URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2024, 20:49

CCR: supraimpozitarea pensiilor speciale este neconstituțională

CCR: supraimpozitarea pensiilor speciale este neconstituțională Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Constituțională a României a desființat supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale. Decizia este definitivă și general obligatorie, după cum arată un comunicat publicat joi seară de CCR. Hotărârea va afecta inclusiv jalonul PNRR privind reforma pensiilor speciale.

Conform documentului, CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Articolului 101 din Legea nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal (ce face referire la Calculul impozitului pe venitul din pensii şi termenul de plată) sunt neconstituționale.

Articolul enunțat constituie temeiul legal pentru impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, astfel că practic, judecătorii CCR au decis că supraimpozitarea pensiilor speciale este neconstituțională.

Cum argumentează CCR

În esență, Curtea a constatat că, în ceea ce privește modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă și pe partea necontributivă a pensiilor, precum și pe doi indicatori variabili [câștigul mediu salarial brut și câștigul mediu salarial net], textul nu precizează care este în concret modalitatea de calcul a părții contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituție.

De asemenea, Curtea a reținut că raportarea la aceiași indicatori variabili se menține și în cazul pensiilor care au doar componentă necontributivă, respectiv pensiile militare.

Din moment ce indicatorii folosiți în formula de calcul nu sunt constanți, iar valoarea lor se stabilește anual, odată cu adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv, textul de lege criticat creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuție și să fie supusă unei recalculări anuale, prin raportare la fiecare nou nivel al câştigului salarial mediu brut și al câștigului salarial mediu net, ceea ce încalcă dispozițiile art.1 alin.(3) și (5), precum și ale art.15 alin.(2) din Legea fundamentală.

Totodată, Curtea a observat că legiuitorul are dreptul de a reglementa formarea, administrarea, întrebuințarea și controlul resurselor financiare ale statului, astfel cum rezultă din prevederile Legii fundamentale, însă acest drept este supus cerințelor constituționale referitoare la principiul legalității și securității raporturilor juridice fiscale, în componenta privind calitatea normelor.

Curtea a constatat că, în aceste condiții, rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil”, se arată în comunicat.

Informarea precizează că decizia este definitivă și general obligatorie, iar argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

Magistrați nemulțumiți

Site-ul economedia.ro arată că noua lege a pensiilor speciale, care aduce mai multe modificări, precum praguri de impozitare progresivă între 10% și 20% pentru unele pensii care nu sunt bazate doar pe contributivitate, a fost publicată în Monitorul Oficial în luna octombrie 2023, fapt ce a stârnit mai multe procese din partea magistraților care au atacat articolul 101 din Legea nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal.

Numeroși magistrați pensionari din toată țara au cerut instanțelor să oblige casele județene de pensii la calcularea corectă și restituirea sume lor reținute din pensiile lor începând cu luna ianuarie a acestui an, cu titlu de impozit pe drepturile de pensie, scrie și G4Media.ro.

De altfel, decizia CCR vine după ce în primăvară, Tribunalul Ialomița a admis solicitarea judecătoarei pensionare Sevastita Stoian (fosta președintă a Secției civile de la Tribunalul Călărași) de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a articolului de lege menționat.

Un nou blocaj PNRR

Economedia mai precizează că prin hotărârea luată joi de CCR, plata sumelor din cererea 3 de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se lovește de un nou blocaj.

„Conform informațiilor Economedia, această decizie va afecta de asemenea jalonul PNRR privind reforma pensiilor speciale, deoarece Comisia Europeană poate considera că jalonul nu este îndeplinit”, arată sursa citată.

Comisia a suspendat deja 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată, în valoare totală netă de 2 miliarde de euro din PNRR, amintește Economedia. Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
.
E constitutional sa impozitezi munca si sa platesti trândăveala ( asistati sociali, cu exceptiile de rigoare)? Nu ar fi normal sa taxezi pe cei ce nu muncesc? Lipitorile din politica iau 60% din veniturile celor ce muncesc.
Postat 20 Decembrie 2024, 05:04 de scorilo
Fara pensii speciale! Pensii de servicui, da!
.
Postat 19 Decembrie 2024, 21:24 de Riviera
Fara pensii speciae! Pensii de servici, da!
In decembrie 2024, a fost evitat un haos asemanator celui din dec 1989, declansat de ticalosul Gorbaciov, impreuna cu acolitii lui din tara si din strainatate. In dec 1989, a fost un haos total, generalizat, depasit doar de cel provocat de cele doua razboaie mondiale.
Postat 19 Decembrie 2024, 21:23 de Riviera
KP aici îți dau dreptate
Dar și Aur, respectiv ȘoȘocul, respectiv Lasca, de USR nu mai vorbesc :::::::))))))) toți sunt împotriva Pensiilor Speciale, dar se dau pe coate, acum ai exemplu foarte bun LASCA ::::::))))
Postat 19 Decembrie 2024, 21:22 de Sandu2100
Tupeu fără limite la nemernicii de la CCR.
A spus atât de simplu și clar Georgescu că "pensiile speciale nu sunt un drept" ... ci un beneficiu acordat cu titlu de indemnizații cu caracter special, care nu pot fi încadrate în categoria "pensii" care, conform legilor și Constituției, sunt singurele drepturi cu caracter definitiv, urmare principiului contributivității. La pușcărie javrelor, care ați anulat dreptul sfânt de a alege și a fi ales ... ca să vă păstrați privilegiile fără drept.
Postat 19 Decembrie 2024, 21:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON