Un studiu de amploare făcut de Institutul de Sănătate Globală (ISGlobal) din Barcelona pentru aproape o mie de oraşe din Europa arată care sunt cele mai poluate localităţi de pe continent şi câte decese puteau fi evitate, dacă autorităţile ar fi amenajat mai multe spaţii verzi.
Oradea este pe locul 160 în topul poluării europene, iar cercetarea a arătat că 107 decese puteau fi evitate anual, dacă în oraş aerul era mai curat.
Omorâţi de poluare
Cercetarea a evaluat impactul planificării urbane şi transporturilor asupra sănătăţii. Pentru 1.000 de oraşe din 30 de ţări europene, ISGlobal a calculat un scor de mortalitate, folosind un algoritm care ia în considerare ratele mortalității şi procentul de mortalitate prevenibilă. Ulterior, oraşe aflate în apropiere au fost comasate, ca zone metropolitane, aşa că topul cuprinde 866 de poziţii.
Pentru a calcula numărul de decese care pot fi evitate, studiul utilizează date specifice orașului privind mortalitatea din cauza naturală pentru anul 2015, din baza de date Eurostat, și aplică cele mai recente și solide dovezi științifice privind relația dintre nivelurile de poluare a aerului și mortalitate.
Oraşul european cu cea mai mare rată de mortalitate provocată de poluarea aerului este Brescia, din Italia, unde specialiştii spun că anual se înregistrează 309 decese care puteau fi prevenite, dacă persoanele aveau parte de un aer mai curat. În România, acest clasament este deschis de Arad, care ocupă locul 102 în clasamentul european, cu 115 decese care puteau fi evitate.
Oradea este pe locul 9 din România şi 160 din Europa, cu 107 persoane care ar fi putut supravieţui în oraşe mai puţin poluate.
Înaintea Oradiei în clasament mai sunt oraşele Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Galaţi, Satu Mare şi Târgu Mureş, iar după municipiul nostru urmează Brăila.
17 decese puteau fi evitate anual în Oradea
La capitolul spaţii verzi, ISGlobal a calculat procentul de spaţii verzi din fiecare oraş, potrivit datelor oficiale şi care este ponderea locuitorilor care au parcuri de cel puţin 0,5 hectare întindere la cel mult 300 de metri distanţă lineară faţă casă, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pentru Oradea, specialiştii au stabilit că 38% din suprafaţa oraşului este „verde”, dar 69% dintre orădeni nu au suficiente spaţii verzi în apropierea locuinţelor. Potrivit ISGlobal, 17 orădeni care mor anual ar fi putut să trăiască mai mult, dacă aveau în vecinătate parcuri.
În clasamentul european, Oradea ocupă locul 156 la acest capitol. Topul continentului este condus de oraşul Cadiz din Spania, cu 20 decese premature anual, dar cu un procent de 100% de populaţie care nu are în apropiere suficiente parcuri.
În România, cel mai prost stau oraşele Ploieşti (33 de decese anual), Constanţa, Bârlad, Bucureşti, Brăila, Arad, Galaţi, Timişoara, Baia Mare şi Sibiu. La polul opus, cele mai verzi oraşe din România sunt considerate Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Târgu Jiu şi Suceava.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.