"Din aceste motive consider că este important să se monitorizeze distribuţia acestei specii, concentraţia de polen din aer, precum şi posibile modificări în prevalenţa alergiei la polen la nivel naţional. De asemenea, există o nevoie urgentă de a organiza intervenţii pentru a opri expansiunea acestei plante invazive şi pentru a controla zonele deja poluate. Pentru a controla răspândirea, se impune depistarea precoce prin programe de monitorizare, în special în zonele de risc înalt - cum este zona de Vest a ţării - şi acţiuni concrete de diminuare a populaţiilor masiv instalate pe întreg teritoriul României", arată senatorul Bodog.
Întrucât în prezent nu există un cadru legal la nivel naţional privind această problemă, ci doar doar măsuri şi hotărâri ale autorităţilor locale, efectele acestor acţiuni locale au fost cu mult sub aşteptări, observă senatorul PSD. "Ineficienţa acestor abordări locale indică faptul că problema poate fi rezolvată doar printr-o abordare unitară şi comprehensivă la nivel naţional. În acest sens, amintesc că la nivelul UE există câteva exemple de bune practici, combaterea ambroziei fiind reglementată prin lege de mai mult de 10 ani", mai spune Bodog.
Arătând că în Ungaria a fost creată şi o comisie interministerială pentru combaterea ambroziei, "cu rolul de a crea o bază legislativă pentru obligativitatea combaterii florii pustei", Bodog mai notează: "combaterea acestei specii a devenit obligatorie pentru fiecare proprietar de teren înainte de perioada înfloririi".
În concluzie, senatorul i-a întrebat pe ministrul Sănătăţii şi pe cel al Mediului "dacă au în vedere reglementarea legală a problemei, precum şi măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a determina o reacţie mai promptă şi o implicare mai activă din partea autorităţilor statului în combaterea acestei plante atât de dăunătoare, mai ales că ne apropiem de perioada ei de înflorire".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.