URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2024, 14:40

Ce competențe ar trebui să aibă profesorii români. Ministerul Educației dezbate public standardele profesionale pentru dascăli

Ce competențe ar trebui să aibă profesorii români. Ministerul Educației dezbate public standardele profesionale pentru dascăli (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar trebuie să dețină un set de competențe obligatorii, organizate pe domenii de competențe, etape de carieră și niveluri de învățământ: educație timpurie, învățământ primar, gimnazial și liceal, tehnologic și tehnologic dual.

Profilul și standardele profesionale pentru profesori au fost puse în consultare publică de către Ministerul Educației, iar cei interesați de subiect mai pot transmite propuneri în această săptămână.

„Profilul profesional al cadrului didactic reflectă competențele profesorilor aflați în diferite etape de carieră, acele cunoștințe, abilități și atitudini necesare cadrelor didactice pentru a asigura o educație de calitate și pentru a sprijini atingerea potențialului de dezvoltare al fiecărui copil/tânăr. Profilul și standardele profesionale ale cadrelor didactice vor fi utilizate pentru ghidarea proceselor de elaborare a planurilor de învățământ și a standardelor de calitate pentru programele de studii universitare pentru formarea inițială a cadrelor didactice, precum și a politicilor de evoluție în carieră, conform noilor legi ale educației”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

În funcție de nivelul la care predau, profesorii trebuie să dețină competențe specifice în următoarele domenii: cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață, curriculum și proces didactic, mediu de învățare și stare de bine, consilierea elevilor, colaborarea cu familia și comunitatea, etică, reflexivitate și învățare continuă, dezvoltare instituțională și tehnologie digitală. De exemplu, un profesor trebuie să demonstreze o bună înțelegere a proceselor și nevoilor de dezvoltare fizică, cognitivă, emoțională și socială a copiilor, iar tehnologiile digitale trebuie să le folosească cel puțin la activitățile didactice, dar în cazul dascălilor cu experiență (gradul I didactic) și la dezvoltarea instituției pentru care lucrează.

Profilul și standardele profesionale pentru profesori integrează și valorifică dezvoltările anterioare din țara noastră și din alte țări, coroborând repere legislative naționale actuale, repere metodologice din literatura de specialitate și recomandări la nivel european și internațional, a mai menționat Ministerul Educației.

Citește aici proiectul supus consultării publice:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON