URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2023, 17:51

Ce facem în Săptămâna Verde?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest semestru al anului școlar, toți elevii trebuie să marcheze Săptămâna Verde. Potrivit unei decizii luate de Ministerul Educației, fiecare unitate de învățământ trebuie să aleagă o săptămână, până pe 16 iunie, în care să desfășoare „activități legate de schimbări climatice și protecția mediului înăuntru și în afara unității educaționale”.

La începutul anului, Ministerul Mediului și cel al Educației au pus la dispoziția profesorilor și elevilor platforma www.saptamanaverde.edu.ro, unde au fost publicate diferite materiale didactice privind biodiversitatea, ariile naturale protejate, colectarea selectivă a deșeurilor ori evoluția schimbărilor climatice. 

Materiale mai interactive și mai interesante se pot descărca, tot gratuit, și de pe site-ul asociației Ecotic (www.ecotic.ro), unde au fost publicate lecții video despre ecologie, ghiduri de reciclare sau materiale de colorat, pentru cei mai mici dintre școlari.

Profesorii pot organiza, însă, și activități în aer liber pentru elevi. În Bihor, de pildă, pot programa o vizită la depozitul județean de deșeuri din cartierul Episcopia, locul unde ajung toate gunoaiele aruncate de oamenii din județ și unde resturile reciclabile sunt sortate și valorificate, iar cele biodegradabile se transformă în compost. 

Ca să înțeleagă importanța ariilor protejate și a biodiversității, elevii și profesorii pot face și drumeții în asemenea zone. Accesibile sunt situl Natura 2000 Betfia, cunoscut bihorenilor drept „craterul” de la Betfia, dar și cele din defileul Crișul Repede, zona Șuncuiuș-Vadu Crișului. Aici, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă a amenajat câteva trasee tematice anume pentru a fi parcurse de elevi, iar contra cost, aceștia pot fi ghidați de specialiști.

Alte idei de activități potrivite pentru Săptămâna Verde sunt ateliere de reciclare, unde deșeurile ar putea fi transformate în noi obiecte, plantări de flori sau arbori în zone publice din jurul școlii, ori provocarea elevilor să creeze afișe menite să-i sensibilizeze pe adulți pe tema protecției naturii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
a inviat Ceasca?
Nici el nu indoctrina in halul asta. Ignoranta si aversiunea fata de stiinta a depasit orice limite.
Postat 27 Martie 2023, 19:09 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON