URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2024, 08:51

Ce firme vor să reabiliteze pietonala Republicii și cum arată proiectul de transformare a corsoului din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru asocieri de firme concurează în cadrul licitației pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reabilitare a pietonalei Republicii din Oradea, modelul aprobat în studiul de fezabilitate fiind o reinterpretare a celui cu cercuri trasate pe pavaj, care a existat în vremea comunismului și până în anii 2000. 

Patru asocieri

Potrivit unui comunicat trimis miercuri de Primăria Oradea, au depus oferte pentru această lucrare asocierile Construcții Bihor (lider) alături de Aquacons SRL (asociat) și subcontractanții Leuinvest SRL, Acom Distribuție SRL, cu terți susținători SC DP Cons SRL și SS Construct Proiect SRL; Flodor Transcom SRL (ofertant) cu subcontractanții Leuinvest SRL, Electro Vital SRL, Proexco SRL, S&H Security Solutions SRL; Gavella Com SRL (ofertant) cu subcontractanții Ritmoteh SRL, Proexco SRL, Profido ed Arte Consorzio Stabile; asocierea formată din Theda Mar Design SRL (lider), FIP Consulting SRL și Adam Stone SA. 

Valoarea estimată a investiției este de 14,8 milioane lei fără TVA.

Corso cu linii 

În informarea trimisă miercuri, reprezentanții Primăriei Oradea descriu ce va presupune lucrarea și subliniază că pe corsoul orădean va fi din nou un design cu cercuri „desenate”, care – susțin aceștia – se potrivește stilului arhitectural al clădirilor de pe pietonală. 

„Strada Republicii din Oradea va fi reabilitată pe tronsonul pietonal cuprins între Piața Ferdinand, strada losif Vulcan și strada Gheorghe Dima. Va fi o reinterpretare a modelului anterior celui existent, prin trasarea unor linii organice ce se integrează cu stilul arhitectural prezent (secession, eclectic etc.), pe porțiunea studiată”, se menționează în comunicatul municipalității. 

Astfel, Primăria Oradea urmărește crearea unui coridor de mobilitate pietonală unitară în zona centrală pentru punerea în valoare a obiectivelor turistice, asigurarea unui acces pietonal corespunzător și o zonă de recreere adiacentă obiectivelor din zonă. 


Fosta pietonală a primit premiul Academiei Române pentru cel mai bun proiect de amenajare urbană în anul 1975 (sursa: Facebook / Oradea în imagini)

Rețele coborâte în subteran

Proiectul presupune pavarea cu porfir a străzii pietonale Republicii, „pentru a continua stilul de pavare existent în zona pietonală, urmând ca acele linii care vor fi marcate organic să fie făcute dintr-o piatră albă, care să exprime diferența dintre porfir și piatra respectivă”, transmit reprezentanții municipalității. 

Potrivit aceleiași surse, accesul riveranilor și al mașinilor de aprovizionare și intervenție va fi permis în continuare și se vor lua măsuri suplimentare pentru siguranța pietonilor în intersecțiile cu străzile Mihai Eminescu, Parcul Traian și Episcop Roman Ciorogariu, trecerile de pietoni urmând a fi reabilitate.

Un aspect important este acela că vor fi coborâte în subteran cablurile care acum fură din frumusețea zonei. „Corpurile de iluminat public existente în zonă se vor înlocui cu corpuri noi economice, cu un aspect similar, toate cablurile de pe fațade și cele aeriene se vor introduce subteran, iar colectarea apelor pluviale se va realiza cu ajutorul unor rigole de tip scafă”, se arată în comunicatul Primăriei Oradea. 

Mobilier nou și jardiniere 

Mobilierul urban va fi schimbat în totalitate, vor exista jardiniere în jurul teraselor, vor fi montate bănci și coșuri de gunoi cu colectare selectivă în trei fracții. Băncile vor avea o structură metalică și un șezut din lemn, unele fiind dotate cu port USB.

„Se vor amplasa jardiniere decorative cu arbuști, iar terasele existente vor fi reamplasate pe axul central al pietonalei. De asemenea, fântânile arteziene din paviment își păstrează poziția și vor fi reabilitate pentru a se integra în noul concept din zonă”, se detaliază în informarea municipalității. 

În ședința de Consiliu Local în care s-a aprobat studiul de fezabilitate aferent proiectului (decembrie 2023), primarul Florin Birta spunea că se dorește „integrarea străzii Republicii cu toată zona centrală reabilitată: Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, strada Vasile Alecsandri, strada Aurel Lazăr”.

„Ne dorim o zonă centrală uniformă”, afirma atunci edilul, adăugând, cu referire la amenajarea controversată a corsoului în 2007: „Nu vreau să reabilităm zona cu pavaj tăiat pe navă care vine din China, care să nu fie rezistent”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prostia și nesimțirea liberală nu au limite.
Toată această zonă istorică vizată abia s-a terminat de reabilitat, iar "netetminații" ăștia vor să o ia de la început, după ce în urmă cu nici 4 ani ai îngropat parte din iluminat pe pietonalul Republicii. Atât de profesionisteau fost lucrările. Birtinezii nu fac nimic cu cap, ei pun carul înaintea boilor când traversează orașul. Canalizarea urbei e praf, veche, redusă ca secțiuni și crăpată în multe locuri, așa că edilii preferă să deverseze dejecții direct în Criș, noaptea ca tâlharii, ca să poată prădui pe bani mulți la lucrări de imagine doar. Praful și pulberea se va alege de Oradea în următorii ani.
Postat 31 Octombrie 2024, 13:12 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON