URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2024, 18:51

Ce a mai curs la robinet în unele sate din Bihor: apă cu arsen, elemente microbiologice, nitriți și nitrați

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma de Apă Canal Nord Vest cu sediul la Borș, precum și primăriile din alte două comune au furnizat clienților apă cu parametri neconformi, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică a suspendat temporar furnizarea serviciilor, până la înlăturarea deficiențelor, în cursul anului trecut.

„Toți operatorii de apă din județ au obligația să încheie contracte cu DSP, iar noi facem periodic analize de laborator și putem dispune sistarea furnizării de câte ori apa se dovedește necorespunzătoare consumului”, a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

O astfel de decizie a fost luată în 2023 în cazul a trei operatori: Apă Canal Nord Vest, cu sediul în Borș, precum și al primăriilor Ciumeghiu și Cociuba Mare.

Potrivit datelor instituției, anul trecut au fost suspendate serviciile Apă Canal Nord Vest pentru că a furnizat apă cu parametri neconformi în localitățile Adoni, Vășad și Voivozi, cele furnizate de administrația locală din Ciumeghiu pentru apa livrată în satul cu același nume și în Ghiorac, iar cea din Cociuba Mare pentru apa livrată în centrul de comună și în Petid.

„În urma analizelor de laborator, în apa din aceste localități au fost găsite arsen, elemente microbiologice, nitriți și nitrați”, a precizat dr. Rahotă.

Arsenul - a nu se confunda cu arsenicul, care este o otravă - este un semi-metal frecvent întâlnit în sol, „de obicei din cauza utilizării unor îngrășăminte și pesticide chimice”, a precizat directoarea DSP Bihor. „În timp, după consumul constant al apei contaminate, arsenul poate provoca alergii și cancere”, spune dr. Rahotă.

De asemenea, arată reprezentanta DSP Bihor, în probele de apă prelevate din aceste localități a mai fost depistată așa numita contaminare microbiologică. „În apa destinată consumului populației au fost găsite elemente microbiologice deoarece în prealabil în rezervoare nu s-a adăugat o doză suficientă de clor pentru dezinfectarea ei”, explică medicul.

În fine, analizele de laborator ale DSP Bihor au relevat și contaminări cu nitriți și nitrați, componenți rezultați din mineralizarea substanțelor azotoase provenite din dejecțiile animalelor. În doze mari, în special nitrații provoacă hipertensiune, cefalee, intoxicații digestive, disfuncții tiroide și circulatorii, cianoze și chiar cancere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON