URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Martie 2022, 15:05

Ce pregătiri au făcut autoritățile din Bihor, confruntate cu criza refugiaților ucraineni

Ce pregătiri au făcut autoritățile din Bihor, confruntate cu criza refugiaților ucraineni foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Dumitru Țiplea a prezentat vineri modul în care autoritățile, începând de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență până la administrațiile locale, fac pregătiri pentru a gestiona fluxurile tot mai mari de ucraineni, în special femei cu copii, care fug din calea războiului.

Oficialul a dispus verificarea tuturor adăposturilor civile și private, instituțiile centralizează ofertele de ajutorare a refugiaților, asigură deplasările acestora și decontează cheltuielile celor care nu-și continuă drumul spre Vest, preferând să rămână în Bihor.

96 adăposturi din 99, operaționale

Într-o conferință de presă susținută alături de președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan (care a apreciat drept „o tragedie” criza umanitară, față de care „nu te poate încerca decât compasiunea și solidaritatea”, dar și că războiul din Ucraina înseamnă și „costuri pe care le vor suporta atât cetățenii, cât și statul”), prefectul a anunțat că încă înainte de invadarea Ucrainei a dispus „inventarierea situației adăposturilor” care pot fi folosite de bihoreni în caz de nevoie.

Țiplea a spus că în perioada 23-25 februarie a dispus verificarea adăposturilor civile (anume amenajate la subsolul clădirilor publice și blocurilor de locuințe), concluzia fiind că „din 99 de adăposturi verificate, 96 sunt operaționale, deci se pot folosi”.

De asemenea, reprezentantul Guvernului a precizat că, deși în urmă cu 20 de ani a fost schimbată legislația privind verificarea adăposturilor, așa încât doar cele civile puteau face obiectul unor controale, „lucrăm la o circulară către primării pentru a crește capacitatea adăposturilor și vom inventaria inclusiv adăposturile private”.

Țiplea nu a specificat, însă, câte persoane pot găsi refugiu în adăposturile din județ.

„Dispecerat” de criză

Prefectul a arătat că pe 26 februarie a ordonat și constituirea unui Comitet Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției în criza refugiaților, după modelul CJCCI-ului care a funcționat pe perioada pandemiei, spunând că reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției și Bihor, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, DGASPC Bihor și Direcției de Asistență Socială Oradea răspund la patru numere de telefon pentru a centraliza, pe de o parte, ofertele de ajutorare a refugiaților făcute de cetățeni și firme, iar pe de alta necesitățile refugiaților.

Numerele respective sunt: 0259.412.129; 0259.467.909; 0734.223.127 și 0734.223.125.

În ce privește capacitatea de cazare a refugiaților, Țiplea a spus că în prezent aceasta este de „1.200 de locuri în sistemul privat și de 400 în zona publică, în total aproximativ 1.600 locuri”, dar „dacă ar fi un caz de forță majoră am putea s-o dublăm”.

„În fiecare noapte rămân aproximativ 1.000 în Bihor, dar majoritatea sunt în tranzit, vor să plece mai departe spre Vest”, a mai spus prefectul. El a completat că din 27 februarie până joi, prin punctele de trecere a frontierei din raza ITPF Oradea (județele Bihor și Arad) au trecut granița româno-ungară 123.000 refugiați, marea majoritate, „peste 80.000”, prin Borș I și Borș II.

În context, Țiplea a precizat și că în spitalele din Bihor sunt pregătite „42 de paturi pentru răniții din Ucraina”, dar până acum nu au existat solicitări pentru ele.

Cât cheltuiește statul

Totodată, reprezentantul Guvernului a spus că zilnic sunt centralizate din fiecare comună și oraș al județului cheltuielile făcute de administrațiile locale și alte instituții pentru cazarea și hrănirea refugiaților. Sumele alocate, a amintit Țiplea, sunt de 20 lei/zi pentru hrană, 100 lei/zi pentru cazarea în spațiile private, respectiv 50 lei/zi pentru cea în spațiile publice, limita maximă fiind de 230 lei/zi pentru cazarea în camere de hotel a doi sau mai multor refugiați (familii).

Deocamdată, a subliniat prefectul, „tot ce se cazează este cu titlu gratuit”, dar pentru că nu există perspectiva încetării războiului într-un orizont de timp predictibil, autoritățile au luat în calcul și criteriile după care vor fi selectate hotelurile care să preia refugiați după ce spațiile puse la dispoziție de privați se vor umple. Concret, ucrainenii vor fi cazați întâi în unitățile care practică prețurile cele mai mici, și abia dacă și capacitatea maximă a acestora va fi atinsă vor fi acceptate și oferte mai scumpe.

În final, prefectul a mulțumit bihorenilor care și-au oferit ajutorul și a apreciat că între societatea civilă și instituții există, în această criză, „un parteneriat foarte bun”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON