URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 08 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Februarie 2022, 13:45

Ce este şi cum se manifestă hepatita cronică activă autoimună

Ce este şi cum se manifestă hepatita cronică activă autoimună (sursa foto: medicaltest.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice.

Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de  factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice). Simptomele bolii sunt asemănătoare formelor de hepatită cronică virală, bolnavii prezentând astenie, scăderea poftei de mâncare, dureri articulare şi icter.

La pacienţii cu afectare limitată a ficatului evoluţia spre ciroză este mai rară, iar în cazurile cu afectare extinsă evoluţia este spre ciroză şi insuficienţă hepatică, cu deces în 6 luni la circa 40% din bolnavii netrataţi.

Diagnosticul bolii se suspicionează pe baza datelor clinice şi se confirmă prin testele specifice de laborator. Pe baza datelor statistice s-au conturat 2 forme de boală: tipul I, care apare la femeile tinere sau de vârstă medie, şi tipul II, formă asociată cu hepatita virală C (care apare la bărbaţii mai în vârstă), sau tipic autoimună (mai frecventă la femeile tinere).

ATENŢIE! Boala poate fi confundată uşor la începutul evoluţiei sale cu hepatita acută virală tipică. Testele de laborator (inclusiv puncţia bioptică hepatică) pot diferenţia hepatita cronică activă autoimună de hepatita cronică persistentă şi de boala Wilson (încărcarea cu cupru a ficatului şi creierului).

REŢINEŢI! Tratamentul bolii se bazează pe glucocorticoizi, 80% din pacienţii trataţi răspunzând terapiei. Din păcate tratamentul cu glucocorticoizi nu poate preveni evoluţia finală spre ciroză. Dozele sunt stabilite în funcţie de gradul de severitate iar durata tratamentului este de cel puţin 12-18 luni. După întreruperea sa, în 50% din cazuri există recăderi, de aceea tratamentul trebuie continuat cu doza de întreţinere timp nedefinit. În cazurile de eşec terapeutic, precum şi la cele cu evoluţie către ciroză cu complicaţii, singura alternativă este transplantul hepatic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8032 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON