URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Octombrie 2024, 13:47

Casa Verde Fotovoltaice: Dosarele depuse în mai puțin de un minut vor fi verificate  

Casa Verde Fotovoltaice: Dosarele depuse în mai puțin de un minut vor fi verificate   Foto generic, sursa Canva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul Casa Verde Fotovoltaice se află în atenţia Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), care investighează modalităţile prin care anumite dosare au fost depuse într-un timp extrem de scurt, sub un minut. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că cei care au folosit aplicaţii software interzise pentru a se înscrie rapid riscă să piardă finanţarea, conform regulamentului programului, scrie HotNews.

Fechet a spus că ancheta a început după ce s-a constatat că un număr mare de dosare au fost depuse în doar câteva secunde. În mod normal, depunerea unui dosar presupune completarea unui formular, încărcarea unor documente şi introducerea unui cod captcha, un test de securitate care trebuie rezolvat manual pentru a evita folosirea roboţilor.

Pubicaţia HotNews.ro a descoperit că un soft care se vinde pe internet pentru 250 de lei poate completa automat toate aceste câmpuri, inclusiv codurile captcha, în doar 9 secunde. Folosirea acestor programe este strict interzisă de AFM, iar cei care au utilizat astfel de metode vor pierde accesul la finanţare dacă neregulile sunt confirmate.

"Am cerut verificarea tuturor dosarelor depuse în timp foarte scurt. Dacă se va dovedi că platforma a fost accesată ilegal, acei solicitanţi nu vor primi banii pentru panouri", a declarat ministrul Fechet.

Anul acesta, programul Casa Verde Fotovoltaice a avut cel mai mare buget, iar fondurile alocate s-au epuizat în mai puţin de două minute la fiecare sesiune. În regiunea Nord-Vest, de unde face parte şi Bihorul, înscrierile s-au încheiat în două minute, iar în regiunea Bucureşti-Ilfov toate locurile disponibile s-au ocupat într-un minut şi 5 secunde.

"Am cerut o statistică şi am observat că există dosare depuse în doar 10, 13 sau 16 secunde. Vom analiza aceste situaţii şi, acolo unde găsim nereguli, vor exista consecinţe", a adăugat ministrul Fechet.

Conform AFM, din totalul de aproape 65.996 de dosare depuse, aproximativ 2.448 au fost trimise în mai puţin de 30 de secunde.

Schimbări în program

Pentru 2025, autorităţile intenţionează să modifice criteriile de selecţie pentru a oferi prioritate celor din zonele cu mai puţini prosumatori, adică gospodării care produc şi consumă energie din surse regenerabile. Această măsură ar putea reduce riscul de suprasolicitare a reţelei electrice în anumite regiuni, unde există deja numeroşi utilizatori de panouri solare.

Ministrul Fechet a explicat că s-au purtat deja discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru a analiza capacitatea reţelelor electrice din diferite zone de a susţine un număr mai mare de prosumatori.

Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) critică însă această abordare, considerând-o discriminatorie. Ei susţin că utilizatorii de panouri solare care au şi sisteme de stocare a energiei nu ar trebui excluşi doar pentru că locuiesc într-o zonă cu mulţi prosumatori, deoarece stocarea energiei previne supraîncărcarea reţelei.

În 2024, fiecare beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice va primi 30.000 de lei pentru achiziţionarea de panouri solare şi baterii de stocare, iar bugetul total a fost de 2 miliarde de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON