Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor şi furnizorii publici şi privaţi ai serviciilor de spitalizare continuă (cu internare) au finalizat, luni, stabilirea numărului de paturi care vor fi finanțate în baza noului contract-cadru aprobat la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
Conform unei Hotărâri de Guvern iniţiate de ministrul Ioana Mihăilă şi preşedintele CNAS Adrian Gheorghe, în Bihor vor fi finanţate aproape tot atâtea paturi câte au fost şi în ultimii doi ani, chiar dacă între timp a mai apărut un spital privat cu 144 paturi.
Minus 2 paturi
"Comisia de paturi a definitivat stabilirea cu fiecare furnizor public şi privat din judeţ a numărului de paturi ce vor fi finanțate, rezultatul fiind că pentru spitalele publice vor fi finanţate cu trei paturi mai puţine - două la Spitalul de Psihiatrie din Nucet şi unul la Spitalul Orăşenesc Ştei, iar pentru spitalele private vor fi finanţate 168 paturi, la fel ca la ultima contractare (n.r. – din 2018), cu excepţia faptului că va fi finanţat şi un pat de la Clinica Davidescu", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău.
Prin urmare, până în decembrie 2022, în judeţul Bihor vor fi finanţate, în sistemul public, la Spitalul Judeţean 798 paturi, la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu 1.013 paturi, la Spitalul Orăşenesc Aleşd 130 paturi, la Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş 210 paturi, la Spitalul Municipal Dr. Mircea Pop din Marghita 247 paturi, la Spitalul de Psihiatrie din Nucet 188 paturi, la Spitalul Municipal din Salonta 166 paturi, la Spitalul Orăşenesc din Ştei 50 paturi, la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă din Ştei 20 paturi, la Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix 257 paturi, la Spitalul CFR Oradea 104 paturi, iar la Spitalul Militar Avram Iancu din Oradea 224 paturi.
În ce priveşte sistemul spitalicesc privat, pentru Spitalul Pelican vor fi finanţate 118 paturi, pentru Spitalul Euclid 12 paturi, pentru Spitalul NewMedics 10 paturi, pentru Laser Systems 27 paturi, iar pentru Clinica Davidescu un pat.
Cel mai nou, nefinanţat
Aşa cum BIHOREANUL a arătat la începutul acestei luni, cu toate că în judeţul Bihor, faţă de momentul decembrie 2018 - când a fost făcută precedenta contractare a serviciilor medicale cu furnizorii publici şi privaţi - a mai fost înfiinţat un spital, şi anume Spitalul de Recuperare President din Băile 1 Mai, cu 144 paturi, acesta nu va putea fi finanţat, din cauza OUG 64/030 iunie 2021, iniţiată de ministrul orădean al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe.
Conform acesteia, "numărul de paturi pentru care Casele de Asigurări de Sănătate pot încheia contracte cu furnizorii privaţi până la 31 decembrie 2022 nu poate fi mai mare decât numărul de paturi contractate cu furnizorii privaţi la 31 decembrie 2020 la nivelul fiecărui judeţ", or la data de 30 decembrie 2020 noua unitate nu exista.
Contractarea încheiată luni va fi valabilă până la 30 decembrie 2022.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.