URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2019, 12:12

"Casa Maghiară": Un ONG de casă al UDMR a cumpărat Palatul Sonnenfeld din Oradea, cu bani de la guvernul ungar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia pentru Şcoală, un ONG de casă al UDMR condus de Nagy Zoltán Levente, şeful de cabinet al liderului UDMR Kelemen Hunor, a cumpărat Palatul Sonnenfeld de pe strada Moscovei din Oradea şi intenţionează să înfiinţeze aici „Casa Maghiară”, un centru cultural în care vor funcţiona, pe lângă Trupa Szigligeti, o bibliotecă, săli de curs, săli de expoziții, birouri ale asociaţiilor pedagogice și culturale.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de UDMR exclusiv presei maghiare, preţul clădirii a fost achitat în luna decembrie anul trecut, dintr-o finanţare totală de 4,082 milliarde de forinţi - adică 12,68 milioane euro - acordată de Guvernul Ungariei prin Fondul Bethleen Gabor, folosit pentru distribuirea sprijinului financiar către ONG-urile din afara granițelor Ungariei. 

Milioane pentru „spart”

Din suma totală, proiectul din Oradea beneficiază de 2,47 miliarde de forinţi (aproximativ 7,67 milioane de euro), în timp ce în Cluj, un proiect similar gândit pentru clădirea fostei asociaţii Minerva, situată la intersecţia străzilor Brassai şi Dávid Ferenc, achiziţionată de asemenea de Fundaţia pentru Şcoală, a primit o finanţare de 1,6 miliarde de forinţi (4,97 milioane de euro). 

În clădirea care acum va intra în renovare, vor funcţiona o sală de expoziţii de artă contemporană, studio, cameră de oaspeţi, arhivă, sală pentru educaţie alternativă, cafenea, birouri şi sală de conferinţe. 

În comunicatul redactat la Cluj apare şi o declaraţie a preşedintelui Fundaţiei pentru Şcoală, Nagy Zoltán Levente (foto), care e de părere că cele două proiecte vor contribui semnificativ la întreţinerea vieții culturale maghiare în Transilvania, oferind şi oportunități de dezvoltare. "Cu sprijinul guvernului ungar, deschidem centre culturale în două mari orașe transilvănene, care în trecut erau considerate fortăreţe ale culturii. Această moștenire va fi continuată, implementată și va fi lăsată generaţiilor viitoare ", se arată în declaraţia redată în comunicat. 

Clădire cu istorie

Palatul Sonnenfeld, una dintre clădirile emblematice ale Oradiei, este un complex de clădiri din beton armat şi cărămidă. Palatul are o suprafaţă construită de 5.500 metri pătraţi şi a fost proiectat de arhitectul Spiegel Frigyes, fratele Irinei Sonnenfeld, soţia proprietarului, Adolf Sonnenfeld. 

Adolf Sonnenfeld deţinea la parterul clădirii o tipografie, iar familia a locuit la primul etaj, în timp ce apartamentele de la etajele superioare au fost închiriate.

Statul comunist a naţionalizat palatul, păstrând la parter ani la rând tipografia, iar la etajul I au fost "cazate" clubul tipografilor şi Tempo, un club de dans şi fotografie.

În 2009, Gabriel Sonnenfeld, strănepotul lui Adolf Sonnenfeld şi unchiul său, Adam Friedlander, co-proprietar al clădirii, au recuperat palatul, devenit între timp aproape o ruină. Au plătit datoriile către utilităţi şi au început să repare clădirea. De asemenea, au reabilitat faţada palatului, iar din 2013 l-au scos la vânzare. 

Preţul? Secret…

BIHOREANUL a încercat să afle amănunte despre tranzacţie, durata negocierilor şi preţul de vânzare de la Gabriel Sonnenfeld, însă până la publicarea ştirii acesta nu a răspuns la mesajul care i-a fost transmis.

Pe de altă parte, potrivit atlatszo.ro, o platformă online independentă de investigaţii jurnalistice, proprietara clădirii din Cluj a fost Asociaţia Culturală Minerva. Chestionat despre preţul cu care a înstrăinat imobilul, Szabó Zoltán Tibor, preşedintele Asociaţiei Culturale Minerva, a refuzat să-l dezvăluie.

„Preţul este confidenţial. A fost o tranzacţie între două organizaţii civile fără scop lucrativ. Ce se va întâmpla cu imobilul trebuie să întrebaţi de la noul proprietar”, a spus Szabó. 

Cine învârte banii Ungariei

Fundația pentru Şcoală a fost înființată de UDMR în 1996 cu un capital inițial de 1 milion de lei. Din 2003 până în 2010, fundaţia a gestionat fondurile direcţionate în Transilvania de Guvernul Ungariei pentru susţinerea învăţământului în limba maternă. 

În timpul celui de-al doilea guvern Orbán, când relația dintre UDMR și Fidesz a „înghețat”, ONG-ul a supravieţuit din sumele încasate din chirii pentru ca, la sfârşitul anului 2016, să intre din nou în graţiile guvernului de la Budapesta, care i-a acordat 300 milioane de forinţi, adică aproape 1 milion de euro, pentru a "susține programul și obiectivele organizației". 

Preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală, Nagy Zoltán Levente, a ocupat funcţii şi în Guvernul României. În perioada 2007-2009 a fost preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cu rang de secretar de stat, iar în perioada 2010-2012, tot ca secretar de stat, a lucrat în Cabinetul vice-prim-ministrului Markó Béla.

Numele lui apare şi într-un scandal imobiliar după ce, în februarie 2016, a închiriat în numele organizaţiei un spațiu de 200 mp în centrul municipiului Cluj-Napoca, iar ulterior l-a subînchiriat unei firme în al cărei acționariat se regăsea la momentul respectiv și soţia sa, Debreczeni Hajnalka (foto), purtătorul de cuvânt al UDMR. 

Femeia a fost, la rândul ei, implicată în alte scandaluri. În 2015 s-a descoperit că încasează anual 44.000 lei de la Radio Cluj, deşi nu a fost văzută niciodată în redacţie. Debreczeni şi-a dat demisia din funcţia pe care o deţinea formal, însă a rămas şi azi în Consiliul de Administraţie al TVR, delegată din partea UDMR. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
si?
Bon,si care este problema voastra?Nu prea inteleg.Ce va deranjeaza?
Postat 17 Ianuarie 2019, 20:09 de luisharcsa
@neologisme
Ai buctat. N-ai reusit sa-i maghiarizezi numele.
Postat 16 Ianuarie 2019, 23:53 de ZIP
Scandal, scandal...
Udmr numele tau e scandal.
Postat 16 Ianuarie 2019, 23:33 de ZIP
denaturare
Irén Sonnenfeld se numea, nu Irina. (Că atunci trebuia să scrieți și Zorica Debereceni. Cu Nagy Zoltán Levente era mai greu. :) )
Postat 16 Ianuarie 2019, 16:15 de neologisme
RE: denaturare
Poate, totuşi, o chema Irina. Inclusiv strănepotul ei spune asta:
http://oradearhitectura.blogspot.com/2011/10/palatul-sonnenfeld-bun-de-tipar.html
Postat 16 Ianuarie 2019, 16:39 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON