Lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai, locul unde până în urmă cu câţiva ani creştea nufărul termal, “profită” de închiderea hotelurilor, pensiunilor şi acvaparcurilor care folosesc apă geotermală. Nivelul apei în lac a crescut simţitor, iar temperatura ei se apropie de 30 de grade.
Alimentat de un izvor de apă geotermală, lacul a secat în 2015, ceea ce a dus la dispariţia celor trei specii endemice din rezervaţia naturală: nufărul termal, melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă. De atunci, în fiecare primăvară, apa reapărea timid în lac.
„Izvorul termal sublacustru a fost activ în ultimii 4 ani, de obicei începând cu perioada sistării încălzirii locuințelor și până la debutul sezonului estival. Cam o lună pe an. Toamna și, mai ales, iarna nivelul apei din lac a fost cel mai redus”, spune Andrei Togor, reprezentant al asociaţiei Aqua Crisius, care a deţinut custodia Rezervaţiei Peţea.
Acum, însă, se vede o diferenţă: nivelul apei este cu circa 70 de centimetri mai mare decât a fost în primăvara trecută, iar temperatura ei este de 26 de grade, la circa 4 metri distanţă de izvor.
„Renaşterea” lacului se datorează reducerii consumului de apă geotermală în Băile Felix, Băile 1 Mai şi în Oradea. Aşa cum se ştie, de la începutul lunii martie, din cauza pandemiei de Covid-19, hotelurile şi pensiunile s-au închis. Cum Băile Felix şi Băile 1 Mai nu mai consumă apă geotermală, această resursă a reapărut în rezervaţie. De altfel, de ani de zile, mai mulţi specialişti au atras atenţia că consumul uriaş de apă geotermală secătuieşte zăcământul de apă geotermală, ameninţând cu dispariţia chiar staţiunile vecine Oradiei.
„Supraconsumul de apă termală îmi pare evident, dar acesta are două surse: încălzirea locuințelor și turismul balnear în Băile Felix, 1 Mai și Oradea. Prima sursă pare să afecteze mai mult nivelul și calitatea apei din rezervație”, spune Togor.
Chiar dacă Ochiul Mare are iar apă, speciile endemice dispărute din rezervaţie nu vor reapărea decât dacă vor fi mutate din acvarii sau alte medii în care se găsesc. Melcul termal nu mai are, însă, această şansă, deoarece nu s-a înmulţit în captivitate.a
BIHOREANUL a încercat să afle ce planuri are pentru Ochiul Mare Agenţia Naţională pentru Arii Protejate, instituţia care a preluat custodia tuturor rezervaţiilor din ţară, inclusiv Peţea, însă instituţia nu a răspuns încă unei solicitări scrise transmise la începutul lunii aprilie.
Citeşte pe această temă şi articolul:
Rezervaţia amintirilor: Rezervaţia Peţea a murit, melcul termal a dispărut, urmează Băile Felix?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.