Statisticile oficiale arată că, anul trecut, Oradea a fost vizitată de 225.328 turiști, mai mulți decât în 2022, dar mai puțini decât în 2019, anul pre-pandemic.
În topul național, Oradea a pierdut o poziție, fiind întrecută de Timișoara, care a fost Capitală Europeană a Culturii și a găzduit o sumedenie de expoziții, concerte și alte evenimente de amploare.
Aproape ca înainte...
Datele au fost prezentate miercuri, într-o conferință de presă susținută la Primărie de Alexandru Chira, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR), odată cu raportul pe 2023.
„A fost un an dinamic, atipic, în care ne-am bazat pe o revenire completă la situația de dinaintea pandemiei. Totuși, începând din luna mai, sosirile au început să scadă. Trendul descendent a coincis cu sezonul cald și vacanțele în afara granițelor țării, dar probabil a avut un impact și creșterea ratei inflației, care s-a reflectat în industria turismului”, a spus Alexandru Chira.
Directorul a prezentat cifrele furnizate de Institutul Național de Statistică în privința turiștilor, precizând că nu sunt socotiți cei care au stat în multe dintre apartamentele închiriate prin AirBnB și Booking, întrucât doar câteva dintre acestea sunt și declarate oficial ca locuri care cazează oaspeți.
Astfel, în 2023, în Oradea au sosit 225.328 turiști, mai mulți decât în 2022, când au fost înregistrați 215.904 turiști. Numărul de anul trecut este totuși puțin mai mic decât cel înregistrat în 2019, înainte de debutul pandemiei, 236.793. În privința înnoptărilor, adică numărul de nopți petrecute aici de turiști, acesta a fost, însumat, de 379.022, astfel că turiștii nu au rămas prea mult cazați în oraș.
Cea mai performantă din punct de vedere al înnoptărilor a fost luna decembrie, cu un record de 30.141 turiști raportat la datele statistice INS din perioada 2015-2023.
După Timișoara
Oradea a rămas în topul destinațiilor turistice de city break, dar a pierdut o poziție, clasându-se pe locul 8, după București (1,8 milioane de turiști), Brașov (circa 723.000), Constanța (500.000), Cluj-Napoca (496.000), Sibiu (386.000), Iași (374.910) și Timișoara (283.000).
Orașul de pe Bega i-a luat astfel locul Oradiei în clasamentul național, iar schimbarea poate fi explicată prin faptul că Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii și a găzduit evenimente de amploare, cum ar fi expoziția cu lucrări de Brâncuși sau concertul Jessie J.
Pe de altă parte, după cum a arătat BIHOREANUL, județul Bihor se află pe locul 7 în țară în privința numărului de turiști (564.842) și pe un loc bun, locul 4, în privința înnoptărilor, adică nopților petrecute de oaspeți în unitățile de cazare din zonele turistice și stațiunile din tot județul: 1,45 milioane.
Gratuități pentru oaspeți
În conferința de miercuri, Alexandru Chira a vorbit și despre campania „Oradea, cu drag!”, în cadrul căreia, pentru al patrulea an au fost oferite gratuități și beneficii pentru turiști. 4.420 de oaspeți s-au înregistrat în campanie și au primit, de pildă, intrări gratuite la obiective turistice și muzee. Campania va continua și în acest an.
Pe perioada verii, totodată, s-au organizat tururi ghidate gratuite în limbile română, engleză și maghiară, acestea aduânând 1.191 de participanți, „o creștere semnificativă față de 2022, când au participat 485 de persoane”.
În aceeași conferință, șeful APTOR a enumerat participările la târgurile de turism (București, Berlin, Londra, Varșovia, plus în premieră la un târg de turism medical organizat în Italia), a vorbit despre campaniile de promovare a Oradiei pe platformele social-media, dar și prin intermediul unor influenceri axați pe turism.
Raportul APTOR pe anul 2023:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.