Intitulat Sigurec, sistemul a fost prezentat, marţi, jurnaliştilor orădeni. El preia 10 tipuri de deşeuri: PET-uri, doze de aluminiu, recipiente din sticlă, echipamente electrice şi electronice, baterii, hârtii, carton, folii de plastic, recipiente de polistiren sau diverse tipuri de ambalaje de plastic, precum ambalajele produselor de iginenă, şampoane, etc. La schimbul lor, orice orădean primeşte un voucher valoric, ce poate fi folosit fie ca o donaţie către ONG-ul Hospice, fie pentru reduceri în hypermarketul Carrefour. Astfel, clientul prezintă la casă voucherul şi i se reduce acea sumă din valoarea totală pe care o are de plătit, cu condiţia ca tichetul să fie folosit în aceeaşi zi în care a fost eliberat.
Banii primiţi pentru deşeuri sunt mai degrabă simbolici: un PET este recompensat cu 5 bani, o doză de aluminiu cu 3 bani, un kilogram de hârtie sau carton cu 15 bani, iar sticla cu un ban. De pildă, ca să adune 3 lei, pentru o pâine, un orădean trebuie să predea 60 de PET-uri sau 20 de kilograme de hârtie.
"Toţi cumpărătorii vin aici cu portbagajele goale şi pleacă acasă de cele mai multe ori cu portbagajele pline. Acel portbagaj gol va putea fi exploatat astăzi umplându-l cu tot ce ajunge să fie un deşeu în casa noastră", a precizat, la inaugurarea staţiei, co-fondatorul Green Group, Constantin Damov.
Potrivit acestuia, toate deşeurile adunate în staţie sunt predate exclusiv firmelor care le reciclează, iar aceste cantităţi sunt înscrise în statisticile Primăriei. Asta înseamnă că, la fel ca şi deşeurile reciclabile adunate din oraş, cele strânse la Sigurec vor conta în targetul pe care Primăria Oradea îl are privind reducerea cu 15%, anual, a deşeurilor depuse la groapa de gunoi. "Suntem o concurenţă pentru sistemul municipal, dar una corectă", a precizat Damov. Acesta a mai spus că parte din soft-ul folosit de staţia inteligentă a fost realizat de specialiştii firmei orădene Sintezis, iar staţia a costat aproximativ 120.000 de euro.
"Am iniţiat o idee mai veche, o idee în care nimeni nu credea că vom succes, de a putea face o reciclare inteligentă, cu ajutorul unor aparate. Am ajuns la această idee cu gândul că vom fi mai aproape de a realiza împreună cu clienţii noştri o Românie mai verde", a declarat, marţi, şi Florin Căpăţână, director Dezvoltare Durabilă şi Relaţii Instituţionale Carrefour România.
Sigurec preia şi deşeuri electronice. De pildă, pentru un frigider orădenii primesc 0,8 lei pe kilogram, iar pentru un laptop primesc 1,5 lei/kg.
Carrefour şi Green Group au iniţiat proiectul staţiilor de reciclare în 2013, montând un astfel de sistem în Buzău. Între timp, astfel de staţii au mai fost puse în Bucureşti, Braşov şi Sibiu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.