URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 28 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2024, 13:11

Cât ne costă procesele? Situații speciale

Cât ne costă procesele? Situații speciale sursa foto: Canva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 

Dacă în materialele precedente am văzut cum se calculează taxele de timbru la valoarea pretențiilor solicitate și ce procese sunt scutite de la plata taxei de timbru, săptămâna aceasta vom vedea ce procese se timbrează cu sume mai mici decât cele calculate la valoare.

O primă situație vizează procesele de contencios administrativ, procesele în care cetățenii sau societățile comerciale pot ataca acte emise de stat care le vatămă drepturi sau interese. În aceste procese taxa de timbru este de 50 de lei pentru fiecare act atacat, iar, dacă se solicită daune, taxa nu poate depăși 300 de lei. 

Cu alte cuvinte, o societate față de care fiscul emite o decizie de impunere de câteva milioane de euro, va avea costuri de maximum 350 de lei cu procesul, sumă identică cu cea pe care trebuie să o plătească un cetățean într-un proces „de drept comun” când solicită, spre exemplu, de la un alt cetățean magnifica sumă de 5.000 de lei.

O altă prevedere specială, de data aceasta în favoarea cetățeanului, este aceea potrivit căreia, când se solicită daune morale pentru atingerea demnității, indiferent de suma solicitată, taxa de timbru este de doar 100 de lei. Printr-o lege adoptată în 2021, această taxă simbolică a fost instituită și pentru cei care suferă un accident sau sunt urmașii unei persoane decedate, dacă nu se desfășoară și un proces penal, situație în care operează o scutire deplină de taxă.

Spre deosebire de procesele de partaj - care, așa cum am arătat săptămânile trecute, se timbrează cu până la 5% din valoarea bunurilor partajabile -, divorțul nu este atât de costisitor, taxa de timbru fiind de doar 100 de lei.

Nu sunt scumpe nici procesele prin care se contestă procesele-verbale de aplicare a amenzilor contravenționale și a sancțiunilor complementare (cum este, de pildă, suspendarea dreptului de a conduce), taxa fiind una simbolică, de numai 20 de lei.

Există și alte numeroase prevederi legale care impun taxe reduse pentru anumite categorii de procese specifice (spre exemplu, 200 de lei pentru orice cerere în materie de insolvență). Analizând însă global legea, ajungem la concluzia că simplul cetățean, cu procesele lui uzuale, este cel care, în mare măsură, suportă povara unor taxe mari și, până la urmă, nejustificate, deoarece, așa cum am mai arătat, acestea merg la bugetele locale și nu contribuie la îmbunătățirea actului de justiție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5955 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON