URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2022, 11:04

Ce este Pactul Verde European?

Ce este Pactul Verde European? (sursa foto: themayor.eu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că viitorul Europei depinde de o planetă sănătoasă, iar provocările actuale de climă şi mediu necesită un răspuns urgent şi ambiţios, Uniunea Europeană s-a angajat să atingă neutralitatea climatică, adică un echilibru între emisiile de dioxid de carbon şi capacitatea mediului înconjurător de a le absorbi, până în anul 2050.

Strategia care să conducă spre acest obiectiv şi care influenţează toate programele de finanţare europene este Pactul Ecologic European (în engleză, Green Deal), votat de Parlamentul European în ianuarie 2020.

Una dintre primele măsuri propuse este decarbonizarea sistemului energetic. 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din Europa sunt generate de producţia şi utilizarea energiei, aşa că eficienţa energetică a clădirilor este o prioritate. 

Pactul mai prevede că industria trebuie să nu mai depindă în aşa mare măsură de materiale noi extrase. În prezent, doar 12% din materia primă folosită în UE provine din reciclare, iar acest procent trebuie să crească. 

Pentru transporturi, obiectivele sunt şi mai ambiţioase: până în 2050, este necesară o reducere cu 90% a emisiilor generate, prin transport public eficient, decongestionări ale traficului urban şi "mutarea" a 75% din transportul rutier de marfă pe calea ferată şi pe căi navigabile.

Un viitor sănătos este imposibil de obţinut fără o alimentaţie adecvată, iar UE promovează agricultura ecologică şi trasee cât mai scurte de la ferme la consumatori. De asemenea, ocrotirea şi sporirea biodiversităţii, în special în mediile urbane, este un alt scop european. Suprafaţa împădurită a UE trebuie îmbunătăţită, pentru ca emisiile de dioxid de carbon să poată fi neutralizate. Nu în ultimul rând, pactul impune necesitatea implementării de noi tehnologii în toate sectoarele, tot cu scopul de a reduce poluarea. 

Ulterior, din cauza pandemiei de Covid-19, pactul a fost completat cu obiectivul relansării economice a UE, dar tot în armonie cu mediul înconjurător. Aşa cum spune documentul, pentru o Europă mai verde, mai digitală şi mai rezilientă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
urmatorul pas cu pas e sa interzica consumul de carne
...ca vaca se baseste si are nevoie de iarba si fan. Totul din frica ca peste 1500 de ani o sa fie cu 1-2 grade mai cald. Intre timp ce UE se sinucide ca putere economica si politica, vin dictatorii si comunistii din China, Iran, Rusia, ard la greu tot ce prind ca sa isi dezvolte industria, isi dezvolta "imperiile" iar cand rachetele si tancurile lor vor fi din nou la poarta noastra, sa iasa verzii cu pancarte in fata lor sa le zica rusilor sa opreasca motorul, ca polueaza..
Postat 16 Februarie 2022, 13:19 de unu
Audiatur et altera pars
[ https://stopthesethings.files.wordpress.com/2018/07/1-6-_kompendium-der-energiewende_englisch_1.pdf ] Politicile nerealiste ale "energiewende", (Energiewende este tranziția în curs de desfășurare a Germaniei către o aprovizionare cu energie cu emisii reduse de carbon, ecologică, fiabilă și accesibilă. Noul sistem intenționează să se bazeze puternic pe energia regenerabilă, eficiența energetică și gestionarea cererii de energie) in cea mai puternica tara europeana,cea mai avansata in domeniul energiei verzi, cele mai multe parcuri eoliene si fotovoltaice. "Germania contribuie aproximativ cu 2,1 % din emisiile globale de CO2. Indiferent ce politică este urmată în Germania, această pondere va scădea cu mult sub 2 % in 2030, deoarece creșterea în China și India va depăși emisiile noastre totale de CO2. Emisiile totale anuale de CO2 în Germania sunt aproximativ la fel ca volum cu cele care se adaugă la fiecare 19 luni în China. Dacă Germania ar înceta să mai existe mâine , China singură ar compensa pierderea emisiilor de CO2 după doar 1,5 ani. Cu alte cuvinte, este imposibila influențarea climatului global prin reducerea emisiilor de CO2 în Germania "
Postat 16 Februarie 2022, 12:56 de excalibur
Europa bate câmpii. Echilibrul se calculează în "itemi" ... nu în povești cu pacturi.
Pământul continuă să se învârtă, iar în 12 ore după ce ai aerisit continentul ... vine cu putere noxa din China, unde cărbunele arde de duduie economia. Bașca faptul că timpul se reduce la jumătate chiar, după ce se bășește și vaca argentianiană.
Postat 16 Februarie 2022, 12:26 de KP
Neomarxism
Cu nimic nu se deosebeste acest pact de programul comunistilor care promitea viitorul luminos! De fapt oamenii nu vor salvarea Pamântului, ci salvarea pãmântului propriu, a propriei vieti. Sau chiar a noilor ideologii, pentru care sznt dispusi la sacrificiu, sacrificând bineînteles pe altii.
Postat 16 Februarie 2022, 11:32 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON