URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2024, 12:10

"Cartea care hrăneşte suflete": Campion naţional la paraciclism, bihoreanul Florin Mihuţ şi-a lansat autobiografia la Muzeul Ţării Crişurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa unui public format din prieteni, cunoştinţe, dar şi din alte persoane care i-au aflat povestea de pe reţelele de socializare, bihoreanul Florin Mihuţ şi-a lansat cartea, sâmbătă, la Muzeul Ţării Crişurilor. Volumul spune povestea accidentului care i-a schimbat în totalitate viaţa, imobilizându-l în scaun cu rotile, precum şi încercările prin care a trecut pentru a-şi redobândi încrederea în forţele proprii şi a redescoperi frumuseţea vieţii.

Accidentul

Evenimentul de lansare a cărţii "Am învins. Reîntoarcerea la viaţă" a fost moderat de preşedintele Asociaţiei Deficienţilor Locomotori din Bihor, Ovidiu Milian, care a prezentat în faţa publicului mai multe persoane care au avut un rol important în "renaşterea" lui Florin de după accident.

"Povestea lui de viaţă poate schimba într-adevăr destine. Ea poate fi o doză de motivaţie pentru cei care cred că viaţa lor nu mai are culoare, nu mai are nicio semnificaţie. Este o carte care hrăneşte suflete", a spus Ovidiu Milian.

A vorbit apoi prietenul lui Florin, Cristian Ivoniciu, cel care s-a aflat alături de el în ziua accidentului, 25 iulie 2019, pe când autorul cărții avea 24 de ani.

"Am mers spre Huta Slavia, i-am zis să meargă în faţa mea pentru că ştiam că e începător, am mâncat, iar apoi el a făcut o coborâre de pe deal cu rolele pe serpentine. Ne-am întors apoi în vârf şi ne-am pregătit să plecăm acasă cu motocicletele. După doar câteva minute de la pornire, Florin, într-o curbă, a lovit stâlpul de susţinere al parapetului de pe marginea drumului. Am fost foarte speriat, am parcat repede motocicleta şi am fugit spre el. Am încercat să-i găsesc semne vitale. Timp de un minut l-am strigat şi nu a răspuns. Am sunat la 112, iar între timp el şi-a revenit şi mă întreba constant dacă mai are partea de jos a corpului pentru că nu o simte", a povestit Cristian în faţa celor circa 100 de persoane prezente.

Înconjurat de prieteni

Florin a fost preluat apoi de echipajele de salvare şi dus cu un eclicopter SMURD la Spitalul Judeţean din Oradea, de unde a fost transferat ulterior la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Acolo a fost operat de neurochirurgul Cristina Popa, cu care, la lansarea cărții, autorul a recunoscut că nu a vorbit timp de un an după aceea. "Ţin minte că eram pe patul de spital, că tatăl meu era în dreapta mea şi doamna doctor în stânga. Atunci mi-a spus că mai am doar 3% şanse să merg din nou pe picioare. Atunci, pe moment, am urât-o, dar acum nu pot să vă spun cât o iubesc pentru că m-a salvat", a mărturisit Florin, în prezenţa medicului.

La microfon au vorbit şi psihologul Ovidiu Roman şi Daniel Moldovan, care l-au ajutat pe Florin, după accident, să înţeleagă că viaţa lui nu s-a încheiat.

"La început nu am acceptat neputinţa şi gândurile că voi fi dependent tot timpul de ceilalţi, că părinţii mei vor fi obligaţi să renunţe la tot ca să aibă grijă de mine. Acum, sunt recunoscător că nu am murit, că atunci când eram acolo întins pe jos, mă rugam: "Doamne te rog nu mă lăsa să mor"", a spus el.

El a mai spus că în carte a scris şi ce l-a ajutat să treacă peste depresie: găsirea unui nou scop în viaţă: ţinta de a ajunge campion la paraciclism.

La finalul anului 2020, Florin a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a-şi achiziţiona un handbike, adică o bicicletă care se conduce cu mâinile şi care a costat atunci 11.000 de euro. De atunci, Florin participă la competiţii în străinătate şi a devenit, anul trecut, campion naţional la paraciclism. El se antrenează în prezent pentru a ajunge la Jocurile Paralimpice din 2028.

Spre final, tânărul i-a invitat pe părinţii săi, Maria şi Ioan Mihuţ, să se ridice în picioare şi să meargă alături de el, în aplauzele celor prezenți.

Publicul a stat apoi la rând pentru a-i cumpăra cartea şi pentru a primi autograf din partea sa.

Volumul său poate fi cumpărată la preţul de 50 de lei, de pe site-ul oficial al tânărului.

Florin Mihuţ are nevoie în continuare de sprijin pentru deplasările la competiţiile internaţionale şi pentru cumpărarea de echipamente sportive.

Cei care vor să-l ajute pot dona orice sumă în contul RO62BTRLRONCRT0630351101 în lei ori în contul RO12BTRLEURCRT0630351101 în euro.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON