URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 15 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2024, 11:09

Cazul Șoșoacă - o palmă pe obrazul Curții Constituționale

Cazul Șoșoacă - o palmă pe obrazul Curții Constituționale Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituţională a admis o contestaţie formulată de doi cetăţeni şi a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcţia de Preşedinte al României a doamnei Diana Ivanovici Şoşoacă.

Această hotărâre a provocat mari dezbateri în societate, unii cetăţeni spunând că decizia este corectă pentru că blochează extremismul, în timp ce alţii afirmă că o asemenea hotărâre constituie un precedent periculos şi nu are nimic de a face cu democraţia. Sunt nevoit să le dau dreptate celor din urmă şi să afirm că hotărârea este o palmă pe obrazul şi aşa nu foarte imaculat al Curţii Constituţionale.

În realitate, aşa cum reiese şi din opinia separată formulată de către unul dintre judecătorii Curţii, care a votat împotriva hotărârii, CCR a "judecat" contestaţia prin raportare la condiţii legale inexistente, acest judecător arătând că nicio dispoziţie constituţională sau legală nu permite Curţii Constituţionale ca, pe calea interpretării propriei competenţe (la rândul ei, expresă şi limitativ prevăzută de Constituţie şi lege), să-şi extindă şi să completeze sfera atribuţiei de soluţionare cu două noi condiţii pentru depunerea candidaturilor, condiţii care au o vădită natură subiectivă (întrucât vizează aspecte ce ţin de comportamentul, opiniile şi declaraţiile unei persoane) şi care nu au fost prevăzute nici în Constituţie, nici în lege.

Cu alte cuvinte, Curtea Constituţională a judecat în afara legii în vigoare, "inventând" condiţii ale candidaturii care nu există, aspect care este extrem de grav şi care poate deschide calea unor abuzuri în viitor. Curtea trebuia doar să verifice dacă persoana care candidează îndeplineşte condiţiile de eligibilitate şi pe cele procedurale - spre exemplu, dacă a strâns semnăturile necesare.

Şi mai grav însă, în opinia mea, este faptul că, invalidând candidatura, Curtea face doar referiri generice la comportamentul Dianei Şoşoacă, ajungând foarte rapid la concluzia că această doamnă nu împărtăşeşte valorile democratice din Constituţia României. În trei rânduri, Curtea spune că madam Şoşoacă a participat la anumite evenimente publice la care nu avea ce participa (probabil vizitele la Ambasada Rusiei, pentru că nu ni se spune exact) şi este împotriva NATO şi UE, astfel că nu poate fi preşedintă.

O asemenea abordare este halucinantă şi de nepermis pentru nicio instanţă - nu din  România, ci de oriunde de pe glob. Orice concluzie judiciară se trage prin raportarea la unele probe concret indicate şi nu prin referiri generice, cum a făcut CCR. Până şi în procesele regimurilor totalitare se inventează dovezi la care se face referire în sentinţă şi nu se condamnă fără "probe".

În final, trebuie remarcat că, în această problemă, nu este important cine e "Şoşoacă", ci, din păcate, cine e CCR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Felicitari CCR
În Rusia Democrată nu ai dreptul sa candidezi dacă ești pro-Occidental, adică ai dreptul dar zbori de la fereastră sau un Novciok. De ce in România ar trebui lăsați ăștia pro-Rusia??
Postat 15 Octombrie 2024, 15:22 de Sandu2100
Facem cum am stabilit
Suntem in faza in care, unii, care mai pot gindi liber, vad ce se intimpla si se crucesc. In curind, vom afla si noi, astialalti, ce ni s-a pregatit, demult... Cam de pe vremea cind ne inghesuiam sa intram in nato si ue. Trust and obey. Nimic nu se lasa la intimplare. Nici macar alegerile generale.
Postat 15 Octombrie 2024, 13:03 de excalibur
O palmă e puțin spus.
Iar bufonii ăștia de judecători ar trebui acum să fie invalidați, prin retragerea din funcții de către cei care i-au desemnat prin vot parlamentar. Desemnările să nu se mai facă de către președinte și partidele aflate la putere ... ci prin propuneri de la asociațiile de judecători și de la CSM. Fără procurori, fără juriști de la companii de stat, fără foști sau actuali parlamentari ... doar judecători. Apoi organizat un amplu concurs, transmis direct de către televiziuni, ca să vadă tot norodul cine păzește Legea Fundamentală a țării. Restul criteriilor pot rămâne așa cum sunt.
Postat 15 Octombrie 2024, 12:38 de KP
Bref: ccr s-a autoinvestit!
O mizerie! Exista precedentul Kovesi contra Romaniei, da' suveranistii din ccr s-au chisat cu bolta pe hotarea CEDO....
Postat 15 Octombrie 2024, 11:54 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5501 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON