URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Ianuarie 2024, 16:25

Căsuţa Happy Kids, unde un copil s-a înecat cu măr, amendată cu 80.000 lei, inclusiv pentru "practici înşelătoare"

Căsuţa Happy Kids, unde un copil s-a înecat cu măr, amendată cu 80.000 lei, inclusiv pentru 'practici înşelătoare' (Sursa foto: Facebook - Căsuța Happy Kids)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Căsuţa Happy Kids, centrul în care în urmă cu două săptămâni un copil de un an şi cinci luni s-a înecat cu o bucată de măr şi ulterior a murit, a fost amendată în aceste zile de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor şi de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), totalul sancțiunilor ridicându-se la 80.000 lei.

Uşi închise

Potrivit reprezentanților DSP şi DSVSA, controlul efectuat de specialiştii celor două instituţii a fost făcut vineri, după ce, cu ajutorul poliţiştilor bihoreni, inspectorii au reuşit să intre în contact cu Simona Şitov, preşedinta Asociaţiei "Căsuţa Happy Kids", prin intermediul căreia a funcţionat centrul.

"Zilele trecute am fost la adresa indicată, pe strada Islazului nr. 2, în cartierul Europa, însă nu am găsit pe nimeni. Vineri, colegii mei au putut intra şi au aplicat o sacţiune contravenţională în valoare de 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei DSVSA", a declarat marţi Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Directoarea DSP, Daniela Rahotă, a transmis BIHOREANULUI că angajații instituţiei pe care o conduce au aplicat tot o amendă în valoare de 10.000 lei, pentru lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Lipsa autorizațiilor

În plus, luni, Căsuţa Happy Kids a fost amendată şi de CJPC Bihor, după ce comisarii au oprit prestarea serviciilor centrului, în urma unui control în care nu au găsit pe nimeni la casa de pe Islazului nr. 2.

"Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor a finalizat acţiunea de control la Asociaţia "Căsuţa Happy Kids". În urma neregulilor constatate de comisari, CJPC Bihor a aplicat 3 amenzi contravenţionale în cuantum de 60.000 lei", a transmis marţi şeful CJPC Bihor Giani Bura.

Abaterile constatate de comisari au fost lipsa autorizaţiei de funcţionare provizorie şi acreditare acordate prin Ordin de ministru, lipsa autorizaţiei ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar), a autorizaţiei DSP (Direcţia de Sănătate Publică), a autorizaţiei ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi a ⁠autorizaţiei de la Primăria Oradea.

Practici comerciale incorecte

Alte nereguli depistate de comisari au fost utilizarea unor practici comerciale incorecte, înşelătoare, prin afirmarea că unitatea este grădiniţă cu accent pe dezvoltarea socio-emoţională a copiilor şi pentru "nerespectarea prevederilor art. 7 lit. c alineat 2 din OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, de a presta numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor, consecinţa fiind rănirea şi ulterior decesul unui copil de 1 an şi 5 luni".

Pe lângă amendă, comisarii au dispus şi oprirea temporară a prestării serviciilor, până la intrarea în legalitate şi încetarea practicilor comerciale incorecte.

O reţea de "grădiniţe"

În urmă cu o săptămână, în 23 ianuarie, un copil de doar un an şi cinci luni a murit la spital în Oradea, după ce s-a înecat cu o bucată de măr în timpul mesei pe care a luat-o la Căsuţa Happy Kids din cartierul Europa, care s-a prezentat ani de zile ca fiind "grădiniţă", deşi aceasta funcţiona fără a avea niciun aviz ori autorizaţie în acest sens. Poliţiştii au deschis un dosar penal iniţial pentru vătămare corporală din culpă, încadrare juridică schimbată în ucidere din culpă.

BIHOREANUL a descoperit că iniţial, în 2020, afacerea „Happy Kids” a funcţionat într-o casă din strada Ştefan Odobleja 80, tot în cartierul Europa, unde erau oferite servicii de tip creşă şi grădiniţă, precum şi pentru copii cu dizabilităţi, iar personalul de acolo era plătit la negru, între "voluntare" numărându-se inclusiv studente.

BIHOREANUL a mai scris şi că acest caz scoate la lumină şi o reţea de centre care se prezintă pe reţelele de socializare şi părinţilor ca fiind grădiniţe, deşi nu se află pe lista unităţilor de învăţământ preuniversitar particulare, publicată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor în anul şcolar 2023/2024. După apariţia dezvăluirilor, ele au început să înlocuiască în reclame și prezentări termenul de "grădiniţă" (foto stânga) cu "centru educaţional" (foto dreapta). 


(Sursa foto: captură Kokolosh.ro/gradinita)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nepasarea autoritatilor
Din pacate pentru nepasarea autoritatilor a platit cu viata un copil , poate daca o clipa cei care au trecut cu vederea se pun in locul parintilor asa ceva nu va mai avea loc ,dar ma indoiesc ca vor face ceva
Postat 31 Ianuarie 2024, 14:16 de Mircea_C
cucoane la dungi
"creierele" gradinitei trebuie sa ajunga la puscarie, ca sa nu le arda si altora de asemenea aventuri banoase.
Postat 30 Ianuarie 2024, 19:55 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON