Căsuţa Happy Kids, centrul în care în urmă cu două săptămâni un copil de un an şi cinci luni s-a înecat cu o bucată de măr şi ulterior a murit, a fost amendată în aceste zile de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor şi de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), totalul sancțiunilor ridicându-se la 80.000 lei.
Uşi închise
Potrivit reprezentanților DSP şi DSVSA, controlul efectuat de specialiştii celor două instituţii a fost făcut vineri, după ce, cu ajutorul poliţiştilor bihoreni, inspectorii au reuşit să intre în contact cu Simona Şitov, preşedinta Asociaţiei "Căsuţa Happy Kids", prin intermediul căreia a funcţionat centrul.
"Zilele trecute am fost la adresa indicată, pe strada Islazului nr. 2, în cartierul Europa, însă nu am găsit pe nimeni. Vineri, colegii mei au putut intra şi au aplicat o sacţiune contravenţională în valoare de 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei DSVSA", a declarat marţi Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Directoarea DSP, Daniela Rahotă, a transmis BIHOREANULUI că angajații instituţiei pe care o conduce au aplicat tot o amendă în valoare de 10.000 lei, pentru lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare.
Lipsa autorizațiilor
În plus, luni, Căsuţa Happy Kids a fost amendată şi de CJPC Bihor, după ce comisarii au oprit prestarea serviciilor centrului, în urma unui control în care nu au găsit pe nimeni la casa de pe Islazului nr. 2.
"Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor a finalizat acţiunea de control la Asociaţia "Căsuţa Happy Kids". În urma neregulilor constatate de comisari, CJPC Bihor a aplicat 3 amenzi contravenţionale în cuantum de 60.000 lei", a transmis marţi şeful CJPC Bihor Giani Bura.
Abaterile constatate de comisari au fost lipsa autorizaţiei de funcţionare provizorie şi acreditare acordate prin Ordin de ministru, lipsa autorizaţiei ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar), a autorizaţiei DSP (Direcţia de Sănătate Publică), a autorizaţiei ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi a autorizaţiei de la Primăria Oradea.
Practici comerciale incorecte
Alte nereguli depistate de comisari au fost utilizarea unor practici comerciale incorecte, înşelătoare, prin afirmarea că unitatea este grădiniţă cu accent pe dezvoltarea socio-emoţională a copiilor şi pentru "nerespectarea prevederilor art. 7 lit. c alineat 2 din OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, de a presta numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor, consecinţa fiind rănirea şi ulterior decesul unui copil de 1 an şi 5 luni".
Pe lângă amendă, comisarii au dispus şi oprirea temporară a prestării serviciilor, până la intrarea în legalitate şi încetarea practicilor comerciale incorecte.
O reţea de "grădiniţe"
În urmă cu o săptămână, în 23 ianuarie, un copil de doar un an şi cinci luni a murit la spital în Oradea, după ce s-a înecat cu o bucată de măr în timpul mesei pe care a luat-o la Căsuţa Happy Kids din cartierul Europa, care s-a prezentat ani de zile ca fiind "grădiniţă", deşi aceasta funcţiona fără a avea niciun aviz ori autorizaţie în acest sens. Poliţiştii au deschis un dosar penal iniţial pentru vătămare corporală din culpă, încadrare juridică schimbată în ucidere din culpă.
BIHOREANUL a descoperit că iniţial, în 2020, afacerea „Happy Kids” a funcţionat într-o casă din strada Ştefan Odobleja 80, tot în cartierul Europa, unde erau oferite servicii de tip creşă şi grădiniţă, precum şi pentru copii cu dizabilităţi, iar personalul de acolo era plătit la negru, între "voluntare" numărându-se inclusiv studente.
BIHOREANUL a mai scris şi că acest caz scoate la lumină şi o reţea de centre care se prezintă pe reţelele de socializare şi părinţilor ca fiind grădiniţe, deşi nu se află pe lista unităţilor de învăţământ preuniversitar particulare, publicată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor în anul şcolar 2023/2024. După apariţia dezvăluirilor, ele au început să înlocuiască în reclame și prezentări termenul de "grădiniţă" (foto stânga) cu "centru educaţional" (foto dreapta).
(Sursa foto: captură Kokolosh.ro/gradinita)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.