Cinci imobile din centrul oraşului vor fi reabilitate anul acesta, a anunţat directoarea Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice din judeţul Bihor (Oradea Heritage), Angela Lupşea.
5 în centru
Informaţiile legate de planurile privind reabilitarea unor clădiri din centrul Oradiei au fost prezentate miercuri în cadrul unei conferinţe de presă, ce a vizat şi raportul activităţii Fundaţiei în 2021.
Conform documentelor prezentate, clădirile propuse pentru reabilitare în acest an sunt Casa Marcovits Matheser, de pe strada Aurel Lazăr nr. 21 (foto), Palatul Levay de pe Libertăţii 2 - 4, clădirea fostului bazar de pe strada Madach Imre nr. 3 – 5, clădirea Penitenciarului Oradea din Parcul Traian nr. 3 şi casa situată pe strada Iosif Vulcan nr. 9.
(sursa foto: Facebook - Visit Oradea, credit: Calin Lazuran)
Amintim că şi pasajul din clădirea Bazarului, folosit în trecut pentru vânzarea de reviste şi cărţi, este cuprins deja într-un proiect de reabilitare al Primăriei Oradea, iar la final va fi folosit de municipalitate pentru organizarea de evenimente culturale şi artistice.
"În cazul acestor clădiri (n.r. - cele 5 enumerate mai sus) s-a obţinut în 2021 documentaţia tehnică, aceasta fiind o etapă necesară pentru obţinerea autorizaţiei de reabilitare. Lucrările vor începe anul acesta, dar probabil că nu toate vor fi şi finalizate în 2022", a explicat Lupşea.
Cum funcţionează?
În astfel de cazuri, Fundaţia pentru protejarea monumentelor istorice este cea care elaborează proiecte tehnice de reabilitare, pe care le pune gratuit la dispoziţia proprietarilor de clădiri din centrul istoric care doresc să-şi reabiliteze faţadele.
În plus, pentru proprietarii care au imobile în clădirile-monument, municipalitatea acordă o co-finanţare de până la 30% (un aşa numit grant) din valoarea lucrărilor de reabilitare, prin intermediul Programului Multianual pentru protejarea clădirilor cu valoare cultural - arhitecturală situate în Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea.
"În 2021 am reuşit să oferim consultanţă unui număr de 139 de proprietari din 10 imobile din Oradea, care au fost deja reabilitate, dar și să întreținem fațadele a 11 palate restaurate acum câțiva ani, între care și Palatul Apollo și Pasajul Vulturul Negru, prin curățarea fațadelor", a mai spus Lupşea.
Totodată, Fundaţia a realizat documentaţiile tehnice pentru reabilitarea celor cinci clădiri din centrul Oradiei, menţionate mai sus (Bazar, Penitenciar etc.). Anul trecut, bugetul fundaţiei a fost de circa 3 milioane de lei.
Buget: 5 milioane de lei
La conferinţa de presă a fost prezentat şi bugetul pentru anul 2022, în valoare de 5 milioane de lei. În acest buget intră cheltuielile de salarizare a personalului, lucrările de întreţinere a faţadelor clădirilor deja restaurate şi a unor statui din oraş, reeditarea albumelor "Povestea palatelor orădene" 1, 2 şi 3, precum şi organizarea unor evenimente, precum Ziua Art Nouveau (10 iunie), în colaborare cu Visit Oradea, dar şi noi expoziţii în obiectivele turistice administrate de fundaţie.
Totodată, fundaţia administrează mai multe obiective turistice din Oradea: Casa Darvas - La Roche, Sinagoga Sion, Sinagoga Aachvas Rein, Turnul Primăriei şi Templul Francmasoneriei.
Raportul de activitate al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor pe anul 2021Raportul de activitate al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor pe anul 2021 Anul 2021 ne-a demonstrat că este posibil în Oradea să te ghidezi după citatul dat de Elizabeth Diller: "Nu avem idei preconcepute: lucrăm, analizăm, citim, păşim în proiecte ştiind că nu suntem primii ajunşi acolo." www.oradeaheritage.ro
Posted by Oradea Heritage on Wednesday, February 16, 2022
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.