URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2021, 18:35

Canicula şi aerul condiţionat

Canicula şi aerul condiţionat foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie.

Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt de exemplu cardiacii).

Mulţi dintre cei care utilizează aparatele de aer condiţionat acasă, în birouri, complexe comerciale sau în maşină, prezintă disconfort la nivelul căilor respiratorii.

Specialistii au studiat efectele aerului condiţionat din clădirile dotate numai cu instalaţii de condiţionare a aerului şi au ajuns la concluzia că acesta determină scăderea imunităţii la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare, de la nivelul nasului, până la alveolele pulmonare.

Se ştie că în rândul persoanelor care lucrează în spaţii climatizate sunt mai frecvente traheobronşitele, laringitele şi virozele respiratorii.

În zonele poluate atmosferic, la aceste persoane se pot supra-adăuga şi infecţii pulmonare ca pneumoniile sau chiar tuberculoza pulmonară.

De asemenea, expunerea prelungită poate determina nevralgii şi chiar pareze.

Există câteva recomandări pentru evitarea acestor neplăceri:

- aparatele se vor folosi când temperaturile exterioare depăşesc 33-35 gr.C;

- aparatele nu se vor fixa pe temperaturi mai mici de 22 gr.C, pentru că astfel scade drastic gradul de adaptare a organismului la temperatura de afară (la temperaturile ridicate actuale este recomandată fixarea pe 25 gr.C);

- jetul de aer rece nu trebuie îndreptat direct pe persoanele din încăpere;

- la domiciliu este indicată instalarea aparatelor pe hol, astfel ca răcirea să se facă în mod indirect;

- aerul condiţionat trebuie pornit intermitent;

- în maşină, aerul nu se va direcţiona direct pe faţă şi torace, ci spre parbriz, în sus şi lateral. Aerul va fi oprit cât mai des la sistemele clasice, iar la instalaţiile mai noi nu se va fixa temperatura sub 22 gr.C.

ATENŢIE! Producătorii aparatelor de aer condiţionat precizează că acestea pot fi dăunătoare sănătăţii dacă sunt utilizate timp îndelungat şi recomandă să nu fie utilizate în timpul somnului şi în încăperile în care sunt copii.

Este important de ştiut că majoritatea aparatelor disponibile în comerţ răcesc aerul din încăperi (nu aduc aer din exterior), aerisirea fiind obligatorie.

REŢINEŢI! Filtrele aparatelor de aer condiţionat conţin bacterii şi ciuperci, de aceea trebuiesc curăţate periodic, pentru a nu le răspândi în încăperi. Producătorii specifică exact când şi cum se toaletează filtrele, cum se verifică funcţionarea şi modul de exploatare a aparatelor. Este indicat să ţinem cont de recomandările producătorilor pentru a preveni efectele nedorite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON