Decizia Curții Constituționale a României luată joi pentru renumărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale nu poate fi pusă în practică de joi până vineri, așa cum au cerut judecătorii CCR. Un reprezentant al Biroului Electoral Județean Bihor afirmă că, din cauza deciziei CCR, al doilea tur, cel decisiv, riscă să fie amânat cu cel puțin o săptămână. Asta, dacă nu cumva se ajunge la reluarea alegerilor...
Ca un „ultimatum”, nerealist
„1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024. 2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central. 3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00”, sunt cele trei directive ale CCR adoptate joi, în urma înregistrării a două cereri pentru anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 24 noiembrie.
Decizia, însă, nu poate fi pusă în aplicare, așa cum a cerut CCR, până vineri la ora 14.00, iar asta din motive obiective, dintr-o serie de imposibilități tehnice și fizice, spune un reprezentant al BEJ Bihor, care o consideră „nerealistă” și „un ultimatum”.
„Pui în pericol alegerile parlamentare”
Conform legislației electorale, renumărarea voturilor nu este de competența Birourilor Electorale Județene, ci a Birourilor Secțiilor de Votare.
„Asta înseamnă să convoci, în Bihor, peste 4.000 de oameni, la 659 secții de votare cu câte 9 persoane în fiecare Birou. Presupunând că ar răspunde la telefoane ori mesaje, aceștia ar trebui să preia sacii sigilați cu buletinele de vot, să se deplaseze la sediile secțiilor și să înceapă renumărarea. O altă problemă este că președinții, locțiitorii și operatorii de tablete din birourile secțiilor de votare de la Prezidențiale sunt aceiași și în birourile secțiilor de votare pentru Parlamentare. Dacă ar participa acum la renumărarea voturilor de la Prezidențiale, nu ar mai fi apți din punct de vedere fizic să lucreze duminică la Parlamentare”, a explicat BIHOREANULUI, cu condiția protejării identității, un reprezentant al BEJ, solicitat să arate cum ar putea fi pusă în aplicare decizia CCR.
„În plus, mai este și Diaspora, nu ai cum să faci așa ceva în străinătate într-un timp așa scurt”, a adăugat reprezentantul BEJ Bihor.
Turul 2, amânat?
În această situație, afirmă sursa citată, este practic clară amânarea desfășurării celui de-al doilea tur al Prezidențialelor, programat pentru duminica viitoare, pe 8 decembrie.
„În condițiile în care duminica aceasta și luni trebuie numărate voturile pentru alegerile parlamentare, renumărarea voturilor pentru Prezidențiale poate începe cel mai devreme marțea viitoare. După validarea rezultatelor, nu va mai fi timp și pentru tipărirea și distribuirea buletinelor de vot pentru turul II al alegerilor prezidențiale, astfel că acesta va trebui amânat cu cel puțin o săptămână”.
Asta, dacă nu cumva se ajunge la concluzia că alegerile trebuie reluate cu totul, fiindcă, dacă renumărarea schimbă ordinea candidaților care se califică în turul doi, potrivit legii, se anulează rezultatele și se reia turul 1, nicidecum nu se continuă al doilea tur cu noii candidați.
Potrivit G4Media.ro, în cererea către BEC, Curtea Constituțională a invocat două motive pentru această cerere: ”numărul semnificativ de voturi nule” și ”neconcordanţele dintre voturile valabil exprimate și consemnarea acestora în procesele-verbale” pentru candidații Elena Lasconi și Ludovic Orban.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.