URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Aprilie 2013, 16:56

Ce mai beau bihorenii: "cocktailuri" din lichid de parbriz, antigel, lichid de frâne şi alcool sanitar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a anunţat că în Bihor are loc o "explozie" a cazurilor de intoxicări letale cu combinaţii alcoolice din diferite substanţe extrem de nocive, precum alcoolul sanitar cu lichid de frâne, lichid de parbriz şi antigel. De la începutul anului şi până în prezent, 19 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte două vederea şi funcţiile renale din cauza consumului de asemenea combinaţii de alcool metilic.

"Până în această săptămână am înregistrat 21 de cazuri de intoxicaţii cu cocktailuri din alcool metilic, lichid de frână, lichid de parbriz şi alcool sanitar, în urma cărora 19 persoane au decedat, iar altele două, care de peste o lună încă sunt internate la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, au rămas cu cecitate (n.r. - orbire) şi cu grave insuficienţe renale, care le vor face dependente de dializă pentru tot restul vieţii", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul general al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

"Despre toate aceste cazuri am fost anunţaţi de către colegii de la Ambulanţă care duceau pacienţii intoxicaţi la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean, şi am făcut anchete retrospective pentru a afla natura substanţelor care au provocat intoxicaţiile. Conform declaraţiilor supravieţuitorilor şi familiilor, a fost vorba despre cocktailuri de alcool sanitar, nealimentar, cu lichid de frâne, antigel şi lichid de parbriz", a spus dr. Zoia Bitea, director adjunct al DSP Bihor.

Potrivit acesteia, din cele 21 de persoane intoxicate, 16 erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 85 de ani, dintre care 14 au murit în spital, la scurt timp după internare, iar cinci la domiciliu, înainte ca medicii să poată interveni pentru salvarea lor.

"Ceea ce e îngrijorător este că toate cazurile s-au înregistrat în urma unor consumuri colective, iar persoanele care s-au intoxicat sunt din tot judeţul, ceea ce înseamnă că ne aflăm în faţa unui obicei de consum tot mai răspândit", a spus dr. Zoia Bitea.

Aceasta a adăugat că asemenea intoxicaţii au costuri sociale foarte mari pentru familiile pacienţilor, dar şi costuri financiare considerabile pentru Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, unde cei doi supravieţuitori ai unor asemenea intoxicaţii continuă să fie internaţi de mai bine de o lună.

"Doi pacienţi stau în Spitalul Judeţean, în stare gravă, din 8 şi 9 martie, intervenţiile medicale pentru salvarea lor costând câte 5.900 lei, fără a pune la socoteală şi costul analizelor toxicologice speciale care s-au făcut. În plus, cei doi pacienţi vor avea nevoie de îngrijiri pentru tot restul vieţii, din cauza cecităţii şi insuficienţei renale severe", a mai spus Dr. Zoia Bitea.

Conform spuselor directorului adjunct al DSP, în cursul anilor trecuţi, în Bihor nu s-a înregistrat niciun caz de intoxicaţie letală cu combinaţii de alcool metilic conţinând lichid de parbriz, antigel ori lichid de frâne.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Şocant: Trei bărbaţi morţi şi încă doi în stare gravă, după ce s-au "ospătat" cu spirt sanitar de Ziua Femeii"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON