URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2018, 09:03

Caz de corupţie ratat sau poliţie politică? DNA a ţinut deschis 3 ani un dosar cu filaje şi interceptări împotriva politicianului Kiss, judecătorului Antik şi avocatului Doseanu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Antik Levente (foto) de la Curtea de Apel Oradea, soţia acestuia, Cristina Antik, fostul vicepreşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, şi avocatul său, Răzvan Doseanu, au fost interceptaţi şi filaţi vreme de 60 de zile într-un dosar penal al procurorilor DNA, închis acum pe motiv că "faptele nu există". Interesant e că dosarul a fost ţinut deschis pe perioada în care Kiss a fost judecat pentru corupţie, inclusiv de "colegul de filaj" Antik.

Informaţiile şocante au ieşit la iveală după ce "subiecţii" măsurilor de supraveghere tehnică au primit, vineri, o comunicare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, semnată de procurorul Sorin Eugen Iasinovschi de la Secţia pentru Investigare a infracţiunilor din Justiţie, având ataşată o ordonanţă de clasare a dosarului în care s-au efectuat procedurile. 

"Acte de corupţie"

Potrivit documentului, cercetările în caz au fost declanşate ca urmare a unei sesizări din oficiu, pe 4 februarie 2016, pentru suspiciuni de corupţie. 

În cazul lui Antik, a fost vorba despre bănuieli de luare de mită şi spălare de bani. Soţia magistratului a fost suspectată de complicitate la luare de mită şi spălarea banilor, în timp ce lui Kiss i se imputa dare de mită şi spălarea banilor, iar avocatului său, Răzvan Doseanu, complicitate la dare de mită şi spălarea banilor.

Acuzaţia vizează perioada iunie 2015, când Kiss era încă în anchetă, pus sub control judiciar şi interdicţia de a profesa, în dosarul DNA Oradea care îi mai are protagonişti pe patronul grupului Selina, Beniamin Rus, şi afaceristul ungur de origine română Bojtor Vilmos, toţi acuzaţi de corupţie.

Potrivit ordonanţei DNA, în iunie 2015, magistratul Curţii de Apel Oradea ar fi primit suma de 50.000 euro pentru a admite contestaţia pe care a formulat-o Kiss împotriva măsurii controlului judiciar, bani care i-ar fi fost remişi prin intermediul soţiei, de către avocatul fostului vicepreşedinte al CJ Bihor, mita fiind disimulată în onorariul avocaţional. 

Filaţi "in rem"

„Urmare a actelor de corupţie, la data de 25 iunie 2016, magistratul a admis contestaţia inculpatului Alexandru Kiss şi a înlăturat obligaţia instituită în sarcina acestuia de a nu exercita profesia sau activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele pentru care a fost trimis în judecată”, se precizează în document. 

În aceeaşi zi de 4 februarie 2016, în care s-au sesizat din oficiu, procurorii DNA Structura Centrală au început urmărirea penală in rem şi, prin referat, au solicitat Curţii de Apel Bucureşti supravegherea tehnică pe o perioadă de 30 de zile a celor patru persoane, solicitare care a şi fost admisă. 

„Instanţa a încuviinţat pentru o perioadă de 30 de zile măsuri de supraveghere tehnică, constând în interceptarea comunicaţiilor, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, supravegherea video, audio sau prin fotografiere, pe momente operative, supravegherea audio-video, în mediul ambiental, pătrunderea în spaţiul privat pentru activarea/dezactivarea miloacelor tehnice”, măsură dispusă faţă de soţii Antik, de avocat şi de vicepreşedintele CJ Bihor. Ulterior, această măsură a fost prelungită pentru încă 30 de zile, începând cu 5 martie 2016.

Dosar ţinut deschis

Dosarul a fost declinat, un an mai târziu, la DNA Oradea, unde procurorii au dispus „amânarea informării persoanelor în privinţa cărora s-a dispus măsuri de supraveghere tehnică până la finalizarea cercetărilor” şi au lăsat deschise cercetările, fără a ajunge însă la nicio finalitate.

Dosarul a ajuns, din nou, la Bucureşti, odată cu înfiinţarea Secţiei pentru Investigare a infracţiunilor de Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar pe 12 noiembrie, după analizarea actelor aflate la dosar, procurorul Sorin Eugen Iasinovschi a stabilit „cu certitudine că nu există indicii cu privire la comiterea infracţiunilor pentru care s-a început urmărirea penală in rem ori ale altor fapte de natură penală”, motiv pentru care a şi dispus clasarea cauzei. 

"Dosarul a fost regizat"

Avocatul Răzvan Doseanu, cel care a făcut publice informaţiile, a declarat că sesizarea din oficiu care a stat la baza anchetei este o însăilare de neadevăruri.

„DNA a inventat o sesizare din oficiu cu o stare de fapt 100% neadevărată. Scopul era de a obţine măsuri de supraveghere tehnice, inclusiv în spaţii private, în încercarea de a obţine ceva compromiţător în perioada măsurilor. Tot dosarul a fost regizat la DNA Oradea, însă interceptările au fost cerute de DNA central, după care dosarul a fost livrat la Oradea, celor care l-au născocit”, a declarat avocatul. 

Rămâne întrebarea, spune tot el, „de ce acest dosar a stat la DNA aproape 3 ani, în situaţia în care „era evident că faptele au fost inventate, soluţia fiind clasarea pe considerentul că toate faptele imputate nu există?”.

Doseanu susţine că, după consultarea dosarului, va înainta o plângere penală pentru stabilirea persoanelor responsabile. „Eu nu am fost şantajat de DNA Oradea cu acest dosar, nu ştiu ce s-a întâmplat cu judecătorul Antik şi soţia acestuia. Oricum, urmează să înaintez o plângere penală pentru a se verifica temeiurile invocate pentru sesizarea din oficiu a DNA şi solicitarea de punere sub supraveghere, dar şi cine este responsabil pentru ţinerea în nelucrare a acestui dosar aproape trei ani”, a mai precizat avocatul.

Întrebări fără răspuns

Dosarul DNA, instrumentat pe vremea cînd serviciul Oradea era condus de procurorul Ciprian Man (foto), a stârnit deja comentarii negative în spaţiul public, contestatarii DNA acuzând o „poliţie politică în toată splendoarea”.

Site-ul Luju.ro comentează că, prin monitorizarea lui Kiss şi Doseanu, inclusiv în spaţii private, DNA a încălcat confidenţialitatea raporturilor avocat-client, putând chiar să afle strategia de apărare a lui Kiss în procesul de corupţie.

Pe de altă parte, sursa citată se întreabă dacă prin supravegherea judecătorului Antik Levente şi a soţiei acestuia, ţinută la secret şi după ce ea nu a produs niciun rezultat, nu cumva s-a încercat şantajarea magistratului, care judecă acum, în complet alături de judecătoarea Gabriela Ţarcă, apelurile înaintate de Kiss şi ceilalţi inculpaţi împotriva condamnărilor la închisoare cu executare dictate de Tribunalul Bihor. În mod normal, odată dezăluite suspciciunile de corupţie ce au planat asupra sa, Antik nu ar mai avea dreptul să se pronunţe în această speţă.

Nu trebuie omis faptul că şi decizia lui Antik din iunie 2015 - el însuşi un magistrat controversat, cu sentinţe cel puţin discutabile - de a-i ridica lui Kkiss controlul judiciar şi de a-i permite să se întoarcă la conducerea instituţiei pe care era acuzat că a păgubit-o de sume uriaşe, a stârnit reacţii negative în opinia publică. Prin urmare, sunt suficiente semne de întrebare cu privire la acest caz, la care DNA este chemat să răspundă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Dosar 145/P/2018 - DNA Oradea cercetata de Sectia pentru Investigarea Infarctiunilor din Justitie Dosar 145/P/2018
La Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie , este deschis dosarul penal nr. 145/P/2018 in care se efectueaza cercetari pentru a se verifica daca au fost comise infractiunile de INDUCERE IN EROARE A ORGANELOR JUDICIARE , CERCETARE ABUZIVA si REPRESIUNE NEDREAPTA . Dosarul penal este deschis ca urmare a unei sesizari din oficiu a procurorilor , deci nu ca urmare a vreunei plangeri formlate de vreo persoana vatamata . Dosarul in legatura cu care se fac verificari a fost instrumentat in faza de urmarire penala de politist SURDUCAN TRAIAN , procuror MUNTEAN ADRIAN si procuror MAN CIPRIAN ( cel care a confirmat rechizitoriul spunand ca toata urmarirea penala a fost efectuata in mod legal ) .
Postat 26 Noiembrie 2018, 10:48 de GenghisKhan
Justitie vs pradatori
Care este situatia ideala pt hoti ? Sa li se aduca la cunostinta ca urmeaza sa fie interceptati, ascultati, supravegheati,etc inaintea inceperii urmarii penale.
Postat 25 Noiembrie 2018, 16:18 de Alcor
Luju.ro
Luju.ro este site-ul de casa al ciumetilor rosii din Bihor, de unde dl copy-paste Mang-alaul ditribuie articole.
Postat 25 Noiembrie 2018, 13:31 de Mekla
Judecatorul Hambaras&avocatul Butuc au patit acelasi lucru
Cred ca posibila politia politica facuta de catre DNA cu privire la judecatori , avocati, familiile acestora nu are legatura cu eventuala vinovatie sau nevinovatiea lui KISS , RUS si ceilalti . Daca sunt vinovati si sunt probe sa fie condamnati , daca sunt nevinovati si nu sunt probe impotriva lor atunci sa fie achitati . As fi grezut ca e o greseala nevinovata a DNA Oradea , insa se pare ca era o practica in supravegherea judecatorilor si avocatilor , dupa care dosarele erau tinute la sertar pentru ca in final sa se dea solutie de clasare pentru ca faptele nu exista . Dosar penal nr. 111/P/2017 al DNA Oradea La data de 12.12.2017 organele de urmarire penală din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea , s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unei infractiuni de luare de mita , respectiv a complicitatii la infractiunea de luare de mita. In cuprinsul actului de sesizare s-a aratat ca , din datele si informatiile detinute ( deci chestii serioase nu povesti ) ar fi rezultat ca HAMBARAS CIPRIAN , judecator in cadrul Sectiei Penale a Judecatoriei Oradea , ar fi pretins de la inculpatul DUDAS STEFAN GHEORGHE , trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de braconaj , o suma de bani al carei cuantum nu era stabilit la acel moment , pentru ca magistratul sa dispuna o solutie de achitare a inculpatului in dosarul penal nr. 11553/271/2016 al Judecatoriei Oradea , dosar repartizat completului compus din magistratul Hambaras Ciprian . Pretinderea de catre JUDECATORUL HAMBARAS CIPRIAN a sumei de bani in schimbul pronuntarii unei solutii de achitare fata de inculpatul HAMBARAS CIPRIAN ar fi avut loc ulterior termenului de judecata din data de 28.11.2017 si pana la termenul de judecata din data de 12.12.2017 . Totodata , s-a mai retinut ca primirea sumei de bani ar fi urmat sa se realizeze prin intermediul avocatului BUTUC ALEXANDRU , din cadrul Baroului Bihor , in perioada imediat urmatoare zilei de 12.12.2017 ( posibil chiar in zua de 12.12.2017 ) , ceea ce ar contura presupusa comitere a infractiunii de complicitate la infractiunea de luare de mita de catre AVOCATUL BUTUC ALEXANDRU . S-a dispus autorizarea supravegherii tehnice constand in supravegherea video , audio sau prin fotografiere a activitatilor desfasurate de HAMBARAS CIPRIAN , BUTUC ALEXANDRU , DUDAS STEFAN GHEORGHE , precum si interceptarea comunicatiilor ori a oricarui tip de comunicare efectuate de aceste persoane . In data de 29 august 2018 , procuror sef serviciu DNA Oradea , POPOVICI FELICIA , dispune CLASAREA DOSARULUI cu privire la toate infractiunile si cu privire la toate persoanele , in temeiul art. 16 litera a Cod procedura penala , respectiv ca NU EXISTA FAPTELE pentru care DNA Oradea s-a sesizat din oficiu si a dispus masuri de supraveghere tehnica fata de unul dintre cei mai buni judecatori de drept penal din Oradea (HAMBARAS CIPRIAN) si unul dintre cei mai buni avocati de drept penal din Oradea( BUTUC ALEXANDRU ). Intrebare : De ce au fost nevoie de aproape 10 luni de zile sa fie tinut deschis acest dosar penal la DNA Oradea pentru a se stabili ca FAPTELE NU EXISTA ? Pentru azi e suficient acest dosar . Vor urma si altele...
Postat 25 Noiembrie 2018, 10:57 de GenghisKhan
Judecatorul Antik nu trebuie sa se abtina
Felicitari Bihoreanul ca ati avut curajul sa scrieti despre politia politica de la DNA Oradea. Legat de eventuala abtinere a judecatorului Antik care face parte din completul de apel care solutioneaza dosarul KISS ALEXANDRU&RUS BENIAMIN evident ca nu se justifica . De ce s-ar abtine un judecator caruia DNA i-a inventat un dosar si in care a stabilit tot DNA ca toate cele 8 infractiuni pentru care s-au sesizat NU EXISTA ( dupa 3 ani pentru gandesc mai incet ei obosti fiind de partidele de vanatoare si petrecerile de dupa )? Precedentul creat ar fi deosebit de periculos . Ori de cate ori DNA Oradea ar vrea sa scape de un judecator ar inventa un dosar penal pe o sesizare din oficiu pentru a da apoi o solutie de clasare pentru ca faptele nu exista . Si pana la urma judecatorii de la Curtea de Apel Oradea care solutioneaza cauze penale au avut aproape toti dosare penale la DNA . Asta ar insemna ca nimeni nu ar mai putea judeca . Ar fi vreo doi judecatori care pare ca au scapat de dosare penale , insa se pare ca acestia participau la petrecerile procurorilor DNA , dupa care a doua zi intrau in cauzele DNA ( informatia trebuie verificata daca e reala sau nu , dar voi cei de la Bihoreanul puteti sa o faceti ) . Propunerea mea e sa se abtina sa mai intre in cauza toti procurorii de la DNA Oradea , ca problema e la ei nu la judecator .
Postat 25 Noiembrie 2018, 10:22 de GenghisKhan
De groaza
... constând în interceptarea comunicaţiilor, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, supravegherea video, audio sau prin fotografiere, pe momente operative, supravegherea audio-video, în mediul ambiental, pătrunderea în spaţiul privat pentru activarea/dezactivarea miloacelor tehnice”. Doamne Sfinte, ți se ridica parul pe spate când citești așa ceva. Când vor merge toți infractorii astia la pușcărie? Nu Eva și portocala și alți de genul, ci toți. DNA la pușcărie! Se poate sloganul asta?
Postat 25 Noiembrie 2018, 10:21 de User anonimizat
DNA nu a știut unde să pună "instrumentația" !?!
Pentru că toți cei interceptați știau foarte bine cum stau lucrurile, nu au vorbit despre "subiect" decât prin semne și fițuici scrise pe colțuri de mese și apoi trimise în primul vas WC din proximitate !?! Dacă "urmăritorii" ar fi fost cu adevărat "profesioniști" ... haita de tâlhari și prădători ai lui Kiss, cu Rus deopotrivă, ar fi fost acum în situația unor condamnări pe viață. Din păcate, informațiile despre ei nu au putut fi confirmate și cu probe juridice de necontestat. Aceleași probleme au fost întâmpinate și la nemernicii care au decis soarta județului și municipiului în ultimele trei decenii. Iar după modelul bihoreano-orădean au fost toate județele și orașele țării !?!
Postat 25 Noiembrie 2018, 09:50 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON