URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2020, 15:33

Candidatul altfel: Un pretendent la funcția de decan în Universitatea din Oradea face impresie cu un program inedit

Înainte de vacanţa de vară, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a lansat concursul pentru viitorii decani ai celor 15 facultăţi orădene. Pretendenţii şi-au depus deja planurile manageriale, urmând ca în septembrie să aibă loc interviurile.

Lucru rar, la Ştiinţe Socio-Umane aspiră la funcţie trei profesori, Karla Barth (decanul actual), Dragoş Dărăbăneanu şi Dan Pătroc, iar acesta din urmă surprinde cu un program aparte. Conferenţiarul, care predă cursuri de comunicare, etică şi gândire critică nu a scris un plan managerial sec şi anost, ci unul franc, evitând promisiuni politicianiste de genul „voi sprijini”, pe care, de altfel, le şi blamează.

Pătroc nu se fereşte să spună că în Universitate nu este destulă transparenţă şi democraţie, că în facultate sunt lucruri care nu merg bine şi că adesea documentele programatice sunt „sterile”, pline de cifre fără sens.

Conferenţiarul îşi exprimă şi îndoiala că planul său va fi citit până la capăt şi critică faptul că rectorul le-a lăsat candidaţilor doar câteva zile ca să-şi pregătească proiectul, sugerându-le indirect că planurile lor nici nu prea contează.

Bihorel aplaudă iniţiativa universitarului, de altfel nu foarte cunoscut în comunitatea orădeană, şi îl ajută să-şi popularizeze proiectul. Măcar să se ştie că Universitatea nu duce lipsă de oameni cu gândire sănătoasă. Dacă au şi şanse să devină şefi se va afla la toamnă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Felicitari !
Lecturarea celor scrise de Patroc, mi a facut ziua mai frumoasa, pur si simplu ! Cu astfel de oameni, incep sa cred ca mai avem o sansa sa depasim diletantismul din institutiile publice
Postat 10 August 2020, 09:15 de napoleon
!
Dan Pătroc are dreptate, iar cu el la cârmă altfel ar arăta faţa facultăţii unde predă. Până când UO nu vânează oamenii cu studii şi cercetare serioase, va bate pasul pe loc dacă nu chiar înapoi. Există în Oradea oameni cu studii beton, cu cercetare excelentă, însă cineva trebuie să-i caute: unii sunt la universităţile private din urbe unde lucrează pe salarii de muncitori necalificaţi sau cine ştie pe unde chinuindu-se cu remuneraţii mizere. Ăştia trebuie doar căutaţi, deşi - în parte - cred că sunt cunoscuţi. Problema e că nimeni nu are interes să aducă oameni cu adevărat pregătiţi că, deh, cică vor lua locurile celor care acum iau banii statului pe o muncă de doi lei... Cine va face un minim efort să ia la pureca CV-urile şi listele de lucrările ale celor care lucrează la Agora, Partium sau Emanuel ca să vadă realizări cu adevărat remarcabile ale unora din profesorii ce ar putea preda la UO? Răspunsul e limpede: nimeni. Nici măcar ziariştii de la e-Bihoreanul...
Postat 10 August 2020, 08:03 de Shogun
variante
Eu cred ca omul nu are nici o sansa, datorita malaxorului de interese care se vede de la o posta ca exista la universitate: inrudiri, nepotisme, interese etc, ca peste tot. Este de apreciat ca si-a asumat o astfel de candidatura si probabil asta este solutia peste tot, odata cu inlocuirea generatiilor. E greu pana sa formeaza masa critica, insa timpul nu iarta. Exista totusi o varianta in care ar avea sanse si eu sper sa aiba: daca rectorul vrea sa scape de actualul decan. In acest caz, sper ca omul sa nu se dea pe brazda cu actuala conducere si sa se transforme in inca unul care spune "da, am inteles, sa traiti", din pozitia de ghiocel.
Postat 09 August 2020, 22:30 de oradea_mea_si_a_ta
...........
Va dați seama cata șansă are într-o instituție învechită și obosita ca UO. Mai ales cu actualul rector care este o garanție ca în următorii 4 ani nimic nu se va schimba, probabil de asta a și fost reales cu atat entuziasm ca nici votanții nu prea vor schimbare. Uitați-vă la facultățile din Cluj. Doar anul asta au a atras în total vreo 70 de milioane de euro pt diferite proiecte științifice și e doar August iar la UO cea mai mare schimbare e ca-și pun termopane iar singurul lucru cu care se mândresc e ca au un campus frumos.Primaria nu ar trebui sa bage bani într-o instituție care nu-i aduce orașului nimic și nu e în stare sa tina acasă nici absolvenții orădeni care pleacă spre alte facultăți din tara și nu numai, iar de atras materie cenușie în Oradea din alte regiuni nici nu se poate vorbi.Noul primar va trebui sa pună problema total altfel decât a făcut-o Bolojan și sa și ceara ceva în schimbul investițiilor nu doar sa bage bani în cărămizi în cămine și campus nou.
Postat 09 August 2020, 18:47 de Robert
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON