de fezabilitate cu o companie profesionistă din Cluj - Dico şi Ţigănaş - în vederea proiectării stadionului şi, sigur, a analizei amplasamentului ş.a.m.d. În baza acestei analize, care s-a făcut pe întreg teritoriul Oradiei, s-a ajuns la concluzia că amplasamentul pe care se va lucra, pentru care s-a dat acord de către Consiliul Municipal şi Consiliul Judeţean, este cel situat între Peţa, Grădina Zoologică şi strada Universităţii", a arătat primarul. 

El a spus că suprafaţa de teren este în proporţie de 90% în domeniul public al judeţului, respectiv al municipiului. "Trebuie să expropriem doar câteva amprente de bloc", a spus edilul, referindu-se de fapt la nişte porţiuni de teren concesionate în urmă cu mulţi ani de CJ Bihor firmei Selina pentru construirea unor blocuri care nu au mai fost ridicate.

Iniţial, primarul spunea că studiul de fezabilitate privind viitorul stadion va fi definitivat în luna iunie. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că cel mai probabil orădenii vor afla în iulie ce arenă va avea oraşul şi cât va fi ea de mare.

Continuându-şi răspunsul, Bolojan a susţinut că propuneri precum cea făcută de Ion Marin nu sunt fezabile. "Sigur, tot felul de entităţi private s-ar putea să ne facă propuneri să-l amplasăm la limita judeţului sau în altă parte. Nu pot fi luate în calcul la modul serios astfel de propuneri, pentru că costurile şi studiile arată cât se poate de clar că nu sunt fezabile", a spus edilul Oradiei.

Ioşia "redesenată"

Întrebat tot de Sabău Popa ce intenţii are Primăria cu spaţiul pe care acum se află baza sportivă privată 5x5 din Ioşia, deţinută de Ion Marin, primarul a spus că aceasta trebuie să fie liberă de sarcini pentru că, în curând, zona va fi reorganizată. 

Aşa cum BIHOREANUL a scris, municipalitatea i-a trimis proprietarului bazei o adresă prin care îl informa că termenul contractual de concesionare a terenului expiră în iulie 2021, iar Primăria nu intenţionează să uzeze de posibilitatea de prelungire a acestuia cu încă 10 ani.

"Anul viitor, când expiră acest contract, se va lua o decizie legată de această destinaţie. În Oradea, dacă reuşim să obţinem anul acesta statutul de oraş balnear, am putea avea în vedere ca pe o finanţare europeană să modernizăm şi Strandul Ioşia, în două etape", a afirmat Ilie Bolojan.

Una dintre acestea ar presupune şi modernizarea zonei dinspre Sala Sporturilor, inclusiv a celei pe care sunt acum terenurile 5x5. "Nu vă putem spune astăzi (n.r. – ce va fi concret pe acel amplasament), dar este cât se poate de clar că interesul legitim al Consiliului Municipal este să aibă un amplasament liber de sarcini, în aşa fel încât să poată realiza un obiectiv de interes public sau care are legătură cu dezvoltarea întregii zone", a spus Bolojan. 

După cum se ştie, municipalitatea plănuieşte să modernizeze şi Ştrandul Ioşia, aşa cum a făcut în urmă cu câţiva ani cu Ştrandul Municipal. Pe cel din Ioşia îşi propune să-l transforme într-o "grădină termală", pe 3,2 hectare, cu bazine interioare şi exterioare. 

Întrebare fără răspuns

Liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a lansat – odată cu celelalte întrebări – şi una legată de deschiderea parcării subterane din Independenţei de către Primărie fără autorizaţie de securitate la incendiu, lucru dezvăluit de BIHOREANUL.

Pe acest subiect, edilul n-a mai răspuns, iar PSD-istul n-a mai insistat, tema rămânând nelămurită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Concluzia este simplă.
Niște bani trebuie să ajungă la Rus, care să-i dea mai departe lui Orban, pentru "afacerea" autostrada !?! De unde bani? De la capitolul bugetar EXPROPRIERI !?! Capisci, domnișorica DNA ?!?
Postat 26 Iunie 2020, 09:23 de CrisDumi
Mininoșii au zile scurte "la guvernare" ... e fapt dovedit !?!
Zice edilul șef că mai trebuie doar "expropriate" niște "amprente de blocuri" ... CONCESIONATE !?! Ei bine, domn' primar bate iar câmpii ... pentru că, un teren concesionat de Primăria municipiului Oradea în favoarea eternei Selina, nu se expropriază, termen ce presupune existența ca proprietate în regim privat. O concesiune încetează de drept cu acordul părților, la termen, sau dacă nu este îndeplinit obiectivul stabilit prin contractul în cauză. Așa că, se expropriază pentru că Selina este deja proprietară pe acele "amprente" ... urmare unor "inginerii imobiliare" de pe vremea când era funcțional triumvuratul Kiss+Bolojan+Rus !?! Asta recunoaște, de fapt, edilul șef ... dar, DNA Oradea este liberală din "tată-n fiică" !?!
Postat 26 Iunie 2020, 09:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON