URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Ianuarie 2022, 18:29

Ce daune au făcut urșii în Bihor în 2021. Lupii, mult mai „distrugători”

Ce daune au făcut urșii în Bihor în 2021. Lupii, mult mai „distrugători” sursa foto: https://traveltomorrow.com/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă Bihorul n-are o populație numeroasă de urși, se întâmplă ca aceștia să producă și pagube locuitorilor din satele montane.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, instituție care participă la evaluarea daunelor produse de animale sălbatice, în 2021 în județul nostru pierderile produse de urși constau în 10 stupi cu familii de albine de pe teritoriul comunei Finiș, în valoare totală de 6.000 de lei, o vită de pe teritoriul comunei Curățele (3.200 de lei) și trei oi de pe teritoriul comunei Tărcaia (circa 1.500 de lei).

Spre comparație, în 2020, în Bihor urșii n-au făcut nicio pagubă, dar în 2019 au produs mult mai multe daune. Atunci, numai în comuna Budureasa un urs a dat iama în 13 gospodării, unde a omorât 122 de găini, 5 familii de albine și mai mulți iepuri, în comuna Remetea a mai prădat cinci gospodării, omorând albine, găini, dar și un câine de pază, iar în Curățele a mai prins 8 familii de albine și peste 40 de găini.

Pe de altă parte, anul trecut, lupii au fost mult mai dăunători în Bihor decât urșii. Potrivit datelor furnizate de Garda Forestieră Oradea, lupii au mâncat sau omorât 50 de oi, 8 miei și o capră, în valoare totală de peste 33.000 de lei.

Despăgubiri cu condiții

Potrivit Hotărârii de Guvern 1679 din 2008, proprietarii animalelor omorâte de fiarele pădurii pot fi despăgubiți de Ministerul Mediului sau administratorul fondului cinegetic pe teritoriul căruia s-a produs atacul, după ce o comisie anume formată evaluează pagubele.

Majoritatea pagubelor produse anul trecut în Bihor de urși și lupi au fost despăgubite. Excepție fac vita omorâtă de urs, respectiv 13 oi și 8 miei omorâți de lupi, pentru care nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Potrivit HG 1679, proprietarii de animale domestice au obligația să păzească animalele în timpul pășunatului, iar pe timpul nopții să le adăpostească. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, în cazul unui atac nu se acordă despăgubiri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON