Pe vremuri colaborator al primarului Ilie Bolojan, acum candidat din partea Partidului Oamenilor Liberi la Consiliul Local Oradea, ecologistul Orlando Balaş a lansat, joi, un nou şir de acuze la adresa edililor liberali, arătând că suprafaţa de spaţii verzi din Oradea a fost „umflată” din pix, doar ca să pară că urbea respectă normele europene, şi că atunci când se laudă cu plantările de arbori, Primăria nu spune că, de fapt, sădeşte şi arbuşti care nici măcar o jumătate de metru nu ating înălţime.
Balaş a prezentat şi dovezi, arătând documente şi informaţii din cadastrul verde al oraşului, care niciodată n-a fost la dispoziţia cetăţenilor.
„Verde din pix”
Potrivit lui Balaş, minciuna a început în 2011, când Primăria a prezentat rezultatele primului cadastru verde făcut în Oradea, de firma angajată de municipalitate, Geodis, „o firmă serioasă cu realizări respectabile în domeniu”. În memoriul tehnic de predare a lucrării, Geodis a informat Primăria că suprafaţa totală a spaţiului verde din Oradea este de 595 ha, din care 442 ha spaţii verzi amenajate, 66 ha de terenuri degradate ce pot deveni spaţii verzi şi 87 ha de cimitire.
Culmea este că, potrivit lui Balaş, peste aceste date cineva a tăiat cu pixul şi le-a înlocuit, făcând să pară că Oradea are 663 ha spaţii verzi, din care 510 amenajate. „Pe acest document, care are suprafeţe calculate în mod nejustificat, cineva mai face o corectură din pix şi modifică suprafaţa spaţiului vede, fix cât era necesar pentru ca primăria să declare că oraşul are o suprafaţă verde de 25 mp/locuitor”, a declarat Balaş, într-o conferinţă de presă susţinută joi.
În realitate, Oradea ar avea doar 302 ha de spaţii verzi, ceea ce înseamnă 13 mp/locuitor, mult sub normele europene.
Ecologistul susţine că de fapt cadastrul verde a fost „umflat” cu spaţii verzi de la marginea Oradiei care sunt departe de a fi locuri de relaxare, cum e cazul fostelor sere de pe Calea Borşului, năpădite de buruieni şi unde niciun orădean nu se relaxează, în natură.
De altfel, despre această „şmecherie” a Primăriei a relatat şi BIHOREANUL, la începutul acestui an, dar edilii oraşului nu au comentat situaţia, lăsând fără explicaţii motivul pentru care au introdus în cadastrul verde suprafeţe degradate.
Probleme la plantări
Orlando Balaş a mai spus că Primăria minte şi când spune că Oradea are 124.094 arbori (informaţie regăsită în HCL 511/2011 pentru aprobarea cadastrului verde), pentru că Geodis ar fi inventariat şi arbuştii care nu cresc mai mult de 50 de cm ori gardul viu.
Ecologistul critică şi faptul că municipalitatea a introdus obligaţia plantării de arbori care au circumferinţa trunchiului de minimum 26 cm, pentru că, susţine el, aceştia riscă să se usuce mai repede. „Niciun arbore nu rezistă fără tratamente, dacă e plantat atât de bătrân”, a spus Balaş.
Dacă ar planta arbori cu o circumferinţă mai mică, Primăria nu doar că ar plăti mai puţin, ci ar avea şanse mai mari să îmbunătăţească fondul vegetal al urbei. Eşecul plantărilor a fost exemplificat de Balaş cu mai mulţi arbori sădiţi în anii trecuţi în Parcul Nicolae Bălcescu, pe latura dinspre strada Sucevei, şi care sunt aproape complet uscaţi.
Ecologistul a mai spus că Primăria trebuie să aibă propriii angajaţi la întreţinerea arborilor, pentru ca firmele să nu mai fie interesate să toaleteze crengi la volum, dar şi să consulte specialişti atunci când avizează tăieri de arbori.
Strategia culturală unde e?
Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, candidatul POL la Primăria Oradiei, Mircea Jacan, a criticat municipalitatea că n-a mai adoptat o strategie culturală pentru oraş din 2013, dar şi că strategia precedentă, pentru anii 2009-2013, n-a fost respectată. „Cultura se reduce la concerte, focuri de artificii şi influenceri aduşi pe bani”, a spus Jacan.
Fostul jurnalist propune ca Primăria să reînfiinţeze Casa de Cultură a Municipiului, să amenajeze un spaţiu expoziţional generos în oraş şi să acorde finanţări pentru proiecte de cultură, tineret şi sport.
De asemenea, Mircea Jacan a criticat decizia administraţiei liberale din Oradea de a construi un stadion în oraş, spunând că mai util ar fi ca municipalitatea să amenajeze stadioane mai mici sau săli de sport în cartiere. „Deplâng transformarea stadionului Voinţa în parcare”, a mai spus candidatul PMO la fotoliul de primar.
Jacan mai consideră utilă acordarea de vouchere de 200 sau 300 lei pentru copiii care se înscriu la un club sportiv, bani pe care să-i folosească pentru achiziţia de echipamente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.