Cătălin Cherecheș, primarul PSD al municipiului Baia Mare, a fost condamnat vineri definitiv să execute o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru luare de mită, însă nu s-a predat polițiștilor și nici n-a fost găsit acasă ori la primărie, astfel că a fost dat în urmărire generală.
Sechestru pe Porsche
Decizia de vineri a fost luată de Curtea de Apel Cluj, care a menținut pedeapsa cu închisoarea pronunțată în primă instanță de Tribunalul Cluj, în februarie 2022.
În plus, Curtea de Apel Cluj i-a majorat lui Cherecheș de la 4 la 5 ani pedeapsa complementară care îi interzice dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice altă funcţie publică, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de primar. Pedeapsa complementară este valabilă după executarea anilor de închisoare.
Potrivit G4Media.ro, instanța menține sechestrul asigurător asupra unui autoturism marca Porsche Cayenne, a unui teren intravilan în suprafaţă de 74 mp şi a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, până la concurenţa sumei de 65.000 lei şi 5.000 euro, „cu privire la care s-a dispus confiscarea specială”.
Socrii lui Cătălin Cherecheș se află în arest preventiv, după ce soacra primarului a fost prinsă în flagrant, la Cluj, în timp ce ar fi intermediat o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă în dosarul de corupție care-l vizează pe ginerele ei, amintește Spotmedia.ro.
În urmărire națională
Polițiștii s-au dus vineri dimineața la vila lui Cătălin Cherecheș, pentru a-l ridica pe edil, dar nu l-au găsit acasă. Politicianul nu a fost găsit nici la sediul Primăriei.
Astfel, în jurul orei 11, el a fost dat în urmărire națională, poza și datele sale fiind publicate pe site-ul Poliției Române, la secțiunea „Persoane urmărite”.
În noaptea de joi spre vineri, Cătălin Cherecheș a publicat pe pagina sa de Facebook un clip în care își susținea nevinovăția.
Mită de la afaceriști
Primarul din Baia Mare a fost trimis în judecată de procurorii DNA în septembrie 2018, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, fals în declaraţii în formă continuată şi corupere a alegătorilor în formă continuată. El a comis aceste fapte, arăta DNA, atât cât a fost deputat (până în mai 2011), cât și ulterior din funcția de primar.
În acel dosar au fost trimiși în fața justiţiei pentru dare de mită și oamenii de afaceri Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, dar și Nicolae Dan Trifa, pentru complicitate la dare de mită.
În rechizitoriu, procurorii DNA arătau că, în 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat şi a primit de la oamenii de afaceri enumerați diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.
Mai mult, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar de Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăţi comerciale ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea: a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi etc.
Conform procurorilor, din analiza declaraţiilor de avere din perioada 2013 – 2018, date pe propria răspundere de către Cătălin Cherecheş, a rezultat că acesta a făcut, în cuprinsul lor, menţiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicţie cu situaţia reală de fapt.
Pe deasupra, în 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, Cătălin Cherecheş a oferit unei persoane, preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro şi 5.000 lei în scopul determinării simpatizanţilor acelei formaţiuni politice să îl voteze ca primar al municipiului Baia Mare.
De-a lungul carierei sale politice, Cătălin Cherecheș a trecut pe la mai multe partide, traseul său fiind PSD, PNL, UNPR, FDG, PNȚCD și, din vara acestui an, din nou PSD. Despre mutarea din urmă, politicianul spunea că s-a „întors acasă”, în Partidul Social Democrat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.