În toate normativele care reglementează regimul construcţiilor, locuinţa unifamilială este alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţe şi utilităţi, care satisface cerinţele unei persoane sau ale unei familii.
Casele ridicate în Oradea cu autorizaţii emise pentru locuinţe unifamiliale sunt, însă, adevărate blocuri cu mai multe apartamente. Încă o şmecherie prin care constructorii fentează regulamentul de urbanism, de data asta chiar cu permisiunea funcţionarilor Primăriei.
Este şi cazul unei familii din cartierul Grigorescu, ajunsă în proces cu vecinii pentru că, în locul unei vile de familie, şi-a ridicat o clădire cu două niveluri şi 4 apartamente, pe care a şi scos-o la vânzare ca „imobil care poate fi închiriat în regim Airbnb, cu 8 dormitoare, 4 bucătării şi 4 dressinguri”.
Şantiere cu fente
BIHOREANUL a dezvăluit recent o parte din artificiile dezvoltatorilor imobiliari din Oradea care, în goana după un profit cât mai gras, fentează normele urbanistice. E vorba de construcţii autorizate drept case alipite sau cuplate, singurul mod în care se pot înghesui două clădiri pe o suprafaţă destinată de fapt uneia singure. În realitate, construcţiile sunt complet separate, lotul fiind înjumătăţit pentru ca viitorii proprietari să nu aibă nimic la comun.
Aşa se face că o zonă gândită să rămână aerisită devine un cartier de „cutii de chibrituri”. Dezvoltatorii împuşcă mai mulţi iepuri: îşi îngroașă profitul, dublu faţă de situaţia în care ar ridica un singur imobil, şi nici nu dau mulţi bani la stat, Codul Fiscal prevăzând pentru locuinţele până în 120 mp şi cu o valoare de maximum 600.000 lei un TVA de 5%, nu de 19%, ca pentru cele mai mari şi mai scumpe.
În urma articolului, Inspectoratul în Construcţii şi Poliţia Locală a început să verifice cartierele rezidenţiale, pentru a disciplina dezvoltatorii. Dezvăluirile au stârnit, însă, şi reacţia unor orădeni nemulţumiţi de haosul urbanistic, patronat, în opinia lor, chiar de funcţionarii Primăriei....
Una cerem, alta facem
Oamenii reclamă modul în care angajaţii Instituţiei Arhitectului şef verifică proiectele imobiliare pentru care li se solicită autorizaţii de construire. A fost și cazul doctoriţei Uitz Gyöngyi, candidată UDMR în 2020 la Consiliul Local, despre care BIHOREANUL a scris că şi-a făcut un proiect pentru o „anexă gospodărească” în cartierul Grigorescu, în extravilan, dar ca pentru o ditamai casa, proiectul primind autorizarea de la urbaniştii Primăriei. Funcţionarilor nu li s-a părut ciudat că aşa-zisa magazie are băi, sufragerie, dormitoare şi bucătărie, ba au cerut ca la terminarea lucrărilor proprietarul să prezinte şi un certificat de performanţă energetică, fiind evident, deci, că au ştiut că anexa e de fapt casă.
Tot în Grigorescu a răsărit un alt imobil care teoretic trebuia să fie casă pentru o familie, dar vecinii s-au trezit cu un duplex uriaş, mai înalt decât toate clădirile din jur, cu parter, etaj şi un pod cu geamuri făcute anume pentru a fi funcţional ca mansardă.
La fel ca „anexa” doctoriţei, şi imobilul din strada Episcop Vasile Hossu a primit autorizaţie, dar nimeni n-a verificat documentaţia tehnică. Dacă ar fi făcut-o, ar fi văzut că, deşi cererea era pentru o casă unifamilială cu parter şi etaj, cu un singur apartament, conform cu certificatul de urbanism emis şi cu regulamentul de urbanism, proiectul arhitectural era pentru un duplex, adică două case cuplate.
Autorizații din pix
În acelaşi timp, proiectul de rezistenţă cuprindea deja, pe lângă etaj, şi o mansardă, iar proiectul pentru instalaţii (sanitare, electrice și de încălzire) era pentru o casă cu 4 apartamente. Situaţie în care, conform reglementărilor, proprietarul ar fi trebuit să se supună mai multor reguli, inclusiv să asigure câte un loc de parcare pentru fiecare unitate de locuit.
Funcţionarilor nu le-a sărit în ochi - sau nu au vrut să vadă - că au patru proiecte cu patru denumiri diferite şi necorelate între ele, situaţie în care ar fi trebuit să respingă documentaţia, pentru a fi refăcută.
Mai mult, toate actele au trecut şi prin mâinile directorului adjunct al Instituţiei Arhitectului şef, Adriana Lipoveanu (foto), care a întocmit referatul de verificare, consemnând că a analizat actele şi că ele respectă toate reglementările. Ca atare „se poate emite autorizaţia de construire”, a scris funcționara, permiţând, astfel, constructorilor, să fenteze regulamentul de urbanism.
Băieţi deştepţi
La fel ca proprietara „anexei”, nici cei ai vilei, familia Rosmenteniuc-Bogdan, nu sunt fitecine. Alina Anca Rosmenteniuc-Bogdan (foto) este funcţionar public. Până în 2017 a lucrat la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, de unde s-a transferat la Prefectură, unde e contabilă şi unde a fost şi membră în comisiile de concurs organizate pentru angajările în funcţiile vacante din instituţie şi pentru mai multe primării din judeţ.
Împreună cu soţul, deţine firma Rosimod Prod SRL, care până în 2012 avea ca obiect de activitate comerţul cu materiale pentru instalaţii, iar de atunci execută lucrări de construcţii, fiind abonată la contracte publice. BIHOREANUL a contabilizat cel puţin 90, toate prin atribuire directă. Printre beneficiari se numără primării, şcoli, Inspectoratul Şcolar, Palatul Copiilor, Casa Corpului Didactic, Casa de Pensii, DJTS Bihor şi chiar Direcția Patrimoniului Imobiliar a Primăriei Oradea, care sub semnătura fostului director Cristian Beltechi i-a oferit cel puţin două lucrări prin atribuire directă.
Mai mult, la parterul clădirii în care soţii Rosmenteniuc locuiesc în prezent împreună cu copiii, tot în cartierul Grigorescu, la câțiva zeci de metri de noua construcţie, aceştia au avut şi un restaurant cu terasă, „Glass House”, care a organizat şi evenimente, promovate inclusiv pe Facebook, deşi, după cum a aflat BIHOREANUL chiar de la Primărie, spaţiul n-a fost niciodată autorizat pentru această activitate.
Și totuși, proprietarii nu au fost „călcaţi” niciodată de vreo instituție de control. Acum nici n-ar mai avea ce găsi, pentru că restaurantul a fost închis anul trecut, imediat ce proprietarii au ajuns în dispută cu vecinii din cauza vilei din strada Episcop Vasile Hossu, de teamă că aceştia le vor aduce controale pe cap şi pentru localul clandestin, după ce s-au trezit daţi în judecată pentru anularea autorizaţiei de construire pentru noul imobil.
Ca să rezolve problema, soţii Rosmenteniuc-Bogdan au vrut să scape de uriaşa clădire, scoțând-o la vânzare, printr-o agenţie imobiliară, ca „imobil care poate fi închiriat în regim Airbnb, cu 8 dormitoare, 4 bucătării şi 4 dressinguri”. Încă o dovadă că n-a fost niciodată gândită ca o casă de locuit, ci mai degrabă ca pensiune...
O cădere nervoasă
Chestionaţi de BIHOREANUL, soții Rosmenteniuc-Bogdan au refuzat iniţial să facă declaraţii, invocând că au un proces în desfășurare. „Sunt problemele noastre private”, a vrut să oprească discuţia Anca Rosmenteniuc-Bogdan, schimbând însă tonul când i s-a atras atenţia că este funcţionar public într-o instituţie aflată în subordinea Guvernului, iar în această calitate e chemată să vegheze la respectarea legilor, nu să le încalce.
Despre restaurant, femeia a pretins că „a avut toate avizele”, fără să prezinte vreun document, dar l-a închis „pentru că a venit pandemia şi n-a mai mers”.
Despre vilă, susţine că „respectă toate cerinţele” și doar vecinii sunt oameni dificili şi puşi pe reclamaţii, așa că, deși construiseră casa ca s-o lase moştenire copiilor, soţul ei a decis s-o vândă. „A fost rezultatul unei căderi nervoase. Se săturase de controale. Avem trei copii şi am vrut ca fiecare să aibă un apartament în această casă. Dar e casă unifamilială, că e doar pentru familia noastră”, a pretins ea. Logică după care şi un bloc ar putea fi considerat tot casă unifamilială dacă ar fi locuit de membrii aceleiaşi familii...
„La revedere, drum bun!”
Chemat în calitate de pârât, alături de reprezentanţii Instituţiei Arhitectului Șef şi de proprietarii vilei, în procesul în care vecinii cer anularea autorizaţiei de construire, primarul Florin Birta (foto) susţine că, potrivit primelor verificări făcute, construcţia respectă autorizaţia emisă.
„Ştiu că e un proces pe rol, în care se reclamă că s-a autorizat o casă multifamilială, dar pe autorizaţia emisă scrie că e casă unifamilială”, zice edilul care, la solicitarea BIHOREANULUI, a trimis în teren şi inspectorii din subordine, și Poliţia Locală.
Aceştia au verificat însă doar din exterior clădirea şi au decretat că „este conformă” cu proiectul autorizat, fără să fi intrat în clădire, unde compartimentarea i-ar fi dat de gol pe proprietari şi fără măcar să verifice proiectul în sine, ca să observe că autorizaţia fusese eliberată „pe genunchi” de colegii lor. „Când se va face recepţia vor putea verifica partea interioară. Dacă se descoperă că s-a făcut o casă multifamilială, la revedere, nu se autorizează!”, promite primarul.
Lege nouă, cândva...
Atât edilul, cât şi un specialist în domeniu consultat de BIHOREANUL susţin că astfel de situaţii apar, de fapt, din cauza legislaţiei care nu poate îngrădi construirea unei case unifamiliale cu multe camere. „Dacă vrea, îşi face 10 camere cu 10 băi, ori un pod cât un etaj. Ştii că te prosteşte, că nu-i casă unifamilială, ci imobil cu apartamente ori pensiune, dar nu sunt pârghii pentru a fi oprit, iar la final proprietarii îi schimbă destinaţia. Cum nu mai face alte lucrări de construire, nici nu mai are nevoie de autorizaţie, doar de o cerere la Primărie”, explică specialistul.
Oprirea şmecheriilor s-ar putea face abia atunci când se va înființa Registrul Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor, prevăzut în proiectul noului Cod Urbanistic, încă în dezbatere în Parlament. Registrul va fi gestionat de Inspectoratele în Construcții, dar va fi completat de autorităţile locale de câte ori emit şi prelungesc certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire, precum şi la recepţia lucrărilor, urmând să conțină date importante despre clădiri, care vor fi publice.
Până atunci, nimic nu opreşte constructorii să ridice în continuare „blocuri” unifamiliale, în disprețul semenilor și al regulilor valabile pentru toată lumea...
„CĂSUŢA” DE PE DEAL
Milionar, fac ce vreau!
Milionarul Ioan Micula a declarat și el la Primărie tot o casă unifamilială în 2014, când şi-a „plantat” în curtea propriei vile un bloc uriaş, cu 60 de camere, ca să aibă unde îi caza pe invitaţii așteptați atunci la nunta fiicei sale.
Anomalia a fost dezvăluită de BIHOREANUL, care a descoperit că imobilul fusese ridicat clandestin, cu un certificat de urbanism emis de Primărie pentru extinderea şi schimbarea regimului de înălţime a unei „case unifamiliale” de la două etaje şi mansardă la trei etaje şi mansardă.
Micula s-a ales cu o banală amendă de 2.000 lei şi a fost somat să sisteze lucrările până va fi autorizat, dar nu s-a conformat. Şantierul a continuat, iar autorizaţia de construire a cerut-o abia la finalizarea clădirii, în decembrie 2014, cu scopul „intrării în legalitate”.
Culmea e că Micula n-a respectat nici respectivul proiect, în 2016 ridicându-și în curte încă două construcţii, o sală de fitness şi un garaj uriaş, tot fără autorizaţie. Urmarea? A mai încasat o amendă, de 7.000 lei, fiind obligat totodată să îşi autorizeze şi acareturile, ceea ce a reușit abia în 2018.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.