URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pare ciudat, dar creșterea șomajului în Oradea este un semn bun, pe care-l așteptăm de zeci de ani. În ultimele luni s-au închis mai toate fabricile de confecții și pantofi care lucrau în sistem lohn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Castel cu dedicație: Castelul din Săcueni e scos la vânzare de Primărie cu dedicație pentru o fundație finanțată de Guvernul Ungariei (FOTO)

Castel cu dedicație: Castelul din Săcueni e scos la vânzare de Primărie cu dedicație pentru o fundație finanțată de Guvernul Ungariei (FOTO) PARTENERI. Originar din Deva, Bőjte Csaba (dreapta), „părintele” Fundației Sf. Francisc, cea căreia Primăria Săcueni vrea să-i vândă Castelul Stubenberg (foto), este un apropiat și protejat al premierului ungar Viktor Orbán (stânga). Deși călugăr, bărbatul este un excelent investitor imobiliar, până acum achiziționând și renovând cu fonduri de la Budapesta 45 de imobile în 9 județe din Ardeal
Castel cu dedicație: Castelul din Săcueni e scos la vânzare de Primărie cu dedicație pentru o fundație finanțată de Guvernul Ungariei (FOTO) OCHIOMETRIC. „Proprietatea nu a fost expertizată detaliat. Raportul de evaluare prezintă dimensiunile aproximative ale proprietății”, arată evaluarea Castelului Stubenberg (foto) dispusă de primarul Béres Csaba (medalion). Cele două clădiri astfel prețăluite vor fi vândute cu mai puțin de 250 euro metrul pătrat, iar terenul aferent, de peste 2 hectare, cu doar 1 euro/mp
Castel cu dedicație: Castelul din Săcueni e scos la vânzare de Primărie cu dedicație pentru o fundație finanțată de Guvernul Ungariei (FOTO) sursa foto: Ovi D. Pop

Orașul Săcueni a obținut luna trecută statutul de stațiune turistică datorită celor două atracții locale principale: ștrandul cu ape termale și Castelul Stubenberg. Titlul, însă, nu va folosi la nimic: ștrandul aparține de câțiva ani unei ONG finanțate de statul maghiar, care se pregătește ca în curând să devină și proprietara castelului.

BIHOREANUL a descoperit că tranzacția este un tun pregătit sub oblăduirea primarului Béres Csaba, fost asociat, împreună cu șoferul său, într-o firmă care a făcut afaceri cu Fundația, primind de la aceasta, gratis, administrarea... ștrandului.

Hotărâre blitz

Aleșii care formează opoziția din Consiliul Local Săcueni sunt revoltați. Marți, 27 aprilie, cu doar o jumătate de oră înainte să înceapă reuniunea Consiliului, desfășurată online, s-au trezit cu un proiect de Hotărâre inițiat de primarul Béres Csaba, pentru vânzarea ultimei proprietăți importante a orașului: Castelul Stubenberg.

„La ora 14.30 era convocată ședința Comisiei Buget-Finanțe, iar la 15.00, plenul. La ora 14.23 am primit pe e-mail proiectul de HCL prin care castelul va fi vândut. Teoretic, prin licitație deschisă, practic câștigătorul este deja cunoscut”, a povestit BIHOREANULUI Cristina Duță, unul dintre cei trei consilieri PSD care, împreună cu doi reprezentanți PNL și cu un independent, alcătuiesc opoziția locală.

„E inadmisibil ca demersul, cu o documentație de zeci de pagini primită cu 30 de minute înaintea ședinței, să fie făcut fără ca aleșii cetățenilor să poată studia materialul, deși miza este patrimoniul orașului”, spune consilierul. În final, însă, cei 11 reprezentanți UDMR și – neașteptat - cei doi ai PNL au votat cu majoritate de două treimi propunerea primarului. „Abia după ședință am putut citi tot materialul deja adoptat”, spune Duță.

Istorie în comodat

Proiectul dovedește, de altfel, un simulacru de licitație, pentru un cumpărător dinainte stabilit.

Clasat ca monument istoric, conacul e compus dintr-o clădire de 794 metri pătrați construită în stil baroc în anii 1750-1760 de contele Dietrichstein János, în 1830 ajungând în proprietatea baronului Felix Stubenberg, iar în 1906 fiindu-i adăugată încă o clădire de 587 mp. După 1921, domeniul a intrat în proprietatea statului român, care a despăgubit proprietarii și i-a dat destinație școlară, păstrată până în 2008, ultimul an în care aici a funcționat Liceul Agricol Săcueni, cu 200 de elevi.

În 2010, la propunerea edilului UDMR Béres Csaba, castelul și parcul aferent, de peste 2 hectare, au fost date în folosință gratuită pe 49 de ani Fundației Sf. Francisc din Deva. Înființată în 1995 de călugărul franciscan Bőjte Csaba (foto), organizația are ca obiect de activitate ajutorarea copiilor săraci, la Săcueni având în grijă 15 copii cazați într-o „casă de tip familial”, unde li se oferă o masă caldă și altor 30 de copii din zonă. Doar două condiții i-au fost impuse ONG-ului: să nu-și schimbe activitatea și să renoveze clădirile.

Dedicație pentru fundație

Primăria vrea acum ca Fundația să devină proprietară, punându-i aceleași condiții, adică să reabiliteze castelul și să nu-și schimbe obiectul de activitate timp de 20 de ani, iar în plus să lase parcul deschis publicului, să ofere imobilul pentru cel puțin patru evenimente pe an și, în cazul revânzării, orașul să aibă drept de preemțiune.

Potrivit HCL, castelul va fi vândut prin licitație în plic sigilat, pentru cel puțin 3,654 milioane lei fără TVA. Un „studiu de oportunitate” întocmit de primar, parte integrantă a Hotărârii, afirmă că după vânzare imobilul va fi „utilizat la un nivel superior” deoarece cumpărătorul îl va exploata „ca un bun gospodar”, Primăria fiind interesată în schimb să încaseze banii de la acesta sub motiv că nu are fonduri să-l reabiliteze, semn că a ignorat accesarea unor fonduri UE.

Că viitorul cumpărător e deja stabilit o arată condițiile de eligibilitate din caietul de sarcini: participanții la licitație trebuie nu doar să fie la zi cu plata taxelor și impozitelor, ci și să dețină „certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale de cel puțin 10 ani și să furnizeze servicii sociale în minimum 5 locații la nivel național”. Or, ați ghicit, singura entitate care îndeplinește condițiile este Fundația Sf. Francisc, care, conform propriului site, www.magnificat.ro, deține „peste 80 de centre” în care sunt cazați 1.300 de minori, și e finanțată, printr-o fundație interpusă, de statul ungar.

Fără concurență

Niciun act din documentația HCL nu atestă că Primăria Săcueni a obținut avizul prealabil al Ministerului Culturii, obligatoriu conform Legii 422/2001, care „sub nulitatea absolută a vânzării” prevede că monumentele clasate în grupa B „pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune al statului român”, prin Direcțiile județene pentru Cultură.

De asemenea, niciun act nu arată când, cum și de ce a fost transferat castelul din domeniul public în cel privat al orașului, astfel că nimeni nu poate aprecia dacă a fost respectată dispoziția Codului Administrativ potrivit căreia transferul e permis numai cu „justificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public, actele încheiate cu nerespectarea acestei dispoziții fiind lovite de nulitate absolută”.

Și mai grav este, însă, că însuși caietul de sarcini contravine articolului 311 al Codului Administrativ, care obligă unitatea administrativ-teritorială ce vinde un bun să respecte principiul liberei concurențe, asigurând „condițiile pentru ca orice participant la procedura de atribuire să aibă dreptul de a deveni cumpărător în condițiile legii”. Or, cu o condiție care restrânge participarea la licitație a altor persoane juridice ori chiar fizice potențial interesate, caietul de sarcini este, practic, o „dedicație”.

În câteva ore

Prețul minim de vânzare al castelului a fost stabilit de un evaluator „de casă” al Primăriei Săcueni, Haier Magdolna, care a inspectat proprietatea și a redactat raportul de evaluare într-o singură zi, pe 23 aprilie. Ce-i drept, după cum chiar autoarea admite, „proprietatea nu a fost estimată detaliat”, până și mărimea clădirilor fiind doar aproximată!

Pe de o parte, Haier arată în Raport că „valoarea de piață” este de 1,650 milioane euro, echivalentul a 7,310 milioane lei, aceasta fiind „suma estimată pentru care proprietatea va fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis și un vânzător hotărât, într-o tranzacție cu preț determinat obiectiv, după o activitate de marketing corespunzătoare, în care părțile acționează în cunoștință de cauză”.

Cu toate acestea, evaluatorul a stabilit prețul minim la doar 741.810 euro, echivalentul a 3,654 milioane lei, ca reprezentând „valoarea de piață estimată”. Defalcat, Haier a evaluat terenul de 2,16 hectare la 216.910 euro, castelul cu cele două clădiri ce însumează 1.831 mp la 435.800 euro, o clădire de la poartă, mare cât o casă, la 800 euro, iar gardul din cărămidă înalt de peste 2 metri și lung de 860 metri la numai 4.000 euro.

Castel Săcueni

No comment

BIHOREANUL a încercat să afle de ce Fundația Sf. Francisc are interesul nu să rămână gratis în castel încă 39 de ani, până în anul 2059, în baza contractului de comodat din 2010, și de unde are aproape 1 milion de euro pentru a cumpăra conacul. Directoarea căminului „Pruncul Isus”, Andrea Toth, cetățean ungar angajat de ONG, a afirmat, însă, că singurul care poate oferi declarații este fondatorul organizației, Bőjte Csaba.

Căutat telefonic și apoi prin SMS, acesta a transmis sec că „Most nem tudok beszélni” (în traducere: Acum nu pot vorbi), fără să răspundă solicitării de a purta o discuție pe această temă.

În schimb, BIHOREANUL a aflat că între Fundația înființată de Bőjte și primarul Béres Csaba, gata să-i pună pe tavă Castelul Stubenberg, există vechi legături de afaceri.

Cadorisit de fundație cu... ștrandul orașului

Ștrandul a fost proprietatea orașului până la mijlocul anilor 2010, când l-a cumpărat un anume Mészaros Zoltán, despre care localnicii din Săcueni nu au auzit niciodată și care, de altfel, locuiește într-un bloc la marginea Oradiei.

În 2015, bărbatul l-a vândut Fundației cu 50.000 euro, pentru ca după un an aceasta să-l dea în administrare pe 5 ani, gratis, firmei Campyng Baranto SRL, înființată în 2011 de primarul Béres Csaba și Albert Sándor Nórbert, șofer la Primărie. În același an, probabil ca să nu bată la ochi că făcea profit exploatând ștrandul orășenesc, edilul s-a retras din acționariat, cedându-și părțile sociale partenerului-șofer.

De altfel, până în 2008, când a fost ales, Béres fusese funcționar al Primăriei și director al unei ONG, Fundația Casa Iubirii, fără să dețină nicio proprietate. Prosperitatea a cunoscut-o abia apoi: în 2016 a devenit pentru prima oară în viață proprietar, cumpărând o casă de 172 mp ce aparținuse predecesorului său, Gyurcsik Zoltán, iar până în 2019 a achiziționat 65 hectare de teren, un tractor, un microbuz și un autoturism.

„Ați venit răutăcios”

„Ați venit aici răutăcios!”, a reproșat primarul Béres Csaba (foto) când BIHOREANUL l-a chestionat despre afacerile cu Fundația Sf. Francisc pentru administrarea ștrandului. „Dacă mai puneți întrebări din astea, eu nu mai vorbesc”, a spus el, refuzând explicații pe acest subiect.

Privitor la vânzarea Castelului Stubenberg, primarul a precizat că Fundația a cerut-o încă de acum doi ani, fără a spune de ce a rezolvat problema abia acum, în pandemie, într-o ședință online. Totodată, Béres a susținut că Primăria și Consiliul Local au tot dreptul să pună ce condiții doresc viitorului cumpărător, pentru simplul motiv că „noi dorim în continuare acolo (n.r. – în castel) o activitate de sprijinire a copiilor”, ceea ce nu justifică, totuși, impunerile ca proprietatea să fie vândută unui „prestator de servicii sociale” cu o vechime de minimum 10 ani și cu minimum 5 locații la nivel național.

Edilul a afirmat că tranzacția a fost cerută chiar de ONG, „care trebuie să devină proprietar ca să poată pune la punct castelul”, și a admis că a desemnat personal evaluatorul fiindcă „lucrăm cu el de 10 ani, l-am sunat și așa a fost ales”. Cât despre avizul prealabil al Ministerului Culturii, primarul a pretins că „demersul este abia la început”, sugerând că Primăria îl va obține post factum, bazându-se probabil că partidul său, UDMR, este la putere, iar acordul e o simplă formalitate. O „chichiță” care nu poate împiedica un scop atât de nobil cum e înzestrarea unei ONG finanțate de statul maghiar cu încă o proprietate de valoare...


AMICUL LUI ORBAN

Credință, filantropie, politică, afaceri

Potrivit site-ului magnificat.ro, până în prezent, Fundația Sf. Francisc, înființată de călugărul Bőjte Csaba, originar din Deva, „s-a ocupat de educația și hrana a peste 5.000 de copii”, motiv pentru care în 2011 acesta a primit Premiul Cetățeanul European decernat de Parlamentul European.

Conform aceleiași surse, Fundația este finanțată din Ungaria și prin intermediul Fundației „Sf. Francisc din Deva” cu sediul la Budapesta, ale cărei obiective sunt „să reprezinte interesele copiilor, să susțină activitățile tradiționale ale copiilor, să promoveze valorile culturale naționale la nivel internațional, să organizeze tabere maghiare și internaționale” etc.

Fundația Sf. Francisc primește anual, pe proiecte, fonduri de la firme de stat și de la Guvernul Ungariei, deținând 45 de clădiri în județele Hunedoara, Mureș, Alba, Arad, Covasna, Harghita, Timiș, Sibiu, Bihor, Cluj și Bacău (unde trăiesc și comunități de ceangăi).

Bőjte Csaba este un protejat al premierului Orbán Viktor, care anul trecut, când călugărul s-a infectat cu Covid, ar fi facilitat internarea sa într-un spital din Budapesta, unde l-a și vizitat. De altfel, presa maghiară îl elogiază ca pe un „star”, descriind minuțios cum a intrat în spital, cum a evoluat starea sa, cum s-a rugat cu premierul ungar etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
In Oradea si in imprjurimea orasului nu au incercat ?u incercat
Pe o gramada de cladiri de patrimoniu, intre care si cladirea Lic. Mihai Eminescu, plus terenuri si paduri din zona limitrofa orasului, au incercat udemeristii sa puna laboantele, cu acte false. Doar opozitia autoritatilor i-a impiedicat sa dea mega tunul imobiliar respectiv.
Postat 13 Mai 2021, 08:18 de B90
unu
Mai du-te si la Lugasul de Jos, cu minciunile si cu propganda ta de doi bani. Si acolo ca si la Sacuiei, tot udemeristii tai sunt, bineinteles, cu matrapazlacurile caracteristice.
Postat 13 Mai 2021, 08:03 de B90
mai bine il lasam sa se darame ca si scolile cu primari romani pe la Beznea
nu e chiar atat de scandalos pe cat e scris sa para.
Postat 13 Mai 2021, 00:04 de unu
Inca o mega escrocherie marca udmr & budapest
Obraznici, nesimtiti... Miza cea mare e Ardealul.
Postat 12 Mai 2021, 08:42 de B90
Noi nu ne vindem țara :)
Nu vad nici o diferenta intre bijnitarii din Sacuieni si hoțomanii din Oradea: unii dau, alti iau.. cu japca. Sunt curios ce blocuri "de la dezvoltator" vor rasari in zona Cantemir, unde s-au facut exproprieri.. e radio șanț bineinteles :)
Postat 11 Mai 2021, 18:12 de oradeanbihor
Articol cu multa răutate și dezinformare
Am auzit de Boite. Dpmdv este un model de urmat. Când vom avea clerici ca el? Că Orban îl numește prieten... hm? Orban sare la orice * ce tine de cre(s)tinism...
Postat 11 Mai 2021, 12:11 de sasi
Era de asteptat...
...ca statul unguresc sa faca astfel de demersuri. Dar, numele acestui obiectiv releva faptul ca descendentii germanilor adusi pentru a civiliza spatiul controlat de unguri au fost foarte activi, atât in mediul orasenesc, pe care l-au fiintat, car si in cel, iata, rural.
Postat 11 Mai 2021, 10:05 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7329 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON