URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2021, 10:38

Cărți noi, în valoare de peste 150.000 de lei, la Biblioteca Universității din Oradea

Cărți noi, în valoare de peste 150.000 de lei, la Biblioteca Universității din Oradea sursa: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biblioteca Universităţii din Oradea face o importantă achiziţie de cărţi şi periodice, deopotrivă tipărite şi electronice, în valoare totală de 150.000 de lei, dintre care 60.000 de lei s-au cheltuit într-o primă etapă.

"Această sumă a fost împărţită între facultăţi, conform unei decizii adoptate de Senatul Universităţii din Oradea, în funcţie de numărul studenţilor, al profesorilor, doctoranzilor şi cercetătorilor", a explicat Daniela Bar, coordonatoarea Biroului Achiziţie - Prelucrare al Bibliotecii, citată într-un comunicat al UO.

Din aceşti bani, s-au cumpărat 350 de titluri de carte în limba română, cele mai multe dintre ele publicate la edituri de specialitate, 72 de titluri de carte străină şi alte opt abonamente la periodice din ţara noastră, cum ar fi Revue Roumaine de Mathématiques Pures et Appliquées, revista Arta, Buletinul construcţiilor, Academic Journal of Manufacturing Engineering şi altele.

"De exemplu, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură a primit cărţi şi reviste de specialitate în valoare de 30.000 de lei, cea mai mare parte a lor fiind deja pe rafturile filialei noastre de la această facultate. Dacă ar fi să mă refer doar la periodice, putem aminti revistele: Igloo, Zeppelin, Transsylvania Nostra...", a mai spus Bar.

De asemenea, Biblioteca Universităţii din Oradea este în plină procedură de derulare a unei achiziţii consistente de ebook-uri. "Toate aceste titluri vor fi, în curând, accesibile direct de pe site-ul Universităţii din Oradea, secțiunea Bibliotecă-Catalogul online-OPAC-Liberty 5", a precizat coordonatoarea Biroului de Achiziţie - Prelucrare.

Pentru achiziţionarea de carte electronică, a fost alocat un buget de 90.000 de lei, din care 70.000 lei vor fi alocaţi achiziţionării unor titluri de specialitate şi 20.000 de lei pentru cărţi care vor intra în fondul de referinţă al Bibliotecii universitare.

"În acest caz procesul de selecţie a titlurilor va fi unul mai laborios. Trebuie să ne asigurăm că ebook-urile pe care le vom achiziţiona nu sunt deja cuprinse în oferta celor cinci baze de date, care pun la dispoziţia studenţilor şi profesorilor, sute de mii de titluri străine, accesibile de pe site-ul Universităţii din Oradea: ScienceDirect Journals, SprigerLink Journals, ProQuest Central, Clarivate Analytics (Web of Science, Journal Citation Reports, Derwent Innovation Index) şi Scopus", a mai spus Bar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON