URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2022, 08:01

Ce au promis și ce au făcut? BIHOREANUL arată ce au realizat și ce nu, până la jumătatea mandatelor, cei mai importanți aleși locali

Ce au promis și ce au făcut? BIHOREANUL arată ce au realizat și ce nu, până la jumătatea mandatelor, cei mai importanți aleși locali BB, LA EXAMEN. În 2020, candidații la șefia Consiliului Județean și la Primăria Oradea se prezentau ca un tandem deja rodat, motiv ca Ilie Bolojan (dreapta) să fie suspectat că va conduce în continuare orașul prin succesorul Florin Birta (stânga). Acesta, într-adevăr, îi finalizează proiectele, dar Bolojan e prins cu ale județului, din care doar o mică parte vizează Oradea și Zona Metropolitană
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 19 octombrie 2020, Ilie Bolojan, votat de 61,51% dintre bihoreni, îşi începea mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar Florin Birta, preferat de 70,13% dintre orădeni, pe cel de primar al municipiului, marcând astfel o premieră: un primar prelua conducerea judeţului, cea a oraşului fiind "predată" fostului său vice.

La jumătatea mandatelor celor mai importanţi "actori" ai administraţiei din judeţ, BIHOREANUL le-a inventariat promisiunile în curs de materializare, dar şi pe cele încă neonorate, prezentându-le atât explicaţiile, cât şi criticile aduse de opoziţie. 

"Bihorul pe mâini bune"

După 4 ani şi jumătate în care la cârma judeţului au fost UDMR şi PSD prin Pasztor Sandor şi Ioan Mang, Bolojan a câştigat lejer competiţia electorală, în care, sub sloganul "Bihorul pe mâini bune", a prezentat un set de 7 obiective: "Locuri de muncă" (parcuri industriale, susţinerea turismului, agriculturii şi producătorilor locali), "Extinderea utilităţilor" (reţele de apă, canalizare şi gaz), "Drumuri modernizate" (judeţene, dar şi centuri ocolitoare), "Transport integrat" (cu rute în toate localităţile), "Orientare către bihoreni" (ordine la Consiliul Judeţean, curăţenie în judeţ), "Zboruri externe" (dezvoltarea Aeroportului, reluarea curselor externe şi noi curse spre Bucureşti), "Fonduri şi investiţii" (bani europeni şi guvernamentali, plus investiţii private).

Noul preşedinte a pornit în trombă, încă din primele săptămâni subţiind administraţia judeţeană. Rezultatul? O reducere de la 2.634 la 2.090 a numărului de bugetari, cu o economie anuală de 6 milioane euro în buget. Bani transferaţi rapid spre investiţii...

Florin Birta și Ilie Bolojan

De miliarde

În ce stadiu sunt proiectele după doi ani? Execuţia a trei din cele patru noi drumuri din Zona Metropolitană - cele ce vor lega de Oradea comunele Oşorhei, Sântandrei şi Nojorid - a fost scoasă la licitaţie, la finele acestei luni urmând să fie anunţate firmele câştigătoare, iar pentru drumul dintre Oradea şi Biharia – Paleu, va fi lansată până la finalul acestui an. 

În ce priveşte cele trei şosele de centură propuse de Bolojan, la Aleşd se lucrează din august, la Beiuş execuţia a fost adjudecată de o asociere de firme, dar o alta a făcut contestaţie, aşa că se aşteaptă finalizarea procedurii, iar la Sânmartin ordinul de începere a lucrărilor va fi dat săptămâna aceasta, după ce câştigătorul licitaţiei va primi autorizaţia de construire. O vreme, proiectele au fost ţinute în loc cu procese deschise de proprietari de terenuri, în condiţiile în care CJ Bihor poate cheltui fondurile UE obţinute (peste 706 milioane lei) doar până la finele anului viitor.

Un alt proiect fără precedent e cel al drumului expres Oradea - Arad, preluat de la CNAIR (care, la fel ca în cazul centurilor Beiuş şi Aleşd, l-a ţinut la sertar un deceniu). Şi acesta are finanţare europeană (circa 1,5 miliarde euro), proiectul tehnic trebuind finalizat în primăvara anului viitor pentru ca lucrările să înceapă cel târziu în toamnă.

Seria e completată cu Inelul metropolitan Oradea, finanţat cu 201 milioane lei din Programul Anghel Saligny, pentru care Bolojan a obţinut abia luna trecută voturile necesare, cu "trădarea" a doi consilieri PSD, nevoiţi din acest motiv să demisioneze. Licitaţia a fost lansată, urmând ca lucrările să înceapă la primăvară şi să fie gata până la sfârşitul anului 2024.

Proiecte în grafic, proiecte neîncepute

Administraţia judeţeană e în grafic cu proiectele parcurilor industriale (Aleşd, Beiuş, Ştei şi Marghita), care vor fi realizate tot cu fonduri UE. La fel, cu bani europeni (16 milioane euro), sunt extinse reţele de gaz în 8 comune şi cu cofinanţări de la bugetul judeţului în alte 5. Pentru dezvoltarea turismului, CJ Bihor a elaborat proiecte ce vizează măsuri de conservare şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare în 7 destinaţii, iar în cele mai frecventate 13 zone va amplasa platforme îngropate pentru deşeuri. De asemenea, stimulează primăriile să întreţină curăţenia pe marginea drumurilor şi construieşte 32 de platforme pentru colectarea gratuită a deşeurilor voluminoase, aşa încât acestea să nu mai fie depozitate clandestin.

La Aeroport se construieşte în parteneriat public-privat terminalul Cargo, primul realizat în România după 1990, şi se derulează două proiecte cu fonduri UE (peste 202 milioane lei) pentru modernizarea infrastructurii şi creşterea siguranţei. Planul CJ Bihor şi al Primăriei de operaţionalizare a companiei Air Oradea este ţinut, însă, în stand by. Explicaţia? "Situaţia volatilă de pe piaţa transporturilor aeriene, perturbată de pandemie şi de război", spune Bolojan. 

Tot restante sunt promisiunile pentru sistemul de transport cu rute în toate localităţile judeţului (cele nerentabile urmând să fie subvenţionate de CJ şi primării), precum şi pentru sprijinirea producătorilor agricoli (prin capacităţi de depozitare şi procesare). "Aceste obiective le vom ataca anul viitor", afirmă şeful administraţiei judeţene.

De asemenea, CJ Bihor a continuat proiectele lansate de predecesori (de la bazinele de înot didactice la campusul pentru învăţământul special, ce va fi convertit pentru învăţământul profesional), iar în plus derulează multe altele de anvergură mai mică, pentru construirea centrului cultural multifuncţional (licitaţia fiind pregătită pentru luna viitoare), a 8 poduri pe drumuri judeţene (5 fiind deja finalizate), modernizarea a 7 drumuri judeţene etc.

Birocraţie şi scumpiri

În ce priveşte bilanţul lui Florin Birta, sub conducerea acestuia, Primăria Oradea are în lucru mari proiecte de infrastructură rutieră lansate de Bolojan (pasajele subterane Piaţa Cetate - Centrul Civic - Piaţa Gojdu, apoi Crişul şi Gară, parcarea de lângă Catedrala Ortodoxă) şi pregăteşte altele (de exemplu pasaje pe direcţia Vladimirescu - Decebal şi Vladimirescu - Oneştilor). "De la idee la implementare trec 4-6 ani din cauza birocraţiei, studiilor şi proiectării, dar acum sunt şi întârzieri cauzate de scumpiri", spune edilul. 

Aşa au trenat şi lucrările la piaţetele de cartier (Cazaban, Nufărul şi Magnoliei) şi la etapa a III-a a modernizării sistemului de termoficare. În ce priveşte trecerea pe apă termală a încălzirii cartierului Nufărul I, lucrările abia au început, la 12 ani după lansarea proiectului, după ce Primăria a câştigat un proces cu Ministerul Economiei pentru finanţarea europeană. 

Focus pe energie

Municipalitatea mai are în vedere construirea terminalului intermodal din Şoseaua Borşului şi a pasajului care va racorda la acesta parcul industrial (în licitaţie), noi parcări supraterane în strada Iosif Vulcan şi la Spitalul Judeţean (în lucru), construirea noului spital de Infecţioase şi Pneumologie (în proiect, cu dorinţa de a fi finanţat pe PNRR), dar şi extinderea spaţiilor verzi prin amenajarea de noi parcuri în cartiere, precum şi pentru reabilitarea parcurilor Bălcescu, Brătianu, 1 Decembrie şi Petofi (în licitaţie).

În ce priveşte proiectele noi, "marca" Birta, acestea vizează reabilitarea energetică a unor blocuri şi clădiri publice (prin PNRR, în valoare de 100 milioane euro), pentru construirea unei staţii de hidrogen aşa încât Termoficare să consume mai puţin gaz (peste 20 milioane euro) şi amenajarea unui parc fotovoltaic peste haldele vechiului CET (15 milioane euro), în paralel, cu fonduri din bugetul local, derulând, potrivit edilului, modernizarea a 100 de străzi din cele 250 neasfaltate. 

Câte dintre planuri vor deveni realitate până la capătul mandatelor primarului şi preşedintelui CJ Bihor urmează să constate, însă, chiar orădenii şi bihorenii, care în 2024 vor avea din nou în mână buletinul şi ştampila de vot. Ei vor decide dacă aleşii s-au dovedit sau nu vrednici de încrederea pe care le-au acordat-o... 


"DACĂ OMUL LUCREAZĂ..."
"Dezamăgire" la PSD

O parte a opoziţiei din CJ Bihor consideră că Bolojan îşi respectă angajamentele, alta se declară "dezamăgită". 

BorsiLorand, consilier judeţean UDMR"Eu zic că s-a ţinut de promisiuni. Dacă omul lucrează, nu poţi să nu recunoşti. Nu pot să zic lucruri negative", afirmă liderul consilierilor UDMR, Borsi Lorand (foto). Potrivit acestuia, singurele obiecţii ar fi cu privire la realizarea parcurilor industriale din Săcueni şi Tămăşeu, unde primăriile vor să păstreze proprietatea terenurilor, nu s-o cedeze ADLO, structura prin care CJ Bihor dezvoltă parcurile industriale, şi mai ales la reorganizarea instituţiilor de cultură, UDMR criticând înglobarea redacţiei revistei Varad în organigrama Bibliotecii Judeţene, la fel cum s-a întâmplat şi cu cea a revistei Familia.

În schimb, liderul grupului PSD din CJ Bihor, Bujor Chirilă, afirmă că prestaţia lui Bolojan este "dezamăgitoare". Motivele? Tot reorganizarea instituţiilor de cultură, în urma căreia "au dispărut instituţii de prestigiu, ca Ansamblul Crişana şi Şcoala de Artă Francisc Hubic", dar mai ales "modul heirupist prin care se fac centurile şi inelul metropolitan, pe repede înainte, fără consultare cu proprietarii de terenuri". În plus, adaugă Chirilă, "vedem că Aeroportul este modernizat, ceea ce e foarte bine, dar nu s-a întâmplat nimic cu compania Air Oradea, iar cursele externe se reduc, ceea ce demonstrează, de fapt, că orădenii nu au destulă putere de cumpărare pentru a călători cu avionul". 


"TENDINŢĂ DE BARONIZARE"
Birta, subordonat lui Bolojan

Criticile UDMR sunt mai "soft" şi în ce priveşte activitatea municipalităţii sub Florin Birta. Liderul consilierilor maghiari, Szabo Jozsef, zice că edilul "are şi realizări, dar şi insuccese", fără însă a le numi, şi acuză că "nu vedem strategia cu care vom reuşi să reducem diferenţele majore pe care le are Oradea faţă de Cluj şi Timişoara", tot la modul general. 

Adrian Madar, consilier local PSDPSD-istul Adrian Madar (foto) este, însă, mult mai explicit şi vehement. Potrivit acestuia, "este evidentă tendinţa de baronizare a oraşului şi a judeţului", prin "subordonarea politică a primarului către preşedintele CJ Bihor", ceea ce "a condus la alocarea de sume semnificative de la municipiu pentru proiectele acestuia, cum ar fi dezvoltarea aeroportului ori inelul metropolitan".

Madar susţine că "efortul echipei din Primărie de a continua modelul de dezvoltare bazat pe investiţii edilitare, în general imobiliare, model potrivit acum 10 ani, nu se vede ca adecvat acestor vremuri" şi înşiră o listă de eşecuri: "gestiunea ineficientă a marilor proiecte, cu termene lungi de la lansare la punere în practică", "politica de majorare a impozitelor şi taxelor", "susţinerea RER în defavoarea orădenilor", "dezvoltarea netransparentă a reţelelor de apă-canal", "cele mai scumpe parcări din ţară, după Bucureşti", faptul că "se investeşte în parcuri noi, dar întreţinerea ulterioară a acestora este neglijată", inexistenţa investiţiilor în cultură, "umflarea preţului plătit de părinţi la creşe" şi "exproprierile la preţuri subevaluate".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Doar 3379 afișări!
Surprinzător de mic interesul fata de realizările tandemului. Domnului Bolojan nu am ce-i reproșa, dar domnului Birta ii reproșez ca ascunde sub preș realizări “excepționale” ale domniei sale … Nu insist asupra lor acum și aici pentru ca ar fi păcat sa treacă neobservate. Toate la vremea lor!
Postat 21 Octombrie 2022, 18:52 de User anonimizat
adi13
Eu te compar pe tine cu Vaslui si Teleorman asta e cultura ta , de unde draq ai inteles ca eu compar Oradea gozurile alea de orașe, si ca sa stii și tu ca Oradea niciodată nu sa putut compara cu orase mari, doar din 2008 încoace
Postat 19 Octombrie 2022, 18:39 de Sandu2100
adi13
Tu spui adevarul doar ca ești bolnav cu capul , acolo e diferența, lumea ta diferă de realitate.
Postat 19 Octombrie 2022, 18:28 de Sandu2100
Pt lingaul sandu2100
Eu spun adevarul, dar tu si Bolojan sunteti intr-o lume paralela. Ne intoxicati zilnic ca vai ce dezvoltare, ca la Oradea nu e la nimeni. Ca nici un oras nu se dezvolta numai noi. Si mai terminati odata comparatia Oradei cu orasale de tot rahatul din tara, ca pana nu a venit Bolojan ne comparam cu toate orasele mari. Acum tu si clica de partid ne compara cu Videle, Alexandria, si Vaslui, ca vai doamne ce suntem peste ei. Oradea e de cata in comparatie cu Clujul si alte orase( orase mari) si tot mai in urma ramanem , dar ce stii tu, unul care nici nu iese din cotet
Postat 19 Octombrie 2022, 18:07 de adi13
adi13
Sunt platit in natura, mai iau un kg de croampe, o legătură de ceapă, gogoșari un langos de la piata din Rogerius. Esti penibil la cat aperi alte partid care nu a făcut nimic pt Oradea si Bihor, ești penibil. O sa vorbesc cubaia de la 6, să-ți schimbe tratamentul, sa nu mai faci Oradea cu căcat.
Postat 18 Octombrie 2022, 23:46 de Sandu2100
Sandu2100 lingaul
Sandu2100 esti platit in natura sau in bani. Esti penibil cum iti aperi partidul si stapanul la fiecare articol. Mie greata cand vad asemenea rebuturi.
Postat 18 Octombrie 2022, 19:38 de adi13
CT
Denotă gradul tau de ne-cunoastere de ne-electorat .
Postat 18 Octombrie 2022, 16:25 de Sandu2100
“autostrada”
Denota gradul de cunoastere al electoratului, elatia din orice se face, una e autostrada, alta e drumul expres. Multe realizari ar fi imposibile fara implicarea directa a CNAIR, iar fondurile se obtin dupa apartenenta politica.
Postat 18 Octombrie 2022, 16:19 de User anonimizat
doar PSD au ochii innegriti de ura viscerala cronica, opozitia UDMR (desi au interesele lor culturale si joburi publicae pe criterii etnice) recunosc ca se face treaba!
sa comparam ce s-a facut in mandatul anterior (2 bazine de inot, 1 parc industrial la Sacuieni, 2 drumuri judetean reabilitat, si campusul ptr invatamant special) cu ce face liberalul Bolojan la consiliul judetean: pe langa continuarea proiectelor lasate de opozitie (campus scolar, bazine de inot)... 4 NOI drumuri de legatura in zona metro, 3 drumuri de centura (la care PSD vrea sa puna bete in roate, sa nu se poata atrage banii europeni), o autostrada intre Oradea si Arad de 1,5 MiLIARDE de EURO, inel centura metropolitan, 4 noi parcuri industriale, 13 noi comune racordate la retele de gaz, 32 platforme GRATUITE ptr gunoi, investitii in turism civilizat in Padis, la Vad si la Arieseni, santuri curatate, pista extinsa si terminal cargo la aeroport, centru cultural, reabilitari de 7-8 drumuri judetene.. Comparatia e ca si cum de 80.000 de euro in banii nostri de taxe, PSD ti-ar vinde o Dacie Logan cheala, fara AC, iar Bolojan iti da un Mercedes S-klasse full option.
Postat 18 Octombrie 2022, 15:52 de unu
Obiectivitate.
Articol marca “Cris”, reda cu certitudine afirmatiile administratiei si cu dubiu pe cele ale “opozitiei”. Am pus cu ghilimele opozitiei, pentru ca nu exista cu adevarat, cum nu exista jurnalism. Altfel aflam detailat, cum s-a ingropat prejudiciul Ciuperca, cum s-a pierdut finantarea la linia de tramvai Aradului-Cantemir sau cum s-a ratat cea de la parcarea din Centrul Civic. Deocamdata foiletoanele investigative se opresc la Lugas, iar criticile sunt inutile pentru spalatii pe creier.
Postat 18 Octombrie 2022, 14:55 de User anonimizat
Moare PSD de ciudă
Alo PSD, băgați bine la cap cum se face treaba, doar ca voi umblați din poartă-n poartă il denigrati pe Bolojan și Birta pt ca atât va duce capul . Nu mai tine vrajala cu prostia voastră, am vazut ce ați facut voi, vedem ce fac ei. Acum plângeți ca pierdeți voturi ::::))) oare ce va reținut pe voi sa faceți măcar un sfert din cat face Bolojan?? Noi vedem asta. Trebuie sa faci ceva concret pt populație, nu să-i arunci 50 de lei la social si prostii să se bucure, Bolojan nu ne dă, ne ia, dar ce ia de la noi se vede si e util pt noi. Nu mai plângeți, băgați capul in pământ ca struțul.
Postat 18 Octombrie 2022, 12:45 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON