Cei patru poliţişti de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Borş, ale căror vile au fost percheziţionate, marţi, de ofiţerii DGA, au fost ridicaţi de oamenii legii şi au plecat spre sediul DNA Iaşi, unde sunt aşteptaţi pentru audieri.
Potrivit surselor BIHOREANULUI, cei patru agenţi operativi - Gelu Sereş, Mădălin Ţărău, Daniel Moş și Cosmin Măduţa - sunt suspectaţi că luau mită de la cetăţeni moldoveni care tranzitau România şi ieşeau prin PTF Borş, în drum spre Germania.
De altfel, poliţiştii DGA au descins, marţi, şi la PTF Borş, tot pentru percheziţii, iar Ţărău a fost ridicat chiar la ieşirea din tură. El a fost însoţit până acasă, unde un echipaj de poliţişti anticorupție îl aştepta deja, ca să-i scotocească în locuinţă şi maşină.
În Bihor, percheziţiile DGA s-au finalizat în jurul orei 11.
Cei patru poliţişti de frontieră pe numele cărora s-au emis mandate de aducere au fost ridicaţi de echipajele DGA şi transportaţi, iniţial, la sediul Jandarmeriei Bihor (foto), unde au zăbovit circa două ore.
De aici, toţi cei patru au fost urcaţi în Dusterul DGA, care a pornit spre Iaşi însoţit de o maşină a Jandarmeriei.
Tarife la intrare şi la ieşire
Percheziţiile de la Oradea s-au derulat în cadrul unei operaţiuni ample, coordonate de procurorii DNA Iaşi, care s-a desfăşurat pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați şi Neamț.
Concret, poliţiştii DGA, sub coordonarea procurorilor DNA, au derulat 31 de percheziţii, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei - Albița, Stânca Costești, Sculeni, Oancea şi Borş - iar celelalte domiciliile unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali.
Cercetările privesc 26 de persoane - atât angajaţi de la punctele de trecere ale frontierei, cât şi lucrători vamali - bănuite că ar fi luat mită între 20 şi 250 euro, unii pentru a facilita intrarea în România a cetăţenilor moldoveni, iar alţii ca să nu îngreuneze ieşirea acestora din ţară, prin PTF Borş.
„Nu se pune problema ca cetăţenii moldoveni să fi comis infracţiuni (n.r. - în sensul că moldovenii nu fuseseră urmăriți pentru fapte penale). Dar, pentru că unii nu aveau documentele conforme ori pentru ca microbuzele cu care călătoreau să nu fie controlate temeinic, poliţiştii de frontieră şi vameşii percepeau anumite sume. La intrarea în România, mita era de 50 euro, la ieşirea din ţară, în Borş, se ajungea şi la 250 euro”, a explicat o sursă a BIHOREANULUI.
Peste 100 de fapte într-un an
Într-un comunicat publicat, marţi după-amiază, pe pagina oficială a Serviciului protecţie internă şi anticorupţie din Ministerul Administraţiei şi Internelor al Republicii Moldova, investigaţiile internaţionale, inițiate în comun cu DNA și DGA din România, beneficiind de sprijinul European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (EUROJUST), s-au desfăşurat concomitent, pe ambele părți ale frontierei moldo-române.
"În cadrul operațiunii comune, au fost documentate acțiunile de corupție comise de către angajații IGPF și ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretinderea, acceptarea și primirea, inclusiv prin estorcare, a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat cu eludarea controlului vamal, sau, după caz, cu efectuarea unui control superficial", se spune în comunicat.
În timpul cercetărilor, anchetatorii au folosit agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora, pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate acțiunile ilegale a 14 angajați ai IGPF și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de corupție.
Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 euro, arată sursa citată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.