Viceprimarul Biro Rozalia şi directorul Teatrului Maghiar Oradea Czvikker Katalin au declarat miercuri că, pentru a şaptea oară, o parte din carele alegorice ale tradiţionalului Carnaval al Florilor din Debreţin vor ajunge şi la Oradea.
Care de flori
"Primăria Oradea, Primăria Debreţin şi Consiliile Judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar s-au înţeles ca în fiecare an să finanţeze câte un car comun cu flori. Pe 21 august orădenii vor putea din nou să vadă cele două care şi încă probabil alte două sau trei", a declarat Biro Rozalia, în conferinţă de presă.
Ca de obicei, carele alegorice vor porni de la blocurile Zig-Zag de pe Bulevardul Dacia, la ora 14, trecând pe lângă Parcul Petofi, pe Bulevardul Magheru, iar după ce au trecut podul Dacia se vor îndrepta spre Parcarea Independenţei, unde vor putea fi admirate de la ora 16 şi până la ora 19. "La defilare vor participa 250 de persoane, printre care mai multe grupuri şi trupe din Bihor şi Hajdu Bihar. Vor fi dansatori populari, dar şi mai multe trupe de majorete. Va fi o defilare foarte colorată şi foarte atrăgătoare", a declarat Czvikker Katalin, directoarea Teatrului Maghiar Oradea şi reprezentanta CJ la conferinţa de presă.
Cu migală
Programul festivalului a fost completat cu spectacol care va avea loc în Parcarea Independenţei, de la ora 18 şi care va cuprinde dansuri ale trupelor participante la Caravană, momente de dans folcloric specific Bihorului, dar şi regiunii Hajdu-Bihar, urmate de la ora 20 de un spectacol de muzică al Star Group şi Şcolii Francisc Hubic.
În pregătirea evenimentului, jurnaliştii orădeni au fost duşi în Debreţin să vadă cum se pregătesc imensele care cu flori, care vor colora oraşul maghiar de Ziua Ungariei, iar o parte vor ajunge şi în Oradea. Lucrările sunt făcute de studenţi domeniul peisagisticii sub coordonarea unui arhitect şi a unei specialiste în aranjamente florale.
Spectacol de vară
Tot sub egida programului comun între autorităţile orădene şi cele din Debreţin numit "Fereastră deschisă spre Europa", duminică seara, de la ora 20.30 va avea loc primul spectacol în Teatrul de Vară al Cetăţii Oradea. El va fi pus în scenă de trupa de dansatori maghiari Experidance. "Ne-am gândit să facem o co-producţie între Teatrul Maghiar şi Experidance, o trupă cu renume internaţional. În spectacol este vorba despre rolul nostru în viaţă, despre bătălia dintre binele şi răul ce trăieşte în noi", a declarat Czvikker Katalin, adăugând că cei 23 de artişti vor schimba 260 de costume pe parcursul spectacolului de aproximativ 70 de minute.
Preţul unui bilet la spectacol este fie de 30 fie de 40 de lei, în funcţie de loc. "Nu este un preţ mare având în vedere că la un spectacol al unei trupe de teatru din Bucureşti se plăteşte între 50 şi 100 de lei", a mai spus directoarea Teatrului Maghiar Oradea, precizând că din banii de bilete vor fi plătite onorariile artiştilor.
Bani pentru show
Pentru ediţia din acest an a proiectului municipalitatea a alocat, la fel ca anul trecut, 50.000 de lei noi. "20.000 de lei sunt alocaţi pentru carul comun dintre Primăria Oradea şi Primăria Debreţin, deşi nu reprezintă chiar 50% din costul carului, alţi 20.000 de lei sunt pentru contribuţia la spectacolul din Teatrul de Vară, iar 10.000 de lei sunt alocaţi pentru transportul, apa şi ce mai trebuie pentru cei care participă la marşul prin oraş", a explicat viceprimarul Biro.
Directoarea Teatrului Maghiar Oradea, Czvikker Katalin a precizat că banii primiţi de la Primărie pentru spectacol vor fi destinaţi transportului şi logisticii necesare pentru organizarea spectacolului. "Spectacolul are tehnici de lumini şi muzică formidabile, care vor fi montate pe scena Teatrului de Vară", a spus aceasta.
Promovarea Cetăţii
Tot în cadrul "Ferestrei deschise spre Europa", duminică, de la ora 16, Sala Mică a Primăriei va găzdui o masă rotundă pe tema "Cetatea Oradea - Valorificarea ca obiectiv turistic de maximă importanţă în Euro-regiunea Bihor - Hajdu-Bihar", în cadrul căreia reprezentanţi ai Universităţii Oradea şi Partium, Muzeului Ţării Crişurilor, Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, dar şi agenţi turistici vor încerca să găsească idei şi modalităţi de a promova Cetatea chiar dacă mare parte este încă şantier.
Totodată, duminică, o serie de clădiri istorice ale oraşului vor fi deschise vizitării gratuite: Primăria Oradea, Biserica Romano-Catolică "Sfântul Ladislau", Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Biserica cu Lună, Biserica "Sfântul Nicolae", Palatul Vulturul Negru şi Teatrul de Stat.
Un alt eveniment plănuit în cadrul aceleaşi manifestări şi anume "Festivalul Filmului European", care va cuprinde vizionarea a 10 filme artistice, a fost amânat pe 30 august. "Din acea dată am primit drepturile de difuzare", a explicat viceprimarul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.