URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2021, 18:45

CAS Bihor a stabilit paturile care vor fi finanțate în următorii doi ani: sistemul public pierde 3 paturi, cel privat câștigă unul singur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor şi furnizorii publici şi privaţi ai serviciilor de spitalizare continuă (cu internare) au finalizat, luni, stabilirea numărului de paturi care vor fi finanțate în baza noului contract-cadru aprobat la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Conform unei Hotărâri de Guvern iniţiate de ministrul Ioana Mihăilă şi preşedintele CNAS Adrian Gheorghe, în Bihor vor fi finanţate aproape tot atâtea paturi câte au fost şi în ultimii doi ani, chiar dacă între timp a mai apărut un spital privat cu 144 paturi.

Minus 2 paturi

"Comisia de paturi a definitivat stabilirea cu fiecare furnizor public şi privat din judeţ a numărului de paturi ce vor fi finanțate, rezultatul fiind că pentru spitalele publice vor fi finanţate cu trei paturi mai puţine - două la Spitalul de Psihiatrie din Nucet şi unul la Spitalul Orăşenesc Ştei, iar pentru spitalele private vor fi finanţate 168 paturi, la fel ca la ultima contractare (n.r. – din 2018), cu excepţia faptului că va fi finanţat şi un pat de la Clinica Davidescu", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău.

Prin urmare, până în decembrie 2022, în judeţul Bihor vor fi finanţate, în sistemul public, la Spitalul Judeţean 798 paturi, la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu 1.013 paturi, la Spitalul Orăşenesc Aleşd 130 paturi, la Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş 210 paturi, la Spitalul Municipal Dr. Mircea Pop din Marghita 247 paturi, la Spitalul de Psihiatrie din Nucet 188 paturi, la Spitalul Municipal din Salonta 166 paturi, la Spitalul Orăşenesc din Ştei 50 paturi, la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă din Ştei 20 paturi, la Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix 257 paturi, la Spitalul CFR Oradea 104 paturi, iar la Spitalul Militar Avram Iancu din Oradea 224 paturi.

În ce priveşte sistemul spitalicesc privat, pentru Spitalul Pelican vor fi finanţate 118 paturi, pentru Spitalul Euclid 12 paturi, pentru Spitalul NewMedics 10 paturi, pentru Laser Systems 27 paturi, iar pentru Clinica Davidescu un pat.

Cel mai nou, nefinanţat

Aşa cum BIHOREANUL a arătat la începutul acestei luni, cu toate că în judeţul Bihor, faţă de momentul decembrie 2018 - când a fost făcută precedenta contractare a serviciilor medicale cu furnizorii publici şi privaţi - a mai fost înfiinţat un spital, şi anume Spitalul de Recuperare President din Băile 1 Mai, cu 144 paturi, acesta nu va putea fi finanţat, din cauza OUG 64/030 iunie 2021, iniţiată de ministrul orădean al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe.

Conform acesteia, "numărul de paturi pentru care Casele de Asigurări de Sănătate pot încheia contracte cu furnizorii privaţi până la 31 decembrie 2022 nu poate fi mai mare decât numărul de paturi contractate cu furnizorii privaţi la 31 decembrie 2020 la nivelul fiecărui judeţ", or la data de 30 decembrie 2020 noua unitate nu exista.

Contractarea încheiată luni va fi valabilă până la 30 decembrie 2022.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON