URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2024, 17:31

Care sunt complicațiile diabetului și cum să le eviți

Care sunt complicațiile diabetului și cum să le eviți sursa foto: Pexels.com / Nataliya Vaitkevich
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul tratamentului diabetului zaharat de tip 2, un loc important este ocupat de măsurile de prevenire a complicațiilor. Hiperglicemia cronică duce la modificări ale pereților vaselor sanguine, afectând astfel multiple organe.

Arterele mari (arterele inimii, cele de la nivelul gâtului sau cele ale membrelor inferioare), dar și arterele mai mici (cele de la nivelul ochilor sau rinichilor) pot fi afectate de procesul de ateroscleroză. De asemenea pot fi afectați și nervii periferici. Diabetul reprezintă un factor de risc cardiovascular și renal, iar complicațiile renale reprezintă în plus un risc de complicații cardiace.

ATENȚIE!

Complicațiile diabetului pot apărea după mai mulți ani, fără existența unor simptome particulare. De aceea este indispensabilă supravegherea medicală și examenele periodice de depistare a eventualelor complicații sau pentru a limita agravarea celor existente. Pentru limitarea riscului de complicații sunt necesare condiții importante: normalizarea glicemiei, controlul tensiunii arteriale și eliminarea factorilor care o pot influența, reducerea colesterolului, iar în cazul fumătorilor, oprirea fumatului.

De asemenea este recomandată vaccinarea sezonieră contra gripei, contra infecției cu Pneumococ și eventual contra tusei convulsive. În Franța, de exemplu, se recomandă și vaccinarea împotriva zonei-zoster și COVID-19, deoarece diabetul poate agrava aceste afecțiuni, iar acestea pot agrava la rândul lor diabetul. Pacienții vor fi preveniți ca, în cazul apariției unor anumite semne sau simptome, să se adreseze urgent medicului. Apariția unei leziuni anormale la nivelul pielii, o rană care nu se vindecă în mod normal și se suprainfectează rapid, de asemenea o cicatrizare lentă a unei plăgi, diminuarea sensibilității la nivelul tălpilor picioarelor, infecții genitale frecvente, o durere la nivelul gambelor în timpul mersului, sunt unele dintre principalele semne că diabetul este dezechilibrat.

REȚINEȚI!

Cele mai importante complicații ale diabetului zaharat sunt: accidentul vascular cerebral (prin afectarea arterelor gâtului), retinopatia diabetică (prin afectarea retinei, putându-se ajunge la pierderea vederii), paradontoza (afectarea gingiilor prin infecții și inflamații, cu risc de pierdere a dinților), nefropatia diabetică (prin afectarea arterelor renale și apariția insuficienței renale cronice care poate duce la dializă), bolile coronariene (prin afectarea vaselor coronariene și riscul de infarct miocardic), neuropatia diabetică periferică (prin afectarea nervilor mâinilor și picioarelor, ducând la dureri locale și pierderea sensibilității) și arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare (dureri spontane sau în timpul mersului, plăgi frecvente care se cicatrizează lent).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON