URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2024, 13:47

Cauza incendiului devastator de pădure din Vintere: inconștiența unei persoane. Bihorul are nevoie de un plan de măsuri, spune șeful pompierilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incendiul de amploare care, la finalul săptămânii trecute, a mistuit 80 de hectare de pășune și pădure în Vintere, comuna Holod, a fost provocat de o persoană care, cel mai probabil, nici nu și-a dat seama ce dezastru va declanșa. „Cauza a fost utilizarea focului în spațiul deschis”, a declarat șeful ISU Crișana, generalul de brigadă Sorin Caba, joi, într-o conferință de presă.

Cine a pus focul pe pășune nu se știe, la fel cum nu este clar dacă a făcut-o intenționat, pentru a igieniza terenurile, sau din alte motive, dar este clar că seceta prelungită a făcut ca flăcările să se răspândească în viteză.

Localnicii povestesc că unii ciobani obișnuiau să ducă animale în zona în care a izbucnit focul, dar nimeni n-a declarat autorităților că ar fi văzut unde și cum a izbucnit incendiul. „Nu avem nicio informație în plus”, a confirmat pentru BIHOREANUL și primarul comunei Holod, Sandu Săsăran.

Inspectorul șef al ISU Crișana subliniază, însă, că bihorenii trebuie să renunțe la obiceiul de a igieniza terenurile cu foc, devenit mult prea periculos. Din cauza secetei, vegetația este foarte uscată pe suprafețe mari, astfel că o mică scânteie poate genera incendii de amploare.

Apa, o prioritate

Dacă bihorenii vor continua să incendieze intenționat vegetația uscată și terenurile, vor risca mult și în anii viitori, este convins comandantul pompierilor, care trage un semnal de alarmă și spune că autoritățile locale trebuie să identifice soluții pentru gestionarea incendiilor de vegetație care, cel mai probabil, se vor produce tot mai frecvent.

„Nu știm ce ne rezervă anul viitor, dar premisele nu sunt foarte optimiste”, a declarat Caba, militând pentru nevoia ca județul să aibă un plan de măsuri.

De altfel, la inițiativa Prefecturii Bihor, se va forma curând un grup de lucru operativ, compus din reprezentanții instituțiilor din domeniu (ISU, Direcția Agricolă, Apele Române, Direcția Silvică, Agenția de Mediu etc.), pentru identificarea soluțiilor care trebuie implementate în Bihor. Printre altele, autoritățile ar putea să gândească crearea de noi rezerve de apă, accesibile inclusiv în cazul incendiilor de vegetație.

Potrivit lui Caba, gestionarea apei ar trebui să devină, de altfel, o preocupare în sine, oferind și exemplul Olandei, țară unde incendiile nu mai sunt stinse cu apă potabilă, considerată mult prea valoroasă. „Cel mai important va fi să gestionăm eficient resursa de apă pe care o avem încă, din fericire”, a spus Caba.

În zonele urbane, rețelele de hidranți vor trebui să fie bine gândite și funcționale, iar în zonele rurale și în afara localităților, soluțiile ar putea fi crearea de iazuri sau chiar de canale navigabile.

Echipamente din Spania

Pe de altă parte, tot pentru că incendiile forestiere ar putea izbucni vară de vară în Bihor, șeful ISU Crișana caută soluții ca toți pompierii bihoreni să aibă echipamente adecvate.

În această vară, la intervenția dintr-o pădure de lângă Stâna de Vale, unde a izbucnit primul incendiu forestier din istoria recentă a județului, pompierii au folosit un echipament specific acestor intervenții, cumpărat de ISU Crișana din Spania.

Potrivit lui Caba, un asemenea echipament, care are avantajul că este mai ușor de purtat și de transportat, așadar face misiunea pompierilor mai facilă, în contextul în care intervențiile la incendiile forestiere sunt solicitante și de durată, costă circa 4.000 lei, iar ISU a cumpărat 50 de bucăți, cu ajutorul unei sponsorizări făcute de firma Petrom.

„Avem în proiect să dublăm acest număr (n.r. de echipamente) și în fiecare an să aducem o completare, astfel încât în cel mai scurt timp fiecare coleg să aibă la dispoziție unul. S-a dovedit că am fost inspirați”, a declarat Caba.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON