URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Ianuarie 2017, 15:35

Ce este psihopatia sau cum recunoști un psihopat

Ce este psihopatia sau cum recunoști un psihopat foto generic, ghidularadean.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre psihopaţi auzim des prin filme sau uneori din ştirile de la TV. Dar ce este cu adevărat psihopatia şi ce îl face pe om să fie "psihopat"? În mod tradiţional şi dacă e să ne luăm după cultura populară, un psihopat - aşa cum ni-l arată filmele de la Hollywood - este o persoană malefică, extrem de inteligentă, abilă în a încălca legea şi a evita pedeapsa pentru faptele ei. 

Psihologic vorbind însă nu există date care să arate că un psihopat este mai inteligent decât omul de rând. Un studiu din 2009 a încercat să vadă cum caracterizează opinia publică psihopatia şi a dezvăluit că oamenii tind să fie în mare măsură de acord cu afirmaţii precum "psihopaţii sunt deseori extrem de inteligenţi". Dar trebuie să ne reamintim că această prejudecată îşi are rădăcinile în filme precum "Tăcerea mieilor" sau istorisiri despre anevoioasa luptă în descoperirea criminalilor în serie.

Ce este însă adevărat despre psihopaţi este faptul că posedă un şarm aparte, o carismă de care se folosesc pentru a-şi atinge scopurile. Aparte de această carismă, însă, sunt oameni lipsiţi de empatie şi pentru care regulile şi normele nu înseamnă prea mult, ei fiind dispuşi să le încalce pentru a obţine ceea ce vor. Se tem mai puţin decât noi, ceilalţi, de consecinţele unui act şi au o mare încredere în sine. Sunt dezinhibaţi şi caută gratificarea imediată. Cu alte cuvinte, preferă plăcerea aici şi acum decât mai târziu, ceea ce-i face să fie de multe ori impulsivi şi uneori agresivi. Fiind lipsiţi de empatie, psihopaţii sunt totodată şi exploatatori, uneori cruzi şi experţi în a manipula alţi oameni.

Psihopatia corelează pozitiv cu acţiuni de ordin criminal şi încălcarea repetată a legii. În jur de 20% din indivizii încarceraţi în sistemul penitenciar se încadrează în limitele definiţiei psihopatiei. Psihopaţii sunt într-o mai mare măsură dispuşi să încalce regulile decât alţi oameni şi de aceea prezenţa lor în închisori este mai mare. De unde şi preferinţa regizorior de thrillere în a-i alege pentru a reprezenta personajul negativ.

Cauzele psihopatiei sunt variate şi se leagă de o sumedenie de factori. Factorii de ordin genetic vorbesc despre o variantă a genei MAO-A care produce mai puţine enzime şi care este prezentă în indivizii care au o predispoziţie spre agresivitate şi psihopatie. Se ştie, de asemenea, faptul că un rol important în psihopatie îl joacă cortexul prefrontral, inclusiv cel orbitofrontal. În 1848 un american pe nume Phineas P. Gage lucra la construirea unei căi ferate când o tijă groasă din metal i-a intrat în cap şi i-a distrus parte din cortexul prefrontral. Phineas P. Gage, care până atunci fusese un om respectuos şi blând, s-a transformat după accident într-un individ agresiv şi lipsit de morală care a ajuns să fie evitat de oamenii cu care până atunci socializa.

Un alt factor ce contribuie la apariţia psihopatiei este cel de mediu: prezenţa părinţilor delincvenţi în familie, a stării materiale precare, a neglijenţei parentale sau a apartenenţei la o familie dezorganizată din clasa de jos în care abuzul este la ordinea zilei contribuie la dezvoltarea psihopatiei. Printre factorii chimici se numără niveluri crescute de testosteron în combinaţie cu niveluri scăzute de cortizol şi/sau serotonină.

Printre numele cu rezonanţă din istorie despre care se bănuieşte sau se ştie că ar fi fost psihopaţi se numără criminalii în serie Jeffrey Dahmer, Ted Bundy, Jack Spintecătorul, domnitorul român Vlad Ţepeş, doctorul nazist Josef Mengele precum şi Pol Pot, liderul gherilelor comuniste din Cambogia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Umblă--
fără ruşine după funcţii,bani şi ling clanţele de la uşile celor care le servesc interesele.Sunt tot mai mulţi pe zi ce trece,...:))),se enervează din nimicuri...da,cam ăstea sunt
Postat 25 Ianuarie 2017, 19:13 de crisan
Hai ca-i buna!
,,Psihopaţii sunt într-o mai mare măsură dispuşi să încalce regulile decât alţi oameni şi de aceea prezenţa lor în închisori este mai mare." Atunci toti vizionarii, toti inventatorii, oamenii care au schimbat lumea sunt psihopati! Si aia din '89 sau cei care au protestat zilele trecute impotriva unui guvern/parlament ticalos sunt psihopati!!! Ce e adevarat este ca orice sistem are o mare repulsie fata de schimbare, se vrea imuabil si pe cale de consecinta se impune prin legi coercitive, asa ca adversarii sunt ,,psihopati" pt. ca nu apreciaza binele care li se face si sunt azvarliti in inchisori.
Postat 25 Ianuarie 2017, 17:28 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON