URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 August 2019, 15:23

"Cartierul Diasporei": Primarul Ilie Bolojan anunţă că Oradea va da terenuri pentru case, la preţuri sub cele ale pieţei, pentru românii care se repatriază

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Diasporei, eveniment marcat în fiecare an la mijlocul lunii august şi menit să contribuie la întoarcerea în ţară sau la refacerea legăturii românilor plecaţi peste hotare cu locurile natale, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a anunţat un nou proiect prin care speră că va încuraja repatrierea cât mai multor români: aşa-numitul "cartier al Diasporei".

Proiect-pilot

Edilul a explicat că este vorba despre darea în concesiune a unei suprafeţe de circa 7.000 metri pătraţi, sub preţul pieţei, parcelată aşa încât să poată fi construite între 10-12 case, de către persoane care se vor restabili la Oradea, şi că acesta este un program-pilot care va continua doar dacă va da rezultate.

"În zona de deal, pe strada Izvorului, avem cam 7.000 metri pătraţi, un fel de "oază" care acum e abandonată, lucrăm la o parcelare ca să avem locuri de casă şi la un regulament pentru scoaterea la concesiune a acestora, la preţuri sub cele ale pieţei, doar pentru românii care demonstrează că au locuit şi au lucrat în străinătate. Vor avea un termen pentru a construi casele, iar Primăria se angajează să asigure utilităţile. Dacă acest proiect va avea succes, ne vom gândi la un cartier de câteva hectare în viitor", a spus primarul, convins că "prin relocarea în Oradea a unor români din străinătate vom avea un câştig cert".

Bolojan a precizat că un asemenea proiect ar urma să fie supus dezbaterii şi adoptării de către Consiliul Local "până la sfârşitul lunii septembrie" şi că face parte din pachetul mai larg de politici publice locale care pot încuraja repatrierea unor cetăţeni care acum locuiesc şi muncesc în străinătate.

Trebuie şi politici naţionale

Edilul a argumentat caracterul benefic al repatrierii prin dezechilibrul demografic grav la nivelul întregii ţări (precizând, de pildă, că la o populaţie care teoretic însumează 20 milioane locuitori România are doar 5 milioane de persoane active, pe când Germania are 44 milioane persoane active la 80 milioane cetăţeni), dar şi prin "deficitul calitativ al forţei de muncă" existente în ţară, în timp ce "românii care au plecat în străinătate au dobândit o altă mentalitate, mai orientată spre munca susţinută şi eficientă".

"Întreaga Românie trebuie să aibă politici naţionale pentru a încuraja repatrierea unora dintre cei plecaţi şi pentru refacerea legăturilor lor cu locurile de origine. În orice caz, Oradea poate fi unul dintre locurile din România în care românii plecaţi să se întoarcă şi să investească", a spus Bolojan.

Bursă pentru repatriere

La întâlnirea organizată de Ziua Diasporei de către Agenţia pentru Dezvoltare Locală Oradea cu bihoreni plecaţi în străinătate au participat, pe lângă reprezentanţii municipalităţii şi ai unor companii din Parcul Industrial, precum Celestica, Plexus şi Smartware - care au confirmat că au nevoie de forţă de muncă bine pregătită, fiind gata să o şi plătească bine - şi aproximativ 25-30 de orădeni de diferite vârste care în trecut au ales să emigreze, dar se gândesc şi la varianta repatrierii.

Revenit el însuşi în ţară, orădeanul Răzvan Cheregi, care s-a prezentat drept antreprenor (cu experienţă de 16 ani în domeniul bancar) şi scriitor (oferind celor prezenţi volumul "Imigrantul"), a vorbit despre un posibil proiect pentru a oferi din surse private burse de 10.000 euro pentru orădenii repatriaţi, dar şi de redactare (la ideea unui profesor orădean, Sebastian Văduva) a unui "ghid" în care aceştia să găsească toate informaţiile utile, de la cum să-şi înnoiască documentele de identitate până la recomandări privind înscrierea copiilor în şcoli şi grădiniţe.

"Oradea este foarte atractivă datorită dezvoltării din ultimii ani şi va continua să fie atractivă atât timp cât va continua să meargă în direcţia cea bună", a pledat pentru repatriere şi un om de afaceri în domeniul IT stabilit în Franţa, dar "semirepatriat", în sensul că a investit în Oradea, Lucian Rotar.

"Eram priviţi cu ură"

Nu toate sunt, însă, roz pentru bihorenii care au intenţia să revină în locurile natale. Profesoară de sociologie la o universitate din Paris, Carmen Popescu a spus că apreciază "schimbarea în bine a oraşului", dar tabloul general nu este deloc încurajator. "Eu am abandonat ideea să ne întoarcem, pentru că eram primiţi cu ură. M-am dus la Universitatea din Oradea cu CV-ul şi mi s-a spus că nu am nicio şansă (n.r. – să lucreze aici), că nu se poate. Oradea s-a schimbat enorm, trebuie să fii de rea-credinţă să nu vezi asta", a spus orădeanca din Paris, sugerând că totuşi "sistemul" este încă departe de a aprecia meritele şi competenţa.

Pe de altă parte, ea a afirmat că "aduce" la Oradea foarte mulţi francezi, unii locuind aici chiar şi 6 luni pe an, iar alţii dorind să se stabilească definitiv la Oradea, dar "avem o altă mare problemă: mobilitatea", mai precis dificultatea mobilităţii în condiţiile în care Aeroportul local nu are nicio cursă externă.

După aproape trei ore de discuţii, participanţii la întâlnirea găzduită de Primărie au fost invitaţi să viziteze şi Parcul Industrial din Şoseaua Borşului, pentru a vedea cu ochii lor ce oportunităţi de angajare, dar şi de investiţii, ar avea în eventualitatea că se vor repatria la Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Sănduțo, ai "mușcat" momeala ... poți "rumega" acum mai serios problema !?!
Te cred ... și dacă știi cel puțin 20 de persoane, crezi că aceștia vor fi de acord ca ei să nu beneficieze de facilități la impozitarea proprietăților, în timp ce alții mai "întârziați" d.p.v. imobiliar să aibă, pentru că au fost mai leneși ?!?
Postat 16 August 2019, 13:06 de CrisDumi
Invidia, bat-o vina!
Discriminare fata de romanii care platesc taxe in tara? Nu contest lucrul asta. Dar cum ramane atunci cu “discriminarea” facuta de statul roman pentru It-istii care sunt scutiti la impozite cu toate ca ei sunt printre cei mai bine platiti din tara? Aia nu tot discriminare este?! Daca e sa fim corecti, hai sa fim pana la capat, nu doar cand nu ne convine ceva
Postat 15 August 2019, 17:11 de cetateanbihorean
CrisDumi
In capul tău nu exista nimic. Eu cunosc cel puțin 20 de persoane
Postat 15 August 2019, 12:38 de Sandu1206
Sănduțo, când insiști ești chiar "hilar" !?!
Nu există "diasporez" plecat la muncă din Oradea, care să a8bă case impozitate în evidențele locale ale PMO și mașini înmatriculate BH !?! Asta ți-o spune cineva care vorbește "din interior" și care are acces "nelimitat" la aceste date !?! Există, în schimb, tot felul de "neterminați" ca tine, care au trecut probabil prin ceva ce s-ar chema "munca în străinătate" și care habar n-au ce înseamnă "diaspora" de fapt ... și care, în lipsa vreunui succes, au revenit acasă pentru că e mai ușor să plătești aici, decât să sărăcești constant în altă parte !?! Constat că, în afară de a băga "bățul prin gard" pentru amatorismul așa-zișilor edili care mânjesc orașul prin simpla lor prezență, singurul tău scop în viață pare să fie supraviețuirea !?! O faci din eroare în eroare, până vei observa că îți tremură până și mâna pe tastatură în mod curent, nu numai ocazional !?!
Postat 15 August 2019, 12:24 de CrisDumi
Prostu' nu-i prost destul daca nu e si fudul!
La ce mama naibii le-ar mai trebui pamant ieftin de la primarie, daca au deja "doua-trei case si masini..." ?!? La ce preturi avem, aia vin de afara cu plapuma cumparata de la Ikea si cu lada frigorifica umpluta la Spaar, ca nu-si permit trai de Romania (doar de asta au plecat)
Postat 15 August 2019, 11:24 de oradeanbihor
CrisDumi
Ce-i din diaspora, majoritatea au 2-3 case mașini, când vin acasă cheltuiesc mai mulți bani decât tu in 2 ani. Uite taxe și impozite. Deșteaptă este tu
Postat 15 August 2019, 09:02 de Sandu1206
Re: Sănduțo ...
... dacă ești atât de ignorant încât nu cunoști faptul că impozitele și taxele se plătesc "la sursă", adică unde produci, lucrezi și locuiești, încearcă măcar să pari normal și să nu bați câmpii fără rost !?! Pentru că, oriunde se cacă mâța prin Bihoreanul ... hop și Sandu1206 cu "opinia" lui de băgător în seamă !?! E vorba de faptul că, un orădean care plătește de zeci și zeci de ani contribuții de care se folosește municipalitatea, nu ar avea aceleași "drepturi" precum unul care, în calitatea lui de "vinitură", ar avea gratuit niște facilități materiale de la toți ceilalți contribuabili !?! Ar fi, așadar, vremea să te maturizezi, că ești penibil cu intervențiile tale de "unic cititor" din "scoarță-n scoarță" a aiurelilor ce străbat creierul lisă al "diliului șef" !?!
Postat 15 August 2019, 08:54 de CrisDumi
Chris
In primul rand e incorect sa discriminezi pe astfel de criterii. Circulatia e libera in EU, dar il inteleg, intentia e buna, Romania sufera enorm din cauza milioanelor de oameni capabili lipsa. E doar inceputul, va fi mult mai rau. Dar cei care au plecat isi fac ei loc de casa fara probleme, lor nu asta le lipseste. Ei au bani, au ce le trebuie pt ca sunt harnici. Lor le lipseste un sistem eficient si corect. Sa plece nemernicii de la guvernare ca revin romanii in tara. Evident asta nu e posibil, pt ca nemernicii sunt pusi acolo chiar de catre romani. Ei reflecta mentalitatea romanilor, si cu asta am spus tot. PSD nu a fost pus acolo de catre extraterestri. Dragii mei, oricum o intoarcem tot nu se poate, nu se va intampla niciodata. Voi credeti ca eu dupa ce am copiii bine integrati in scoala, o scoala de care sunt f. multumit, dupa ce si eu si sotia avem joburi bine platite in care suntem respectati, dupa ce am ajuns sa locuim in propriul apartament, dupa ce am ajuns sa ma simt mai bine in tara de adoptie decat in Romania, tara care mi-a dat si cetatenia ei ca sa ma simt complet integrat ... chiar mai crede cineva ca mai vin inapoi?? Pt ce? Imi iau si aici un teren.
Postat 15 August 2019, 01:28 de cchris26
Jorgensen
Dar ce-i rămași în afara nu plătesc taxe și impozite??? Sau cum ???
Postat 15 August 2019, 00:25 de Sandu1206
Cei rămași în țară sunt doar proștii care plătesc taxe?!
Dar oare este corectă decizia aceasta având în vedere că noi cei care am rămas în țară suntem cocoșați de taxe și impozite doar pentru că ne incăpățânăm să facem ceva la noi in țară?! Față de noi este corect?! Noi ne permitem mai multe?! Să nu mai vorbim că le oferiți toate facilitațile rromilor tot cocoșâdu-ne pe noi cei care platim taxe...
Postat 14 August 2019, 23:26 de Jorgensen
Ilegal, ca multe alte tembelisme ...
... ieșite din mintea "diliului șef", pentru că ar fi vorba de subvenții (donații) publice care nu sunt admise legal pentru a fi acordate persoane fizice !?! Poți face infrastructuri în schimb, de care să beneficieze niște "asistați" ... nu să anunți un program de sprijin abuziv și nelegal al unor relocări discriminatorii !?!
Postat 14 August 2019, 18:33 de CrisDumi
Idei interesante
Mai e putin si le ofera 20.000€ fiecarui repatriat,precum psd-ul lu' geoana,pe vremuri.S-a liberalizat conceptul de asistenta sociala,sarantocii reali s-au injumatatit in ultimii ani,dar am gasit repede inlocuitori, IT+diaspora.Totul pe spatele abonatilor cet,otl,cao,pmo. Intram in era darniciei...selective
Postat 14 August 2019, 16:34 de excalibur
Cartierul discordiei
Era vorba ca PMO nu se ocupa se acte de binefacere, nu ofera asistenta sociala si nici nu acorda subventii. Cei care au plecat, nu au plecat pentru ca nu aveau un loc de casa! Au plecat pentru mai bine. Daca totusi sunt dispusi sa se intoarca in Oradea trebuie sa stie ce îi asteapta si care este pretul platit de oradenii ramasi.
Postat 14 August 2019, 16:19 de oradeanbihor
Discriminare! RUSINE sa va fie!
Incalificabil acest demers! Ei voteaza si se revolta ,preferential...in lipsa! Daca ar fi o urgenta tip patriotism, nu i-as vedea imbulzindu-se! TREZIREA!!! Si nu va mai bateti joc de noi, "CEI RAMASI"! Sigur se va contesta si nu cred ca e constitutional!
Postat 14 August 2019, 15:41 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON