Poliţiştii bihoreni au continuat joi acţiunile de verificare a legalităţii operaţiunilor cu obiecte pirotehnice pe perioada sărbătorilor de iarnă în Oradea şi în Judeţ şi au confiscat cea mai mare cantitate de petarde şi artificii din acest an.
"În jurul orei 11.30, poliţiştii beiuşeni l-au prins în flagrant într-o piaţă din Municipiul Beiuş pe un orădean în vârstă de 47 de ani, în timp ce deţinea în autoturismul personal 28.500 de petarde ambalate în 540 de cutii şi 159 de artificii interzise, pe care le oferea spre comercializare. Materialele pirotehnice interzise au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală", se arată într-un comunicat trimis vineri de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei Bihor.
Tot joi, în jurul orei 12, într-o piaţă din Oradea, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat două orădeance de 16, respectiv 17 ani, care "deţineau fără drept şi ofereau în mod ilegal spre vânzare 1.200 de petarde şi 12 artificii".
Mai târziu, în jurul orei 12.45, agenţii orădeni de siguranţă publică şi patrulare au descoperit într-o altă piaţă din Oradea patru persoane, care ofereau spre vânzare 1.160 de petarde de diferite tipuri. Poliţiştii au început cercetarea penală şi toate cazurile descoperite.
"În cadrul aceleeaşi acţiuni, au mai fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 1.737 lei, potrivit prevederilor legii", se mai arată în informarea IPJ Bihor.
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase îi informează pe orădeni că pot folosi doar obiecte pirotehnice din categoria I (mai puţin periculoase), care trebuie achiziţionate de la firme autorizate şi trebuie să aibă marcată categoria respectivă. În schimb, deţinerea, folosirea, comercializarea de petarde este pedepsită de lege.
"Vânzarea obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii. Spaţiile de comercializare a obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice vor fi construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în afara imobilelor de locuit şi pot funcţiona numai după obţinerea autorizaţiei emise în comun de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie", se mai arată în comunicat.
Mai mult, "se interzice persoanelor juridice comercializarea către persoane fizice a obiectelor pirotehnice din categoriile 2 - 4, T.1, T.2, precum şi a pocnitorilor".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.