URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2020, 18:07

Ce înseamnă închiderea robinetelor de apă termală: Lacul Ochiul Mare, din Băile 1 Mai, s-a umplut cu apă

Ce înseamnă închiderea robinetelor de apă termală: Lacul Ochiul Mare, din Băile 1 Mai, s-a umplut cu apă foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai, locul unde până în urmă cu câţiva ani creştea nufărul termal, “profită” de închiderea hotelurilor, pensiunilor şi acvaparcurilor care folosesc apă geotermală. Nivelul apei în lac a crescut simţitor, iar temperatura ei se apropie de 30 de grade.

Alimentat de un izvor de apă geotermală, lacul a secat în 2015, ceea ce a dus la dispariţia celor trei specii endemice din rezervaţia naturală: nufărul termal, melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă. De atunci, în fiecare primăvară, apa reapărea timid în lac.

„Izvorul termal sublacustru a fost activ în ultimii 4 ani, de obicei începând cu perioada sistării încălzirii locuințelor și până la debutul sezonului estival. Cam o lună pe an. Toamna și, mai ales, iarna nivelul apei din lac a fost cel mai redus”, spune Andrei Togor, reprezentant al asociaţiei Aqua Crisius, care a deţinut custodia Rezervaţiei Peţea.

Acum, însă, se vede o diferenţă: nivelul apei este cu circa 70 de centimetri mai mare decât a fost în primăvara trecută, iar temperatura ei este de 26 de grade, la circa 4 metri distanţă de izvor.

„Renaşterea” lacului se datorează reducerii consumului de apă geotermală în Băile Felix, Băile 1 Mai şi în Oradea. Aşa cum se ştie, de la începutul lunii martie, din cauza pandemiei de Covid-19, hotelurile şi pensiunile s-au închis. Cum Băile Felix şi Băile 1 Mai nu mai consumă apă geotermală, această resursă a reapărut în rezervaţie. De altfel, de ani de zile, mai mulţi specialişti au atras atenţia că consumul uriaş de apă geotermală secătuieşte zăcământul de apă geotermală, ameninţând cu dispariţia chiar staţiunile vecine Oradiei.

„Supraconsumul de apă termală îmi pare evident, dar acesta are două surse: încălzirea locuințelor și turismul balnear în Băile Felix, 1 Mai și Oradea. Prima sursă pare să afecteze mai mult nivelul și calitatea apei din rezervație”, spune Togor.

Chiar dacă Ochiul Mare are iar apă, speciile endemice dispărute din rezervaţie nu vor reapărea decât dacă vor fi mutate din acvarii sau alte medii în care se găsesc. Melcul termal nu mai are, însă, această şansă, deoarece nu s-a înmulţit în captivitate.a

BIHOREANUL a încercat să afle ce planuri are pentru Ochiul Mare Agenţia Naţională pentru Arii Protejate, instituţia care a preluat custodia tuturor rezervaţiilor din ţară, inclusiv Peţea, însă instituţia nu a răspuns încă unei solicitări scrise transmise la începutul lunii aprilie.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Rezervaţia amintirilor: Rezervaţia Peţea a murit, melcul termal a dispărut, urmează Băile Felix?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Doar Allegria consuma 400 mc de apa/zi
Doar Allegria Spa consuma 400 de metri cub de apa termala pe zi iar Complexul Perla avand mai multe bazine este evident ca consuma si mai multa apa decat Allegria. Mentionez ca aceste complexe sunt infratite si isi impart forajele ilegale iar in urma cu cativa ani dupa ce Mircea Popa a "rezolvat" problema controalelor de foraje cu o borseta plina de bani, au si chefuit impreuna cu Dinu de la Perla ca au scapat. Sa stiti ca la Allegria pana si contorul de la reateaua de apa termala Felix este dat peste cap cand e nevoie de presiune mai mare chiar cu complicitatea angajatului Sc.. T. Felix. Au fost momente cand contorul a fost dat prea mult inapoi si au fost nevoiti sa dea cu apa la canalizare ca sa iasa bine la contor. Si va mai mirati ca rezervatia Naturala Peta a fost distrusa...
Postat 12 Aprilie 2020, 19:07 de Username
amenda
.... dar Muzeul a fost amendat cu 50.000 de lei... "nu exista dovezi ca forajele ar fi de vina"
Postat 12 Aprilie 2020, 09:42 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON