URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2019, 20:59

Casa tinerilor: Oradea va avea un centru de tineret care va derula cursuri şi proiecte pentru elevi şi studenţi

Casa tinerilor: Oradea va avea un centru de tineret care va derula cursuri şi proiecte pentru elevi şi studenţi IDEE DE SUCCES. În primăvară, elevii de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea şi de la Liceul salontan Arany Janos au fost primii din judeţ care au testat educaţia integrată. În locul orelor de fizică şi chimie, au participat la cursuri de ştiinţe în laboratoarele companiei Celestica, învăţând prin experimentare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din toamnă, tinerii bihoreni vor avea propriul lor „cuibuşor”. La iniţiativa unei asociaţii care derulează proiecte pentru elevi, mai multe companii locale şi-au dat mâna pentru a amenaja primul centru pentru tineret din judeţ.

Copii şi tineri cu vârste între 12 şi 35 de ani vor putea face cursuri de educaţie integrată şi extra-şcolare, vor intra în contact cu firmele, dar şi cu colegi din străinătate, experienţe care îi vor ajuta să devină adulţi mai pricepuţi...

De inspiraţie europeană

Profesoară la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul şi preşedintă a Asociaţiei Pro Time-R, care de câţiva ani derulează proiecte internaţionale pentru elevii bihoreni, Delia Mela visa de mult la un centru dedicat tinerilor. „În străinătate am văzut cât de utile sunt acestea. Prin ele se derulează proiecte şi cursuri pentru tineri”.

În România există un singur centru de acest gen acreditat conform normelor europene, Casa Tineretului din Timişoara, iar acum se amenajează un asemenea loc şi în Oradea. La propunerea Deliei, Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie (APPE), înfiinţată de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) şi companiile Celestica, Emsil, Nidec şi Plexus, a înfiinţat Centrul de Educaţie Integrată „The Spot” („Punctul”), care va funcţiona într-o clădire a Primăriei din Piaţa Rahovei (foto), unde pe vremuri învăţau elevii din clasele primare ale Colegiului Naţional Iosif Vulcan. „L-am numit aşa pentru că se doreşte a fi un punct de întâlnire între tineri şi companii şi un punct de dezvoltare în carieră”, spune Delia, care va conduce centrul.

Ore integrate

În centru, trainerii vor preda cursuri prin care îi vor ajuta pe tineri să îşi descopere potenţialul personal. „Va fi axat pe dezvoltarea abilităţilor formale şi non-formale, prin educaţie integrată, cu scopul principal al orientării lor în carieră”, explică directorul ADLO, Alina Silaghi (foto).

Alina Silaghi, ADLOO noutate la noi, nu şi în ţările occidentale, educaţia integrată presupune predarea unei discipline prin combinarea tuturor ştiinţelor care o compun. De pildă, în locul unor ore de chimie şi fizică separate, elevii vor participa la un modul unde vor învaţa noţiuni din ambele discipline. Conceptul a fost testat în primăvară, când elevi de la patru şcoli bihorene au învăţat în laboratoarele companiilor Celestica şi Iberica.

De data aceasta, însă, orele integrate nu se vor ţine doar în companii. „Fiecare modul va avea o durată de o lună, timp în care trainerii vor preda la clasă noţiunile teoretice, respectând curricula, apoi vor duce elevii în centru şi în companii pentru partea practică”, explică Mela.

Firma cere, elevii învaţă!

Participarea la cursuri va fi gratuită, dar condiţionată de acceptul profesorilor, care vor deveni observatori. În plus, dascălii vor trebui să accepte că elevii vor învăţa chiar mai mult decât au în manuale. De pildă, va fi disponibil şi un modul de robotică, la care vor învăţa deopotrivă matematică, fizică, informatică şi limbi străine, dar şi noţiuni despre inteligenţa artificială.

Delia MelaPe lângă predarea integrată, centrul va avea şi o altă misiune: va face design educaţional, un alt concept folosit de multă vreme în Vest. „Înseamnă să creezi programe cerute de firme şi care lipsesc din programa şcolară. Un exemplu este modulul de desen tehnic, o disciplină care nu se mai predă, dar e necesară pentru multe companii”, spune Delia Mela (foto).

Un aspect esenţial e că toate lecţiile organizate de centru vor fi axate pe practică, elevii urmând să participe şi la experimente, folosind dotările companiilor şi ale centrului, asigurate tot de firmele membre APPE.

Va urma...

În viitor, însă, centrul va trebui să se autofinanţeze prin proiecte europene. Fireşte, acestea vor avea şi un alt avantaj: vor pune tinerii din Bihor, elevi şi studenţi, în legătură cu colegi din străinătate. Pentru asta, la „The Spot” se vor ţine şi cursuri de engleză, despre Uniunea Europeană sau de antreprenoriat. „În multe ţări, statutul cetăţeanului european este o disciplină care se predă în şcoală, la noi nu”, spune Delia, precizând că toate modulele şi cursurile sunt doar puncte de pornire, urmând ca varietatea lor să crească în funcţie şi de doleanţele profesorilor. „Ne dorim să colaborăm cu cât mai multe şcoli din Bihor”.

Cel mai probabil, centrul îşi va deschide porţile de la 1 septembrie, înaintea începerii noului an de studii. În primă fază, toţi trainerii vor fi profesori orădeni, care vor lucra voluntar. În viitor, însă, tinerii vor putea deveni ei înşişi formatori. Până la urmă, ei înţeleg cel mai bine ce le trebuie tinerilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON