Curtea Constituțională a României a desființat supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale. Decizia este definitivă și general obligatorie, după cum arată un comunicat publicat joi seară de CCR. Hotărârea va afecta inclusiv jalonul PNRR privind reforma pensiilor speciale.
Conform documentului, CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Articolului 101 din Legea nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal (ce face referire la Calculul impozitului pe venitul din pensii şi termenul de plată) sunt neconstituționale.
Articolul enunțat constituie temeiul legal pentru impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, astfel că practic, judecătorii CCR au decis că supraimpozitarea pensiilor speciale este neconstituțională.
Cum argumentează CCR
„În esență, Curtea a constatat că, în ceea ce privește modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă și pe partea necontributivă a pensiilor, precum și pe doi indicatori variabili [câștigul mediu salarial brut și câștigul mediu salarial net], textul nu precizează care este în concret modalitatea de calcul a părții contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituție.
De asemenea, Curtea a reținut că raportarea la aceiași indicatori variabili se menține și în cazul pensiilor care au doar componentă necontributivă, respectiv pensiile militare.
Din moment ce indicatorii folosiți în formula de calcul nu sunt constanți, iar valoarea lor se stabilește anual, odată cu adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv, textul de lege criticat creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuție și să fie supusă unei recalculări anuale, prin raportare la fiecare nou nivel al câştigului salarial mediu brut și al câștigului salarial mediu net, ceea ce încalcă dispozițiile art.1 alin.(3) și (5), precum și ale art.15 alin.(2) din Legea fundamentală.
Totodată, Curtea a observat că legiuitorul are dreptul de a reglementa formarea, administrarea, întrebuințarea și controlul resurselor financiare ale statului, astfel cum rezultă din prevederile Legii fundamentale, însă acest drept este supus cerințelor constituționale referitoare la principiul legalității și securității raporturilor juridice fiscale, în componenta privind calitatea normelor.
Curtea a constatat că, în aceste condiții, rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil”, se arată în comunicat.
Informarea precizează că decizia este definitivă și general obligatorie, iar argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.
Magistrați nemulțumiți
Site-ul economedia.ro arată că noua lege a pensiilor speciale, care aduce mai multe modificări, precum praguri de impozitare progresivă între 10% și 20% pentru unele pensii care nu sunt bazate doar pe contributivitate, a fost publicată în Monitorul Oficial în luna octombrie 2023, fapt ce a stârnit mai multe procese din partea magistraților care au atacat articolul 101 din Legea nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal.
Numeroși magistrați pensionari din toată țara au cerut instanțelor să oblige casele județene de pensii la calcularea corectă și restituirea sume lor reținute din pensiile lor începând cu luna ianuarie a acestui an, cu titlu de impozit pe drepturile de pensie, scrie și G4Media.ro.
De altfel, decizia CCR vine după ce în primăvară, Tribunalul Ialomița a admis solicitarea judecătoarei pensionare Sevastita Stoian (fosta președintă a Secției civile de la Tribunalul Călărași) de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a articolului de lege menționat.
Un nou blocaj PNRR
Economedia mai precizează că prin hotărârea luată joi de CCR, plata sumelor din cererea 3 de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se lovește de un nou blocaj.
„Conform informațiilor Economedia, această decizie va afecta de asemenea jalonul PNRR privind reforma pensiilor speciale, deoarece Comisia Europeană poate considera că jalonul nu este îndeplinit”, arată sursa citată.
Comisia a suspendat deja 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată, în valoare totală netă de 2 miliarde de euro din PNRR, amintește Economedia. Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.