URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2023, 21:00

Caravana cu Medici ajunge în weekend la Șinteu. Voluntarii oferă investigații și consultații gratuite

Caravana cu Medici ajunge în weekend la Șinteu. Voluntarii oferă investigații și consultații gratuite sursa foto Caravana cu Medici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei aproape 1.000 de locuitori ai comunei Șinteu au posibilitatea ca la finele acestei săptămâni, în zilele de sâmbătă, 27 mai, și duminică, 28 mai, să beneficieze de consultații medicale gratuite în zece specialități medicale: medicină internă, cardiologie, neurologie, pediatrie, ORL, ortopedie, urologie, oftalmologie, stomatologie şi medicină de urgenţă.

Aceste servicii, ca și trei tipuri de investigații – electrocardiogramă, ecografie cardiacă și ecografie abdominală - vor fi oferite de medici voluntari ai Asociației Caravana cu Medici.

Potrivit unei informări transmise de organizație, cu o săptămână înainte au fost efectuate recoltări pentru analize de laborator gratuite unui număr de peste 100 pacienți, rezultatele urmând să fie primite și interpretate cu ocazia consultațiilor.

De asemenea, voluntarii Caravanei cu Medici vor oferi și cursuri de educație medicală și profilaxie stomatologică.

Asociația a fost înființată în Bihor în 2022 de către dr. Andrei Costea, medic UPU-SMURD Oradea, din dorința de a aduce un plus comunității care l-a format în perioada rezidențiatului. Până acum, voluntarii acesteia au participat la trei caravane, în comunele Roșia, Pietroasa și Remetea, peste 450 de persoane beneficiind de analize medicale, consultații și ochelari de vedere gratuiți, iar peste 1.000 persoane fiind instruite în acordarea primului ajutor, în cadrul cursurilor de resuscitare organizate în școlile din toată țara, unde fondatorul a asigurat gărzi în sistemul Terapiei Intensive Mobile SMURD. 

Caravana cu Medici este un proiect național prin care specialiști în domeniul medical acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale și consultații gratuite, pe bază de voluntariat, în mediul rural, unde nevoile populației sunt mult mai mari, iar problemele de sănătate mult mai grave. 

„Zona rurală abundă în persoane care au avut ultima vizită medicală cu foarte mulți ani în urmă, care nu au conștientizat la timp necesitatea unui consult medical de specialitate și care, oricum, nu ar fi avut resursele necesare pentru a ajunge vreodată la un medic specialist. Noțiunea de prevenție nu este nici măcar cunoscută în mediul rural, mulți pacienți ajungând să primească un tratament medical sau sa fie supuși unor intervenții medicale mult prea târziu”, explică Asociația Caravana cu Medici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON